dinsdag 15 augustus 2023

Zoersel ontvangt 50.000 euro om verkiezingsbelofte waar te maken

Zoersel ontvangt 50.000 euro om verkiezingsbelofte waar te maken



GroenRand tracht de bos- en natuurgebieden ten oosten van Antwerpen te verbinden (project 2: Regionaal klimaatpark - kaartje hieronder).
Dit gebied omvat de bossen in de gemeenten St-Job, Schilde, Zoersel en Ranst die aan de Antitankgracht liggen.Het gaat dan over o.a. Driehoeksbos, het park van Halle, Vrieselhof, Gravinnenbos, Wolvenbos, het Verbrandbos, La Garenne, Rinkven…
Via de natuurverbinding van het Groot Schijn wordt de link gelegd met het Zoerselbos.




Ondertussen werd het integraal project Groot Schijn opgestart (meer info: zie onderaan).
Met dit integraal project wordt getracht om het Groot Schijn opnieuw in te schakelen als een aaneengesloten faunaverbinding.
Dit kan door verschillende maatregelen, zoals het aanleggen van faunapassages naast de waterloop op plaatsen waar ze onder wegen gaat, het omvormen van duikers tot ecoduikers, het verbreden van oeverstroken, enzovoort.
Vanuit Zoerselbos kan tevens een belangrijke potentiële natuurverbinding gerealiseerd worden met natuurgebied 'Vliegveld Malle' (200 ha) en het erfgoedlandschap 'Herenbos, Heihuizen en Zalfen', het natuurgebied 'Zalfens Gebroekt' en de bossen rond het 'domein Blommerschot en Beulkbeemden' (600 ha).



Op vrijdag 31 januari 2020 keurde de Vlaamse Regering het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) omgeving vliegveld Malle definitief goed.Hiermee wordt het militair domein herbestemd als natuurgebied.Meer dan 80.000 vierkante meter beton van het voormalige NAVO-reservevliegveld zal verwijderd worden.Dat moet de biodiversiteit verbeteren, de omgeving afkoelen en meer water laten infiltreren.
Deze maand zouden de werken starten en zouden minstens twee jaar duren.
Aan de overkant van de E34 wil Natuurpunt de natuurgebieden van Krabbels-Lovenhoek, Molenbos, Graafweide-Schupleer in Grobbendonk en de Vuilvoort in Herentals via groene corridors aaneensluiten.
Maar deze twee plangebieden worden onderbroken door de E34.


                                                                                             ©Natuurpunt



Natuurvereniging GroenRand was daarom vragende partij voor een ecoduct over de E34 ter hoogte van Zoersel-Malle..
Deze verbindt de bossen rond het vliegveld Malle en Blommerschot met de Lovenhoek-Krabbels in Zandhoven.
De Vlaamse overheid heeft tien miljoen uitgetrokken voor afrasteringen, ecotunnels en ecoducten.
Ook onder de E34 in de omgeving Zoersel/Zandhoven.We hadden uiteraard liever een ecoduct over de E34 gezien dan ecotunnels.
GroenRand vond het positief dat de nieuwe ecopassages gekoppeld worden aan een verdere studie om de natuurgebieden te verbinden.
Verkiezingsbelofte gemeente Zoersel



In de beleidsnota van Zoersel kan je intenties vinden om een mobiliteitsplan voor planten en dieren te realiseren tussen Antitankgracht, het park van Halle, Zoerselbos en Blommerschot.
De gemeente stelde vast, dat door de versnippering van het landschap, dieren en planten vaak opgesloten zitten in een klein stukje natuur en vindt dat er functionele verbindingen nodig zijn om soorten in stand te houden. 
We vernamen het goede nieuws dat er voor Zoersel projecten zijn goedgekeurd voor de oproep ‘houtkanten 2023’ (50.000 euro - meer info zie onderaan)
De oproep houtkanten sluit perfect aan bij de wens van de Gemeente Zoersel en natuurvereniging GroenRand om de biodiversiteit te verhogen door laanbomen of houtkanten aan te planten.
Uit de bouwmeesterscan 2020 van de gemeente Zoersel bleek welke routes in aanmerking komen om de biodiversiteit te verhogen of in stand te houden.
Er wordt ingezet op twee routes, namelijk een gedeeltelijke verbinding tussen het Zoerselbos en de Halse bossen, via de straten Berkemei, Peggerstraat, Hooidonckeinde, Schegelbaan en Hooidonkbos, en een gedeeltelijke verbinding tussen de bossen in de omgeving van het Vliegveld Malle en het Zoerselbos, via de straten De Maey, Kapelstraat, Kluisbaan, Einhovensebaan en Monnikenheide. Meer info:  

Goedgekeurde projecten oproep houtkanten 2023

Toezien op de praktische uitwerking
Via allerlei acties (otter, boommarter, bever) heeft GroenRand deze belangrijke natuurverbinding in de kijker gezet.
Onze natuurvereniging gaat vanaf september 2023 er op toezien dat alles in uitvoering wordt gebracht.

Intigraal project Groot Schijn: 

17 partners laten het Groot Schijn weer blinken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten