GroenRand stelt met tevredenheid vast dat er een onderzoeksproject is gestart rond waterkwaliteit van de Antitankgracht
Op meerdere plaatsen is de onderlaag van de Antitankgracht (ATG) zeer dik en verontreinigd met zware metalen, PAK’s en minerale oliën.
Door deze ATG-slibruimingen zou de doorstroming en de waterkwaliteit verbeteren en zou deze vervuilde laag verwijderd worden.
Waterplanten en vissen zouden hierdoor een duwtje in de rug krijgen.
Maar we constateerden een zeer trage aangroei (en op sommige plaatsen geen groei) van deze planten.
We vroegen daarom ons af hoe het zit met de huidige waterkwaliteit, het visbestand en de huidige polluenten in het visweefsel.
Hebben de ruimingen effecten gehad op de kwaliteitsfactor van het water?
De historische vervuiling van de onderwaterbodem van de ATG is -zoals op heel veel locaties in Vlaanderen- een ongunstig element.
Het verder uitvoeren van slibruimingen kan hieraan tegemoet komen, onder meer in relatie met de doelstelling om de Antitankgracht permanent watervoerend te houden en de aan het waterbiotoop gebonden biodiversiteit te optimaliseren.
GroenRand gaf de aanbeveling om deze werkzaamheden ecologisch en ecotoxicologisch van nabij op te volgen.
Bij slibruimingen kunnen immers ook tijdelijk toxische polluenten vrijkomen die negatief inwerken op de vitaliteit en fertiliteit van bijvoorbeeld otters.
Willen we een correcte inschatting maken van de kansen van herstel voor otters in relatie tot de specifieke rol die de Antitankgracht daarin kan vervullen, dan zou er volgens GroenRand een actualisering moeten gebeuren van de meetwaarden.
Er is ondertussen, in het kader van het soortbeschermingsprogramma otter, door INBO een onderzoeksproject gestart rond polluenten in prooidieren.
GroenRand zal in het oog houden dat deze staalafname op verschillende locaties plaats zal vinden zodat we over een relevante doorlichting kunnen spreken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten