dinsdag 12 maart 2024

GroenRand wil initiatieven bundelen

GroenRand wil initiatieven bundelen


Het is voor gemeenten een ‘complexe’ zaak om steeds op alle verschillende vergaderingen en instanties aanwezig te zijn. GroenRand heeft daarom in de Tussennota (Nieuwe Rand) gepleit om initiatieven te bundelen.


De strategische samenwerking Antitankgracht en het Groen Kruis zetten zich nu al in om de biodiversiteit een handje te helpen en creëren hierdoor ruimte voor natuur, soorten en gezonde habitats.

                                         Projectgebied strategische samenwerking Antitankgracht

Beide projecten zouden volgens GroenRand best één geheel worden (districten Deurne, Ekeren en Merksem, en de gemeenten Schilde, Brecht, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Ranst, Brasschaat, Kapellen, Stabroek).




Schilde en Schoten zetelen in beide initiatieven, en dat kan soms dubbel werk veroorzaken omdat het een soms met het ander te maken heeft.
De voorbije jaren werkten tal van stakeholders in beide gebieden samen aan een geïntegreerde en gedragen gebiedsvisie om de versnipperde open ruimte te verbinden (nu ook weer rond het strategisch project 'De Antwerpse Rand verbindt').
Schepen Goele Fonteyn (Brasschaat) is er zich bijvoorbeeld van bewust dat het Groen Kruis goede zaken verwezenlijkt op het terrein om de versnippering tegen te gaan. Als het aan haar lag, zou ze toetreden.
Maar de vergaderingen stapelen zich op: nationaal park, verbinding van Klein en Groot Schietveld, gebiedsdeal droogte, complex project, Regionaal Landschap...
En het gaat veel over dezelfde zaken die verband hebben met elkaar.

                                                                    © Nieuwe Rand


Omdat de Antitankgracht tal van natuur- en bosgebieden raakt en in het Groen-Kruis-projectgebied verscheidene beekvalleien doorkruist, is deze gracht op ecologisch vlak van groot belang.
Beekvalleien die gelegen zijn in het projectgebied van het Groen Kruis (= vallei van de Kaartse beek, Laarse beek, Klein Schijn-Zwanebeek en Groot Schijn) worden bij elkaar gehouden door de Antitankgracht.


De Antitankgracht dwarst en verbindt bijna al deze beken.

O.a. hierdoor wordt de Antitankgracht in het ruimtelijk structuurplan van de provincie Antwerpen als een zeer belangrijk natuurverbindingsgebied geklasseerd.
Dankzij overkoepelende inspanningen en samenwerking kunnen beekvalleien, natuur- en bosgebieden beter en efficiënter met elkaar verbonden worden en kunnen dieren zich op een veiligere manier verplaatsen.

Cartoon van Gie Campo (Gier)
Ter info:
De plechtige uitreiking van de 'Groene Duim' en de 'Groene lenzen' vindt plaats op donderdag 28 maart 2024 om 19.00 u in de Bibliotheek Zoersel, Dorp 54, 2980 Zoersel (eerste verdieping).
Lees meer:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten