vrijdag 17 mei 2024

Week van de Korte Keten

Week van de Korte Keten

                                                                                                    © Week van de Korte Keten

Het is de Week van de Korte Keten (18 tot 26 mei 2024). GroenRand vindt deze aandacht meer dan ooit nodig. Want in tijden waarin de toegang tot voedselproducten wereldwijd onder druk komen te staan, vergeten we vaak dat landbouwers dicht bij huis elke dag het beste van zichzelf in goed eten voor ons steken.

                                                                                                 © Week van de Korte Keten
GroenRand presenteert jullie graag enkele redenen om niet alleen deze week, maar ook de rest van het jaar te genieten van alles wat de korte keten te bieden heeft.

De kilometers die je voeding moet afleggen worden beperkt en zo ook je ecologische voetafdruk.
Het is de meest voor de hand liggende, en ook de meest (eco)logische keuze om voor lokale voeding en korte keten te kiezen.
Waarom zou je groene asperges uit Peru kopen als het witte goud ook op een paar kilometer van je deur wordt geteeld?

                                                                                              © Week van de Korte Keten

Seizoensproducten komen kraakvers van het veld. Dat proef je, en je lichaam voelt dat ook.
Want eten op het ritme van de seizoenen is eten wat de natuur ons voordoet. Nu is het de beurt aan overheerlijke aardbeien!

                            © Week van de Korte Keten

In de zomer zijn er komkommers met veel vocht in, want dan hebben we dat nodig. In de winter zijn er spruitjes en knollen met veel vitamine C, wat ons lichaam dan ook vraagt. Waarom zou je dat omgekeerd willen doen?

                                                                © Week van de Korte Keten

De Europese land- en tuinbouwers werden de voorbije jaren met heel wat nieuwe regelgeving geconfronteerd.
Daar uitten ze sinds begin 2024 hun ongenoegen uit met protesten over de hele Europese Unie.
Het stikstofdossier en, recenter, de Natuurherstelwet, houden grote investeringen in voor de Vlaamse landbouwers.

Investeringen waar ze niet altijd de financiële ruimte voor hebben, aangezien ze vaak erg lage prijzen krijgen voor hun gewassen. 
De korte keten wordt al een tijdje naar voor geschoven als een optie om die prijzenoorlog te vermijden.
Daarbij kopen consumenten lokale, seizoensgebonden voeding rechtstreeks aan bij de landbouwer. 
Zo kunnen die zelf hun prijs en aanbod bepalen. Sinds 2022 is het korte ketenbeleid in Vlaanderen ook ingevuld door de Strategische Visie Korte Keten, die het Agentschap Landbouw en Zeevisserij, VLAM, ILVO, Steunpunt Korte Keten, Boerenbond, ABS, Groene Kring, jong ABS, Bioforum, CSA-Netwerk Vlaanderen en de Korte keten Alliantie samen uitwerkten.

                                                                                © Week van de Korte Keten

Op bijna de helft van het grondgebied van de provincie Antwerpen zijn landbouwers dag in dag uit bezig met ons voedsel.
Een 200-tal van die ondernemers spant zich als korte keten-producent in om lokaal lekkers op een laagdrempelige en aangename manier voor te schotelen.

                                                     © Week van de Korte Keten
Bij hen kan je in een hoevewinkel, automaat, pluktuin, op de markt … terecht en koop je dus rechtstreeks bij de producent.
Je gaat naar huis met kraakverse producten en weet waar jouw voedsel vandaan komt.
Tijdens de Week van de Korte Keten kan je korte keten-ondernemers uit onze provincie en uit andere Vlaamse provincies nog beter leren kennen.
Wat is er zoal te doen in onze GroenRand-regio?




Meer info voor de Provincie Antwerpen: https://weekvandekorteketen.be/start/antwerpen/

Bron: eigen redactie - MVO Vlaanderen - Knack weekend - Week van de Korte Keten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten