vrijdag 15 september 2023

GroenRand benadrukt het belang van de Antitankgracht als voornaamste drager van de klimaatgordel

GroenRand benadrukt het belang van de Antitankgracht als voornaamste drager van de klimaatgordel



De Antitankgracht is de drager van een robuuste bosstructuur langs vrijwel de volledige regio.
Langs de gracht zijn zeer waardevolle bos- en heidecomplexen gelegen, zoals het Ertbrandbos/Mastenbos, de oude gracht Brasschaat en het Klein en Groot Schietveld.



Naast een belangrijke bosverbinding vormt de Antitankgracht ook een verbindende structuur voor natte natuur.
De Antitankgracht kruist meerdere beekvalleien en eindigt in waardevolle wetlands; de Opstalvallei in de Antwerpse Haven in het noorden, zuidwaarts sluit de Antitankgracht aan op het Albertkanaal ter hoogte van de zeer waardevolle Tappelbeekvallei.
Door deze verbindende functie en het goede visbestand heeft de gracht een grote potentie als leefgebied of verbindingsgebied voor de otter, een bijzondere toppredator die recent Vlaanderen opnieuw koloniseert.

                                                                    Artikel 2020

De fortengordel langs de gracht is van internationaal belang als leefgebied voor diverse soorten vleermuizen en in die zin beschermd als Habitatrichtlijngebied (enkel de forten) en cultuurhistorisch landschap.



Daarbij is het van belang migratieknelpunten langs de gracht weg te werken en de bosrand- en oeverstructuur te versterken als corridor voor verschillende soorten.



Tot slot zijn er in de bossen langs de Antitankgracht verschillende heiderelicten gelegen.
De Antitankgracht heeft zo een belangrijke potentie om een verbindende structuur te vormen voor de drie grote heidecomplexen in de regio: het Grenspark Kalmthoutse heide, en het Klein en Groot Schietveld (allen tevens beschermd als gebieden van de Habitat- en Vogelrichtlijn).
Voornaamste knelpunten voor de ecologie van de klimaatgordel hier zijn de versnippering van de bosstructuur door kruisende steenwegen, met ook een risico op aanrijding voor kwetsbare soorten. Lokaal is de brede bosstructuur ook onderbroken, bijvoorbeeld ten zuiden van Putte (Kapellen) en de passages langs Schilde en Sint-Job-in-’t-Goor.
Ook de ecologische doorwaadbaarheid van woonkernen en woonparken (Kalmthout, Schilde,...) is een te onderzoeken aandachtspunt.

Bouwstenen

Bouwstenen Belangrijke bouwstenen binnen het ecologisch netwerk worden gevormd door de bos-, heide- en natte natuur structuren en omvatten onder meer de verbinding tussen de Kalmthoutse Heide (1) en het klein (2) en groot Schietveld (3), heidepercelen in en rond Ertbrandbos (4) en Mastenbos (5), het Peerdsbos (6), de bossen van de Antwerpse Groenpool (7), natte natuur thv het Klein (8) en Groot Schijn (9), …
Deze bouwstenen kunnen leiden tot het formuleren van toekomstige projecten die onderdeel uitmaken van de Oostelijke Verbinding.




Zoals eerder vermeld is de Antitankgracht de voornaamste landschappelijke drager van de bosstructuur in dit landschap, en ook een belangrijk erfgoedelement.
Langsheen de gracht zijn talrijke kasteelparken en andere cultuurhistorische landschappen geschakeld.
Ook de forten en schansen van de fortengordels zijn als monumenten beschermd.
De knelpunten zijn de verweving van landschapsbeleving met ecologische doelstellingen langs de Antitankgracht, en het ontbreken van een aaneengesloten bosstructuur op verschillende locaties. 
Ook de kruisende steen- en snelwegen versnipperen het natuurlijke karakter van het landschap.
Er is dus nog veel werk aan de winkel.

Bron - klimaatgordel - Alternatievenonderzoek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten