vrijdag 16 juni 2023

GroenRand blijft bijtende commentaren binnenkrijgen over het parkendecreet

GroenRand blijft bijtende commentaren binnenkrijgen over het parkendecreet



GroenRand blijft bijtende commentaren binnenkrijgen over het feit dat het Vlaams Parlement op woensdag 7 juni het parkendecreet heeft goedgekeurd terwijl de Vlaamse Regering heeft opgeroepen tot kandidaturen (31 mei) zonder dat dit decreet finaal afgeklopt was. 
Een oplossing zou zijn om een tweede oproep te lanceren, maar dan moet dit gebeuren binnen een billijke tijdsspanne. 
We hebben dit aangekaart en voorgesteld bij het kabinet Demir (kregen nog geen antwoord) en zullen - indien nodig - eventuele (juridische) stappen ondernemen.




Op een rijtje:
  • Woensdag 31 mei was de deadline voor gebiedscoalities om hun masterplannen in te dienen.
  • Sommige lokale besturen (Kalmthout, Stabroek, Brecht, Wuustwezel en Essen) toonden zich steeds kritischer over het gebrek aan duidelijkheid over de impact van de erkenning als park.
    Daarom werden er een reeks amendementen goedgekeurd waarmee de onduidelijkheden en bezorgdheden werden weggenomen.
  • Er werden dus op het laatste nippertje in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement nog zeer belangrijke amendementen in het parkendecreet goedgekeurd die versoepelingen inhouden (9 juni 2023: bekrachtigd en afgekondigd).
  • De bedoeling was om gemeentebesturen, grondeigenaren en industrie nog meer garantie te geven dat een erkenning als Vlaams park geen bijkomende verplichtingen oplegt, noch tot een herbestemming van gronden leidt en dat er geen sancties komen als de doelstellingen van de parken niet gehaald worden.
  • De spelregels zijn dus veranderd tijdens het proces en dit nadat de Bijzondere Commissie van het Grenspark midden mei besloten had om geen masterplan in de dienen.
  • De vraag is hoe de gemeentebesturen zouden hebben gereageerd moesten deze amendementen reeds goedgekeurd zijn voor 15 mei?
    Dat maakt de zaak betwistbaar en kan er gesproken worden van een 'verlies van kansen' omdat gaandeweg de spelregels veranderd zijn.

Procedureverloop Parkendecreet
19 APRIL 2023Ingediend19 APRIL 2023Verstuurd naar de voorzitter19 APRIL 2023Verwezen naar Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Energie2 MEI 2023Te behandelen in Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Energie2 MEI 2023Commissievergadering2 MEI 2023In behandeling in Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Energie16 MEI 2023Commissievergadering30 MEI 2023Commissievergadering30 MEI 2023Tweede lezing in Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Energie gevraagd31 MEI 2023Commissievergadering
31 MEI 2023
Tweede lezing in Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Energie31 MEI 2023Aangenomen in Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Energie7 JUNI 2023Te behandelen in plenaire vergadering7 JUNI 2023Plenaire vergadering
7 JUNI 2023
In behandeling in plenaire vergadering7 JUNI 2023Aangenomen in plenaire vergadering
9 JUNI 2023
Bekrachtigd en afgekondigd




Tekst aangenomen door de plenaire vergadering - decreet houdende de Vlaamse Parken en algemene landschapszorg: https://docs.vlaamsparlement.be/pfile?id=1963491

Geen opmerkingen:

Een reactie posten