woensdag 30 augustus 2023

Onderzoek Ecologische verbinding Klein en Groot Schietveld

 

Onderzoek Ecologische verbinding Klein en Groot Schietveld




De Antitankgracht is de drager van een robuuste bosstructuur langs vrijwel de volledige regio.
Langs de gracht zijn zeer waardevolle bos- en heidecomplexen gelegen, zoals het Ertbrandbos/Mastenbos, de oude gracht Brasschaat en het Klein en Groot Schietveld.




De Antitankgracht heeft zo een belangrijke potentie om een verbindende structuur te vormen voor de drie grote heidecomplexen in de regio: het Grenspark Kalmthoutse heide, en het Klein en Groot Schietveld (allen tevens beschermd als gebieden van de Habitat- en Vogelrichtlijn).




Voornaamste knelpunten voor de ecologie van de klimaatgordel hier zijn de versnippering van de bosstructuur door kruisende steenwegen, met ook een risico op aanrijding voor kwetsbare soorten.
De ecologische doorwaadbaarheid van woonkernen en woonparken is een te 
onderzoeken aandachtspunt.



Het 

Klein en Groot Schietveld 

zo snel mogelijk met elkaar te verbinden, is een belangrijke doelstelling van GroenRand.
Het Groot Schietveld, Klein Schietveld en de Kalmthoutse Heide zijn belangrijke restanten van het oorspronkelijke Kempense heidelandschap.
In verschillende structuurplannen en adviezen wordt geopteerd dat deze uitgestrekte restanten met elkaar moeten worden verbonden.
Een hoge verkavelingsdruk heeft ervoor gezorgd dat er nog maar enkele openingen zijn.
Die openingen zijn wel essentieel wil men infrastructuur aanleggen ten voordele van migrerende diersoorten. 
Zij hebben een doorlopende route nodig.
Het Klein en Groot Schietveld zijn twee uitzonderlijk grote natuurgebieden die deel uitmaken van de groene (klimaat)gordel ten noorden van de stad Antwerpen.
Het Klein en het Groot Schietveld zijn militaire domeinen.
De militaire overheid is dan ook de belangrijkste gebruiker van het terrein.
In de Schietvelden vinden we enkele van de best bewaarde stukken natte heide in Vlaanderen, belangrijk voor het voortbestaan van typische heidesoorten als heideblauwtje en adder.

De Schietvelden zijn nabij elkaar gelegen, maar worden momenteel van elkaar gescheiden door dwarsende verkeersinfrastructuren (Essensteenweg, Bredabaan en lokale wegen), woongebied, recreatiegebied, industriegebied en (andere vormen van) bos en natuur.
Nochtans behoren de Schietvelden beide tot het Natura 2000-netwerk en bevatten ze beide zeer zeldzame habitats, cruciaal voor de instandhoudingsdoelstellingen van diverse soorten.




De potentiële meerwaarde van een verbinding tussen beide gebieden is bijgevolg groot.
De prioritaire uitwerking van deze actie is specifiek gekozen omwille van de urgentie.
Na overleg met lokale besturen en andere betrokken actoren binnen het complex project, is gebleken dat het tussenliggende gebied onder druk staat van bijkomende bebouwing.
Een aantal beschermde soorten binnen de Schietvelden staan daarnaast onder toenemende druk van klimaatverandering, waarbij de recente droogte een teken aan de wand is.

Deze studie kadert binnen het complex project Nieuwe Rand (www.denieuwerand.be), meer bepaald het gebiedsprogramma Klimaatgordel.
Eén enkele ecologische verbinding tussen 2 natuurgebieden van dergelijke omvang en met zulke zwaarwegende natuurdoelen is uiteraard het absolute minimum (dat nu niet gehaald wordt), hoe meer mogelijkheden er geboden worden hoe beter de ecologische efficiëntie zal zijn.
Ook kleinschalige maatregelen - zoals ecotunnels- zijn daarbij van belang.




Sensibilisering rond de realisatie van een ecologische verbinding is nodig om het nut en de noodzaak ervan te duiden aan de omwonenden, en tegelijkertijd te sensibiliseren op algemene maatregelen die de doorwaadbaarheid van het landschap voor fauna kunnen verbeteren (bv beheer van rododendron, vermijden/ aanpassen van verlichting, faunavriendelijke omheiningen enz.).
Binnen de verbindingszones is landschappelijke omvorming naar de gewenste biotopen voor de doelsoorten noodzakelijk.
Dit vereist inrichting en beheer.
Waar dit op private gronden dient te gebeuren dient hiervoor de nodige ondersteuning (inhoudelijk en financieel) voorzien te worden.
De Nieuwe Rand maakt momenteel een plan van aanpak op om de conclusies van de studie verder in uitvoering te brengen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten