vrijdag 1 maart 2024

Letterzetters sparen de GroenRand-bossen niet

Letterzetters sparen de GroenRand-bossen niet

De letterzetter (Ips typographus) is een schorskever van een halve centimeter lang. Hij gedijt het best in verzwakte of omgevallen fijnsparren. Daar boort hij zich door de schors naar binnen om een nest te maken. Zodra de larven uitkomen, kunnen ze andere bomen aantasten. Op die manier kan de letterzetter hele bossen bedreigen. De letterzetter is momenteel in opmars in GroenRand en de Antitankgrachtzone omdat veel fijnsparren verzwakt zijn door verschillende droogteperiodes. Hoewel het kleine kevertje onschuldig lijkt, is niets minder waar. Door de droogte van de laatste jaren heeft de letterzetter namelijk steeds meer de vrije hand gekregen en kan hij rustig zijn gangen graven.




De droge zomers en de zachte winters zorgen voor een zwak immuunsysteem van de boom.
Na verloop van tijd zal de boom dan doodgaan.
Het hout van deze boom is door het gangenstelsel niet meer verkoopbaar.
De aangetaste bomen worden liefste zo snel mogelijk gekapt. Ook omgevallen bomen (stormhout) worden best snel verwijderd, zodat een (her)besmetting geen kans krijgt.
De bestanden van de Vlaamse Waterweg langsheen de Sint-Jobsesteenweg en de Antitankgracht in de buurt van Rinkven bestaan uit sparren. Die zijn allemaal aangetast door de letterzetter.



De bestanden waren aan het instorten en ook langsheen de Antitankgracht viel regelmatig een dode boom op het fietspad (per interventie van de brandweer kost dit 390 euro, te betalen door de beheerder van het bos). Er werd een kapvergunning aangevraagd bij ANB. Die oordeelde dat de sparren (dode en wegkwijnende) dienden verwijderd te worden om een bosomvorming naar loofbos mogelijk te maken. Vanaf januari is een aannemer bezig om die taak uit te voeren. Rond deze tijd is dit werk afgerond. Langsheen het fietspad hangen enkele informatieborden van de beheerder i.v.m. de kapwerken. Er hangen geen gele borden omdat een kapvergunning in bossen geen omgevingsvergunning is.
Een loofbos verdampt minder grondwater dan een naaldbos (de letterzetter slaat trouwens toe in opeenvolgende droge zomers). Een loofbos is biologisch rijker dan een sparrenbos.
Binnen enkele jaren is dit een jong biologisch waardevol loofbos (berk, zomereik, esdoorn, lijsterbes, hazelaar, beuk en haagbeuk). Ook in het Gravinnenbos te Schilde stonden een aantal dode sparrenbomen naast het biologisch waardevolle elzenbroekbos aan de Hofbeek. De verwachting is dat dit elzenbroekbos zal uitbreiden waar de sparren stonden.
Foto's: Klomp

Geen opmerkingen:

Een reactie posten