Biodiversiteit in Vlaams landbouwgebied: er zijn nog veel raadsels op te lossen
Van 18 tot en met 26 mei vieren we de Week van de Biodiversiteit. Voor GroenRand hét moment bij uitstek om te onderzoeken hoe biodivers onze landschappen zijn. In de Beleidsnota 2019-2024 werd het Meetnet Biodiversiteit in het Agrarisch Gebied (MBAG) aangekondigd.
© Els De Backer
Dit meetnet zorgt voor een versterking van de monitoring en strekt zich vanaf 2024 uit over heel Vlaanderen.
Dit meetnet gericht op vogels en zoogdieren vormt een belangrijk luik binnen een breder Meetnet Biodiversiteit in Agrarisch Gebied.
We weten weinig over de biodiversiteit in agrarische landschappen.
© Els De Backer
Uit huidige monitoring- en inventarisatieprojecten blijkt dat heel wat soorten akkervogels het in Vlaanderen niet goed doen.
GroenRand heeft steeds benadrukt dat er een meer verfijnde monitoring nodig is om een meer gedetailleerd beeld te krijgen van de (regionale) trends van akkervogels en een beter inzicht te krijgen in de effectiviteit van genomen en geplande maatregelen.
Ook de haas gaat in sommige streken achteruit en kan worden meegenomen met de vogelmonitoring.
© Els De Backer
Europa vraagt ons om die biodiversiteit op te volgen en erover te rapporteren.
En precies op die vraag wil het INBO inzetten.
Met het meetnet MBAG wil INBO meer inzicht krijgen in wat er goed of fout loopt in het landbouwgebied.
Daarbij luisteren ze naar landbouwers en zoeken ze samen naar oplossingen die goed zijn voor landbouw en voor natuur.
Het INBO heeft veel ervaring op het vlak van vogelinventarisaties. Er zijn o.a. de tellingen in het kader van de Vogelatlas, er zijn algemene broedvogeltellingen, er zijn gebiedskarteringen voor broedvogels, … maar voor wat de soorten van het open landbouwgebied betreft, zijn deze tellingen niet frequent en gedetailleerd genoeg om uitspraken te kunnen doen over bepaalde trends of over regionale verschillen.
Daarom werd het MAS-meetnet in het leven geroepen.
MAS staat voor Meetnet Agrarische Soorten en vormt een onderdeel van het grotere project MBAG (Meetnet Biodiversiteit in Agrarisch Gebied).
Met MAS worden de vogels en zoogdieren van het landbouwgebied in kaart gebracht.
Johannes Jansen en vrijwilliger Renaat leggen je in dit filmpje uit hoe de tellingen precies verlopen en wat we bedoelen met het onderdeel 'micro-onderzoek' binnen het MAS-project.
Het INBO heeft veel ervaring op het vlak van vogelinventarisaties. Er zijn o.a. de tellingen in het kader de Vogelatlas; er zijn algemene broedvogeltellingen, er zijn gebiedskarteringen voor broedvogels, … maar voor wat de soorten van het open landbouwgebied betreft, zijn deze tellingen niet frequent en gedetailleerd genoeg om uitspraken te ... www.youtube.com |
Niemand is beter vertrouwd met de natuur in het landbouwgebied dan de landbouwers zelf.
Daarom wil INBO de resultaten van ons MBAG-onderzoek ook delen met landbouwers en willen ze luisteren naar hun bevindingen.
Landbouwers zouden een belangrijke rol kunnen spelen bij het opvolgen van de biodiversiteit op hun eigen land.
Kortom, het Meetnet Biodiversiteit in het Agrarisch Gebied wordt een meetnet van en voor ons allemaal.
Het woord ‘samen’ is hierbij essentieel: we leren samen uit het onderzoek, en zowel de natuur als de landbouw worden hier beter van.
Bron: eigen redactie - INBO
Foto's: INBO
Geen opmerkingen:
Een reactie posten