Red het Beukenbos en dien een bezwaarschrift in
Senior Homes, een familieonderneming uit Deinze die nu al veertien grote ‘residenties’ met assistentiewoningen beheert in Oost- en West-Vlaanderen, wil graag ook voet aan de grond krijgen in Antwerpen en heeft daarvoor ’s-Gravenwezel uitgekozen met een eerste concreet project.
© Bold Architecten
Opnieuw dreigt dus in de regio een oud bos (meer dan 100 jaar oud) gekapt te worden, ditmaal ten behoeve van de bouw van een service-residentie met 42 assistentiewoningen, 4 verdiepingen hoog!
Het betreft het BEUKENBOS, groot 6.111 m2, gelegen te ’s Gravenwezel, St Jobsteenweg, achter de woningen 1 tot en met 13.
Het bos maakt deel uit van een groter geheel (Katersbos, Gravinnenbos, ….), reikende tot aan de Antitankgracht.
Alle overheden verklaren regelmatig dat er dringend nood is aan meer bos en dat de bestaande bossen en groene zones dienen bewaard, verbonden en versterkt te worden.
Het kappen van het waardevol BEUKENBOS is volledig in tegenstrijd met deze doelstellingen.
Tijd om daartegen bezwaar in te dienen.
Graag dus de ondertekening van bijgaand bezwaarschrift.
Voorbeeld bezwaarschrift:Aan het college van burgemeester en schepenen van Schilde
Brasschaatsebaan 30 – Schilde 2970
RED HET BEUKENBOS - Kapellekensweg ’s-Gravenwezel
Bezwaar/ 2022222 OMV_2022003342: tegen 42 assistentiewoningen tijdens de procedure in beroep gewijzigd van 3 naar 2 blokken en van 3 naar 4 BOUWLAGEN, brasserie, fit-wellness, beautysalon, ondergrondse bouwlaag met parkings, rooien van alle bomen van de Kapellekensweg enz. (Projectnr. 2022003342 - Gemeente Schilde)
1. DIT IS GEEN WIJZIGING VAN DE AANVRAAG MEER.
Het zijn volledig nieuwe plannen die de normale procedure dienen te volgen, te beginnen bij de gemeente Schilde in eerste aanleg met beroepsmogelijkheid en met normale termijnen. Niet zoals nu op een drafje (slechts 30 d.), net in de zomervakantie.
2. GEEN AANTASTING VAN EEN WAARDEVOL BOS VAN 100 JAAR OUD
Het projectgebied maakt deel uit van een groot bos- en natuurcomplex dat o.m. het Kasteelpark van ’s-Gravenwezel, het kasteeldomein Botermelk-La Garenne, het Catershof en de Haar bevat. De Provincie Antwerpen, met haar programma ‘ Groen Kruis’ waartoe ook de Gemeente Schilde toegetreden is, zet volop in om de open ruimte te behouden, te versterken en te verbinden. Via de Kapellekensweg kan men wandelen, fietsen, de hond uitlaten en joggen tot aan de anti-tankgracht in een bosrijke omgeving…
Het perceel is voor de mensen uit de dorpskern de laatste groene long tussen de talrijk reeds vergunde appartementencomplexen in het centrum. Het projectgebied heeft bovendien een heel belangrijke ecologische waarde en is beschermd als habitatwaardig bos (Natura 2000 habitatgebied). De bomen in kwestie zijn zeker 100 jaar oud en supergevoelig voor de schadelijke gevolgen van bronbemaling. In dit voorstel moet er bemaling komen voor een volledig ondergrondse bouwlaag met parkings! Het is een illusie te denken dat men dit met beschermingsmaatregelen gaat oplossen. (Zie de gevoelige beuken op de G. De Pélichylei die zelfs zonder bemaling al stierven.) De prachtige bomen langs de trage weg die de Kapellekensweg is, worden allemaal gekapt .
De biologische waarde van het te behouden bosgedeelte zal dus uitermate sterk afnemen.
