vrijdag 18 augustus 2023

Hoera, de otter is terug!

Hoera, de otter is terug!



De otter was vroeger in al onze waterlopen terug te vinden, maar een combinatie van factoren deden de soort de das om: zo gaf de overheid premies voor het bestrijden van otters omdat ze een bedreiging van het visbestand zouden zijn.



Daar bovenop kwam de versnippering van onze natuur, terugval van de visbestanden, vervuiling van het water, vernieling van moerassen en oevers en rechttrekken van waterlopen.

Vanaf de jaren 80 was er dan ook bijna geen spoor van een otter meer te vinden in onze contreien.



Sinds 2012 duiken er op verschillende plaatsen in België af en toe sporen op die wijzen op de aanwezigheid van een otter.

We treffen zulke sporen steeds vaker aan, hoog tijd dus om iedereen te laten kennismaken met dit diertje zodat we hem een warm welkom kunnen geven.
Want de otter is sinds een tiental jaren terug in Vlaanderen. 



Ook in de omgeving van de Antitankgracht, ten noorden en oosten van Antwerpen, werd hij terug gespot.
2021 werd uitgeroepen tot Jaar van de Otter in België én Nederland.
In Vlaanderen werkt de overheid aan een soortenbeschermingsprogramma en werken een groot aantal actoren verder aan het otter vriendelijk maken van onze natuur.




Praktisch

De tentoonstelling waarin het verhaal van de otter wordt verteld is dan ook op zijn plaats. WWF-België, Natuur en Bos, de Regionale Landschappen Schelde-Durme, Rivierenland in samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij, de Provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen, Regionaal Landschap Kempen en Maasland, Regionaal Landschap de Voorkempen, vzw Durme, Rivierpark Scheldevallei en Natuurpunt ontwikkelden het concept hiervan en werkten het uit in een reeks van 32 verplaatsbare panelen.



Je komt er onder meer te weten waarom otters zo vaak verkeersslachtoffers zijn aan bruggen: ze zwemmen namelijk niet onder bruggen door.



Gelukkig bestaan er oplossingen hiervoor, die iedereen kan ontdekken in de tentoonstelling.
In de maand september kan je een bezoekje brengen aan de tentoonstelling tijdens de openingsuren van de bibliotheek van Ranst!



GroenRand heeft de otter mee gelanceerd via het verhaal 'Olga' otter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten