donderdag 16 mei 2024

Van 18 tot en met 26 mei vieren we de Week van de Biodiversiteit

Van 18 tot en met 26 mei vieren we de Week van de Biodiversiteit

  © Anne Oostvogels

Van 18 tot en met 26 mei vieren we de Week van de Biodiversiteit.
Het moment bij uitstek om te onderzoeken hoe biodivers onze GroenRand-regio is. 
Wil jij de ‘crème de la crème’ op het gebied van biodiversiteit voor je lens krijgen? Dan biedt GroenRand je 3 inspirerende locaties aan, namelijk een selectie van Belgische Natura 2000-gebieden.

                                                                                                 © Wuustwezel

Bataljon Artillerie Brasschaat, Brecht, Wuustwezel en Agentschap Natuur en Bos heropenen op zondag 19 mei om 13 uur gezamenlijk de eerste transversaal in het Groot Schietveld. Vanaf dan kan je in het weekend te voet of met de fiets van de Arthur Boelstraat in Gooreind naar de Kreolienstraat in Overbroek (Brecht). 


De transversalen vormen een dwarse doorsteek over het Groot Schietveld.

Defensie sloot die verbindingspaden enkele jaren geleden af, omdat er teveel mensen naar het militair domein afdwaalden.
Je kan er in eigen gezelschap en op eigen tempo naartoe wandelen vanaf het Sociaal Huis aan de Bredabaan 735 in Gooreind of vanaf de ingang aan de Kreolienstraat in Overbroek (Brecht). 

                                                                                    © Els De Backer

Of je nu een flinke struintocht door de wilde natuur of een gemoedelijke wandeling met het hele gezin wilt maken: in Grenspark Kalmthoutse Heide vind je een ruim aanbod aan wandelroutes die je door prachtige stukjes natuur leiden.

Klein in naam, maar groots in natuur. Het gebied wordt 'klein' genoemd omwille van de nabijheid van grotere broer Groot Schietveld. Naar Vlaamse normen is Klein Schietveld echter allesbehalve klein; een aaneengesloten stuk natuur van bijna 900 hectare is in Vlaanderen eerder uitzondering dan regel. Het militair domein is deels toegankelijk en je kunt prachtig wandelen en fietsen. Parking: Lichtvliegwezenlaan 3 2930 Brasschaat.


Deze drie prachtige gebieden worden laaiend enthousiast onthaald door GroenRand, die zich vooral inzet voor de Antitankgracht en de omliggende natuurgebieden.
Al lange tijd is de natuurvereniging voorstander om de versnippering tegen te gaan.
Dat zou de biodiversiteit - en in het bijzonder hun mascotte de otter - ten goede komen.
GroenRand wil de Kalmthoutse Heide, het Groot Schietveld, het Klein Schietveld en de aanleunende natuur- en bosgebieden aaneensluiten tot een groot geheel.

                                                                                                            © Els De Backer

Deze drie grote natuurgebieden langs de Antitankgracht met elkaar te verbinden tot één aaneengesloten gebied, is belangrijk voor de biodiversiteit in de GroenRand-regio.
De Antitankgracht is dan ook de levensader door de Voorkempen.
De otter is een paraplusoort en heeft een groot leefgebied nodig.
De otter is dus meer gebaat bij natuurherstel op landschapsniveau dan versnipperde inspanningen verspreid over Vlaanderen.
Als het goed gaat met de otter, dan gaat het ook goed met onze natuur.


In de 'groene rand' rond Antwerpen willen we hierbij de Antitankgracht met kruisende beken versterken.

Ons GroenRand-landschap is versnipperd.
En dat is niet goed voor onze biodiversiteit.

Dat maakt overleven moeilijk voor veel dieren en planten.
Een oplossing?
De natuurgebieden met elkaar verbinden door de Antitankgracht.


Tussennota


Begin 2024 is de Tussennota van De Nieuwe Rand in publieke raadpleging gegaan.

GroenRand formuleerde hieromtrent aanbevelingen (klimaatgordel) die gaan over het versterken van de bosgordel , vernattingsplannen, ontsnipperingsplan (Plan Otter - Cornelis 2020), waterkwaliteit, het terug openmaken van gedempte gedeelten, het robuuster maken van het gehele fysische systeem voor droogteperiodes, de verbinding tussen de Schietvelden, een lichtplan voor vleermuizen en de verlenging van de langzame verkeersroute langsheen de Antitankgracht als onderdeel van een groter regionaal netwerk.