3. GEEN GOEDE RUIMTELIJKE ORDENING
Een overgedimensioneerd project van 42 appartementen met bijhorende functies: vergader- ontmoetingsruimte, fit- en wellness, kinéruimte, beauty- & kapsalon en brasserie passen geenszins op deze plaats. Uitsluitend verwijzen naar het westen (St. Lodewijk WZC) en het noorden (MPI Zonnebos) doet volledig afbreuk aan de grens van het project met het z/westen dat over meer dan 1 km een uitgesproken groen landelijk en rustig karakter heeft (het privédomein Catershof, het kasteel van ’s-Gravenwezel, en talrijke erfgoedsites ).
Dit grootschalig project is om die reden niet functioneel inpasbaar op die locatie.
BETON ERUIT, DE BEUK ERIN !
4. GEEN GROOTSCHALIG PROJECT VAN VIER BOUWLAGEN !
Het gewijzigd ontwerp dat hetzelfde aantal appartementen voorziet ( geen downscaling!), voorziet nu terug 4 bouwlagen (???) zoals in 1 van de beginversies.
We zijn dus terug bij af.
De kwaliteitskamer sprak zich hiertegen al uit en pleitte voor max. 3 bouwlagen omwille van het visuele aspect.
Bovendien voorziet Art. 1 par. 2 van de aanvullende stedenbouwkundige voorschriften die behoren bij het gewestplan Antwerpen ook max. 3 bouwlagen in de ‘andere gebieden van het gewest‘.
De schaal is te groot en niet harmonisch inpasbaar!
5. ER IS GEEN GEMEENTERAADSBESLISSING INZ.
DE AANLEG VAN DE OPENBARE TRAGE WEG en DE KAPELLEKENSWEG IS GEEN VOLDOENDE UITGERUSTE WEG
De toegangsweg op de plannen lijkt gebruik te maken van de aanwezige gracht die eigenlijk toebehoort in eigendom aan de buur van St. Jobsteenweg nr. 15.
Wijziging van de zate ?!
Het trage karakter van de Kapellekensweg zal bovendien verdwijnen in ruil voor de aanleg van een weg voor gemotoriseerd verkeer in 2 richtingen met de nodige verharding.
Dit alles vraagt een voorafgaande beslissing van de gemeenteraad van Schilde.
Zeker nu de aanpassing van de toegangsweg strijdig is met de gewestplanbestemming PARKgebied en de aanvrager zich wil beroepen op een uitzonderingsregeling ter zake.
6. TOENEMENDE VERKEERSDRUKTE
De Sint-Jobsteenweg is nu al een heel drukke weg voor het doorstroomverkeer.
Doe daar nog eens het verkeer bij dat het project met haar 78 bewoners ( capaciteit v/d 42 AW) met zich meebrengt: eigen bewoners, bezoekers , verplegend personeel, onderhoudspersoneel, poetsploeg, leveranciers ettelijke malen per dag, vuilnisophaling, pakjesbedrijven, enz. ….
7. VOOR EEN PROJECT DAT WE NIET NODIG HEBBEN (woonbehoeftenstudie?)
In Schilde lopen ook besprekingen voor nota bene 350 assistentiewoningen in de gebouwen op de site van de Paters Van Scheut op de Brasschaatsebaan! Waarom dan nog dit project er extra bovenop?
Er is tenslotte geen enkele garantie dat deze zgn. assistentiewoningen met de jaren niet veranderen in gewone appartementen, waarvan we er momenteel al meer dan genoeg
hebben in Schilde- ’s-Gravenwezel ( ooit de ‘Parel der Voorkempen’).
Verdichting is geen verstikking !
Om al deze redenen vragen wij U om dit project ongunstig te beoordelen en te weigeren.
(Naam+ adres) ……………………….………………………………………………………………………………………..
(Handtekening + email) …………………………..……………………………………………………………………….
Hoe je
bezwaarschrift indienen ? Uiterlijk
TOT EN MET DONDERDAG 24 AUGUSTUS !!
- schriftelijk tegen ontvangstbewijs op het
gemeentehuis (dienst ruimtelijke ordening) of
- schriftelijk per aangetekende zending of
- Onlineversie via www.allvrschil.be (maak een pdf-versie!) Online indienen via
https://omgevingsloketinzage.omgeving.vlaanderen.be/?openbaaronderzoek ( Projectnr. 2022003342 -
Gemeente Schilde – Projectnaam:
‘Sint-Jobsteenweg ’s-Gravenwezel’- Scrol/klik tot ‘detail info laatste
aanleg’ en ga naar ‘mijn bezwaarschriften’)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten