vrijdag 11 oktober 2024

Zeer zeldzaam otter opgedoken in het natuurdomein Broek De Naeyer in Willebroek

Zeer zeldzaam otter opgedoken in het natuurdomein Broek De Naeyer in Willebroek


© ​Yves Adams

In het Provinciaal Groendomein Broek De Naeyer in Willebroek hebben domeinwachters herhaaldelijk otters op camera vastgelegd. 
Deze waarnemingen zijn bijzonder, aangezien otters zeldzaam zijn in België, vooral in Vlaanderen.
Er worden nu verschillende acties ondernomen om de kennis over otters te verspreiden en om te voorkomen dat België de 'missing link' blijft tussen de buurlanden.


Op 1 april 2024 is het Europees project ‘otter over de grens’ gestart.
Dit project heeft als doel om het leefgebied van de otter in de grensregio van Vlaanderen en Nederland te verbeteren en wordt ondersteund door het Interreg-programma Vlaanderen – Nederland van de Europese Unie.
Kostprijs 3.022.958,05 euro waarvan 1.499.979,02 euro bijgedragen wordt door Interreg. Looptijd: 1 april 2024 - 31 maart 2027
De aanwezigheid van de otter in natuurdomein Broek De Naeyer onderstreept het belang van samenwerking met onze buurlanden om natuurlijke verbindingen te creëren.


                                            © ​Yves Adams

Momenteel wordt er hard gewerkt aan het creëren van kansen om de otter via het zuiden van Nederland naar België te laten migreren langs verschillende waterwegen.
Het project richt zich op de Europese otter, een beschermde soort, met als doel de populaties in Nederland, Vlaanderen en West-Duitsland te verbinden.



In de jaren tachtig was de otter uitgestorven in Nederland en Vlaanderen, maar recente inspanningen hebben geleid tot een bloeiende populatie in Noord-Nederland.
Vlaanderen zou hier een voorbeeld aan moeten nemen en maatregelen moeten implementeren via het soortenbeschermingsprogramma.
Hoewel de otter af en toe in Vlaanderen wordt waargenomen, is er dringend behoefte aan verbetering van de habitat en ecologische corridors.
Het Vlaams project dient meer aandacht te besteden aan het verbeteren van de connectiviteit, met een nadruk op drie kerngebieden: verkeer (het verminderen van het aantal verkeersslachtoffers), natte natuur (het herstellen van moerassen en rivieren) en voedselvoorziening (het waarborgen van een adequate toevoer van kwaliteitsvis).
Deze maatregelen zullen ook een positieve impact hebben op algemene milieuproblemen, zoals klimaatadaptatie, waterkwaliteit, biodiversiteit en natuurlijke oplossingen.


Naast monitoring en onderzoek, behelst het project acties voor het verbeteren en uitbreiden van natte natuur en het wegnemen van infrastructurele hindernissen op strategische plekken in de Maas- en Scheldevallei, de Biesbosch en langs de Antitankgracht.
Dus zal ons GroenRand-projectgebied hier zeker van profiteren.
In de Maasvallei, met name in Kempen-Broek, worden rijke moerasgebieden, doorstroommoerassen en natte corridors gecreëerd.
Sinds 2012 is de otter sporadisch weer gespot in de Schelde- en Maasvallei. 
Er wordt aandacht besteed aan het verbeteren van het habitat in de Scheldevallei door het herstel van moerasgebieden.


                            Interreg-actie rond de Antitankgracht

GroenRand droomt van otterparadijs langs Antitankgracht  (titel aanstippen voor meer info)

Een grensoverschrijdende corridor wordt ontwikkeld langs de Mark om de Biesbosch met de Antitankgracht en de Scheldevallei te verbinden, en in de Nederlandse en Belgische Limburg via het Kempenbroek. 
GroenRand ziet de otter als een ambassadeur voor het ecologische herstel van de Antitankgracht en de aangrenzende beken.
Om het leefgebied van de otter bij de Antitankgracht te verbeteren, worden verschillende maatregelen getroffen.
Deze omvatten het verminderen van versnippering van de infrastructuur om veilige migratieroutes voor de otters te creëren, zoals het installeren van faunapassages, wildroosters en loopplanken.
Er wordt tevens samengewerkt met Nederlandse partners om kennisuitwisseling te bevorderen en technische fouten te voorkomen.
Bovendien vinden er overleggen plaats met water- en wegbeheerders om oplossingen te bespreken en knelpunten op de beleidsagenda te krijgen.
Zestien partijen – van overheden tot natuurverenigingen – gaan nu aan de slag om de leefgebieden van de otter te verbeteren, uit te breiden en met elkaar te verbinden. 

Het project beoogt ook de kennis over de verspreiding van de otter te vergroten. Wetenschappers van het INBO zullen hiervoor e-DNA (environmental DNA) gebruiken.
Deze techniek maakt het mogelijk om watermonsters te analyseren op de aanwezigheid van otter-DNA.


Voor een schuwe soort die zich niet makkelijk laat zien, is deze monitoringstechniek veelbelovend.
Tot slot streven we ernaar om diverse partijen te sensibiliseren, zodat er bijvoorbeeld door weg- en waterbeheerders meer aandacht komt voor de behoeften van de otter.
In 2021, tijdens het 'Jaar van de Otter', lanceerde GroenRand diverse initiatieven, waaronder het project 'Olga Otter' en de introductie van Duimpjesbier.
Picture

Picture
Picture

Olga de Otter in onder andere het Onderwijs

Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture




Geen opmerkingen:

Een reactie posten