Klimaatgordel niet voldoende uitgewerkt


                                                                                                          © Els De Backer


GroenRand vond dat de doelstellingen - die momenteel uitgeschreven zijn rond de klimaatgordel- technisch beter uitgewerkt moesten worden (met bijkomende budgettering).
Hiervoor zijn technische plannen van verschillende werkvoorbeelden nodig zodat er concrete informatie aan de Vlaamse Regering kan worden aangeleverd.


                                                                                  © Anne Oostvogels

De elementen die deel uitmaken van het programma voor de klimaatgordel zullen ook deel uitmaken van het voorkeursbesluit en gefinancierd en uitgevoerd worden via het complex project De Nieuwe Rand, maar dan zal het belangrijk zijn dat een aantal algemeenheden geconcretiseerd en beter uitgewerkt worden.


                                        © Anne Oostvogels

GroenRand heeft samen met de partners bekomen dat het Departement Omgeving een portfolio laat opstellen met projecten ter realisatie van deze klimaatgordel.
Het doel van de projectenportfolio is via projectfiches - met de knelpunten en kansen - concrete acties in beeld te brengen en een inschatting te maken van de financiële kosten die hieraan verbonden zijn.
Als alles goed gaat, zal de Nieuwe Rand na de zomer met deze opdracht aan de slag gaan. Er wordt alvast een studiebureau aangeduid.
GroenRand zal zich hierbij vooral focussen op ontsnipperende maatregelen, het openmaken van gedempte gedeelte en de waterkwaliteit van de Antitankgracht (en kruisend beken).


Ontsnipperingsplan plan Otter 



Op 29 mei vieren we de Dag Van De Otter.

Het is dan het uitgelezen moment om eens goed na te denken over hoe belangrijk otters wel niet zijn, en hoe ze het lokale ecosysteem in stand houden.
Maar ook hoe kwetsbaar de otter is.
Een otter eet een kilogram vis per dag en daarvoor is een visdensiteit van 100 kg/ha nodig.
Daar zijn we nog lang niet.
Daarnaast zijn er nog steeds vervuilende elementen aanwezig in ons water, zoals zware metalen en PCB’s, die zich opstapelen aan de top van de voedselketen, in het gevoelige lichaam van de otter dus.


                                     Otter op cameraval (Joris Everaert)


De otter wordt een paraplu-soort genoemd, omdat zijn aanwezigheid in een bepaald gebied aantoont dat de omgeving goed afgestemd is op vissen, en dus ook geschikt is voor andere water- of visetende soorten zoals reigers, ijsvogels, aalscholvers of bevers.
Misschien wel het allerbelangrijkste actiepunt is de ontsnippering van de GroenRandse natuur en het wegwerken van barrières (terug open maken van gedempte gedeelten).

24 prioritaire verkeersknelpunten werden weergegeven in een Excel bestand en digitale fiches per locatie, incl. ook voor minder prioritaire punten (soortenbeschermingsprogramma otter).

Deze prioritaire verkeersknelpunten dienen worden aangepakt.


Waterkwaliteit


                                                                                                © Rodrik Steverlynck

Lozingspunten moeten in kaart worden gebracht en gesaneerd worden.
Inspoeling van nutriënten en bestrijdingsmiddelen moeten voorkomen worden.
Een belangrijk knelpunt is het gebrek aan gegevens over de kwaliteit (biotisch en abiotisch) en kwantiteit van het water in de Antitankgracht.


      © Rodrik Steverlynck
                                                                               
Er dient een actualisatie/evaluatie te gebeuren van de hydrologische studie van 2010 (aanpassen stuwen, herstel duikers, bijpassen…).
Het is wenselijk dat de Antitankgracht op bepaalde plaatsen terug open wordt gemaakt omdat deze demping de continuïteit van de lineaire elementen doorbreekt en een ecologische barrière vormt.


Klimaatgordelcoalitie 


Om het uitwerken van de klimaatgordel te stimuleren werd een klimaatgordelcoalitie in het leven geroepen.

Vier burgerbewegingen gaan beter samenwerken: GroenRand, GruunRant, Greenplease en Red de Voorkempen.
De algemene coördinator is Pascal Mallien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten