vrijdag 29 maart 2024

Groene Duim 2024: Eerbetoon aan Natuurfotografen en Dieter Coppens

Groene Duim 2024: Eerbetoon aan Natuurfotografen en Dieter Coppens

Zoersel, België – 28 maart 2024 

In een feestelijke ceremonie op 28 maart heeft GroenRand, een prominente natuurvereniging in de Voorkempen, de Groene Duim 2024 uitgereikt.



Deze prestigieuze prijs erkent personen die een buitengewone bijdrage leveren aan het behoud en de promotie van de natuur.

Pascal Mallien (voorzitter van het samenwerkingsverband tussen 4 natuurverenigingen: GruunRant, GroenRand, Red de Voorkempen, Greenplease)

Dit jaar werd de focus gelegd op natuurfotografie, waarbij een groep van dertien getalenteerde fotografen in het zonnetje werd gezet voor hun inspanningen om de natuurlijke schoonheid van de regio vast te leggen.


De gelauwerden van dit jaar zijn Anne Oostvogels, Francois Eennaes, Paul Van Dijck, Geert Bollen, Rodrik Steverlynck, Ben Hellebaut, Karel de Blick, Frank Vermeiren, Els De Backer, Wim Verschraegen, Jos Jansen, Mark Mertens en Ivo Schut.
Zij hebben zich onderscheiden door de verbluffende fauna en flora van de GroenRand-regio te fotograferen.



Hun werk toont de diverse ecosystemen en landschappen, van de weidse bossen tot de kronkelende beekvalleien, met als doel het bewustzijn en de waardering voor onze natuurlijke omgeving te verhogen.



Sky Rymenants, de persvertegenwoordiger van GroenRand, benadrukte: "De natuur is een onschatbare bron van inspiratie en vitaliteit.
Met dit project streven we ernaar niet alleen de esthetische waarde ervan te onderstrepen, maar ook het cruciale belang van natuurbehoud en de strijd tegen versnippering van habitats onder de aandacht te brengen."

                                              Cartoonist Gie Campo (Gier)

Verleden jaar kondigde Dirk Weyler zijn afscheid aan als coördinator vanaf 1 juni 2023. Tijdens zijn afscheid riep hij op om een platform te vormen met de verschillende Voorkempense natuurverenigingen zodat er een betere samenwerking wordt bewerkstelligd.

                       Anne Stuer - coördinator Antitankgrachtproject - RLDV

Er is ondertussen een samenwerkingsverband gecreëerd tussen Red De Voorkempen, GruunRant, GreenPlease en GroenRand (geen fusie).
Samen wensen ze de natuur te versterken, te ontsnipperen en te verbinden.


Het is soms voor gemeenten een ‘complexe’ zaak om op alle verschillende vergaderingen en instanties aanwezig te zijn. 
Weyler doet daarom een tweede opmerkelijk voorstel en pleit om provinciale initiatieven te bundelen. 


De strategische samenwerking rond de Antitankgracht en het provinciaal initiatief ‘Groen Kruis’ zouden volgens hem best één geheel worden (districten Deurne, Ekeren en Merksem, en de gemeenten Schilde, Brecht, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Ranst, Brasschaat, Kapellen, Stabroek).


De Antitankgracht dwarst en verbindt bijna al de beekvalleien en vormt als één ondeelbaar geheel een klimaatgordel rond de stad Antwerpen. 


Deze samenwerking bevordert de verbinding tussen natuur- en bosgebieden, waardoor dieren zich op een veiligere manier kunnen verplaatsen en ecosystemen beter worden beschermd

Pascal Mallien (voorzitter van het samenwerkingsverband tussen 4 natuurverenigingen: GruunRant, GroenRand, Red de Voorkempen, Greenplease)

Tv-persoonlijkheid Dieter Coppens werd ook gehuldigd met de Groene Duim 2024 voor zijn significante bijdrage aan het bewustzijn rond natuurbehoud.


Zijn boek 'Boslof' deelt zijn passie voor het bos en benadrukt het belang van het behoud van ecosystemen en het creëren van corridors tussen natuurgebieden.



De uitreikingsceremonie vond plaats in de Bibliotheek van Zoersel en werd opgeluisterd met een presentatie door het Regionaal Landschap de Voorkempen over lopende projecten ter bevordering van de natuur in de GroenRand.


Alle laureaten ontvingen een speciale erkenning en een fles van het begeerde Duimpjesbier, een geste van dank aan Westmalle Trappisten en cartoonist Gie Campo. 


De natuurfotografen werden tevens geëerd met de 'Groene Lenzen 2024', een erkenning voor hun prachtige bijdrage aan de natuurfotografie.


De Groene Duim 2024 is een herinnering aan de onmisbare rol die natuurbeschermers, natuurfotografen en cartoonisten spelen in het behoud van onze kostbare natuurlijke omgeving, en ons inspiratie om bij te dragen aan een groenere toekomst. 
Binnenkort volgt nog een uitgebreide fotoreportage.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten