vrijdag 18 oktober 2024

GroenRand vraagt bemiddelaar aan minister Jo Brouns

GroenRand vraagt bemiddelaar aan minister Jo Brouns


De nieuwe Vlaamse minister van Landbouw en Omgeving, Jo Brouns, verenigt twee portefeuilles die in de vorige regering nog lijnrecht tegenover elkaar stonden.
Hij zet zich in om natuurorganisaties en boeren opnieuw samen te brengen aan de onderhandelingstafel.
Het doel is om de eeuwenoude bondgenoten te herenigen voor het behoud van de open ruimtes.
Brouns heeft aanzienlijke kritiek gekregen.
Zowel de landbouwsector als de milieubewegingen bekijken de nieuwe Vlaamse regering en het regeerakkoord met een zekere scepsis.
Greenpeace heeft "verbijsterd" gereageerd op het regeerakkoord, terwijl de Bond Beter Leefmilieu (BBL) het omschreef als "de wereld op zijn kop".
GroenRand lijkt minder bezorgd en wacht rustig op de beleidsnota 'Omgeving', waar het moment van de waarheid zal aanbreken, hoewel de natuurvereniging nog steeds enkele twijfels koestert.

Luisterbereidheid

GroenRand, een natuurorganisatie uit de Noorderkempen, heeft een opvallend voorstel gelanceerd.
Ze pleiten voor de aanstelling van een bemiddelaar om grondeigenaren, boeren en natuurverenigingen samen te brengen.
Dit voorstel is gisteren, op 17 oktober, via een tussenpersoon besproken met de verwachting dat het de minister zal bereiken.
Dit moet de argumenten voor en tegen het Nationaal Park Kalmthoutse Heide verhelderen en 
transparanter maken.  


GroenRand verzoekt de aanstaande Vlaamse regering om de tweede ronde voor de erkenning van Nationale parken twee tot drie jaar uit te stellen.
Onze organisatie gelooft dat er een aanzienlijke periode vereist is voor het uitvoeren van een onafhankelijk onderzoek door een mediator, ondersteund door een neutrale entiteit zoals een universiteit.

Waarom wil GroenRand een Nationaal park?

GroenRand bevordert netwerken in ons landschap die natuurkerngebieden en de omliggende gebieden verbinden tot een coherent geheel, waardoor natuurkernen niet langer geïsoleerde 'eilanden' zijn.


Sommige soorten, vooral kritische soorten zoals de otter (*), vereisen bepaalde oppervlaktes.
Wanneer gebieden te gefragmenteerd of geïsoleerd raken, ontstaan er negatieve effecten die de biodiversiteit aantasten.
De meeste van onze natuurgebieden zijn klein en liggen ver uit elkaar.
Het is cruciaal voor het behoud van biodiversiteit dat er verbindingen worden gecreëerd tussen deze kleine natuurgebieden om migratie, verspreiding en genetische uitwisseling tussen soortenpopulaties te faciliteren.
Fragmentatie leidt tot isolatie van dierenpopulaties, waardoor genenuitwisseling onmogelijk wordt.
(*) Er werd een plan met knelpunten en prioriteiten opgesteld, voornamelijk gefocust op de ontsnippering van de Antitankgracht en ruime omgeving.
De otter wordt beschouwd als paraplusoort, veel maatregelen die voor otter worden genomen komen dan ook ten goede aan tal van andere soorten.
Situering van het focusgebied Antitankgracht en Schijnvallei met aanduiding (groene lijnen) van de belangrijkste natuurverbindingen met de nabije omgeving.  
Resultaat uit de INBO analyse en prioritering van knelpunten rond verkeer en ontsnippering waterlopen en natuurverbindingen.
Lees meer over de otter (Antitankgracht):

SBP otter - Agentschap voor Natuur en Bos


Helaas geen Nationaal park
Op 31 mei 2023 hebben de betrokken gemeentebesturen en de provincie Antwerpen zich op het laatste moment teruggetrokken uit de kandidatuur om het Grenspark Kalmthoutse Heide tot Nationaal park te promoveren. Uiteindelijk werd er onvoldoende draagvlak onder de partners gevonden, waarna besloten werd de kandidatuur uit te stellen. "Hoewel de Vlaamse regering nog geen mededelingen heeft gedaan, is het waarschijnlijk en logisch dat er in de volgende legislatuurperiode een nieuwe oproep voor Vlaamse parken komt," aldus een persbericht van GroenRand. Echter, een open dialoog met alle betrokkenen over de kandidatuur is momenteel onhaalbaar vanwege de sterk gepolariseerde sfeer, stelt onze natuurvereniging verder.

Bemiddelaar

GroenRand verzoekt minister Jo Brouns om een bemiddelaar in te schakelen die een onpartijdige analyse uitvoert, waarbij de argumenten van zowel voor- als tegenstanders worden geëvalueerd. Dit zou een correcte, open en eerlijke communicatie weer mogelijk maken.
GroenRand zet zich voortdurend in om de Kalmthoutse Heide tot een Nationaal park te verheffen. Het beoogde Nationaal park zou starten met de huidige grenzen van Grenspark Kalmthoutse Heide en uitbreiden met Natura 2000-gebieden aan zowel de noordkant (Brabantse Wal en Markiezaatsmeer) als de zuidkant (militaire schietterreinen en andere gebieden rond de Antitankgracht). Als de Schietvelden en de Kalmthoutse Heide worden verbonden, zou de Voorkempen ongetwijfeld het grootste ven- en heidegebied van Vlaanderen worden, een titel die het verdient.
Lees meer over de

Schietvelden

Stevige basis
                                                        © Masterplan
Het project is gefundeerd op een stevige en langdurige basis, bestaande uit een Operationeel plan en een Masterplan Grenspark Kalmthoutse Heide, 23 jaar van samenwerking binnen het Grenspark, 21 jaar van samenwerking op de Schietvelden (DANAH - instandhoudingsdoelstellingen), en vijf jaar van actieve strategische samenwerking rond de Antitankgracht.
Het soortenbeschermingsprogramma voor de otter omvat een ontsnipperingsplan, inclusief voor het gebied rond de Antitankgracht.
Hiermee worden de grootste uitdagingen aangepakt: het verbinden van habitats, het voorkomen van verkeerssterfte en het verbeteren van de waterkwaliteit.


Vrijwilligheid met ongewijzigde vergunningverlening De samenwerking tussen boeren en natuurbeschermers vindt plaats op een vrijwillige basis. De vergunningverlening zou ook ongewijzigd blijven en de bestaande ruimtelijke ordenings- en natuurwetgeving volgen, zoals Natura 2000.

Idealiter zouden deze erkenning een stimulerend instrument moeten zijn dat landbouwers, natuurverenigingen, privé-eigenaren en overheden samenbrengt voor gezamenlijk en transparant beheer van natuur en landschap in de GroenRand-regio.
Het is vaak verrassend voor buitenstaanders dat dit waardevolle initiatief nog niet de erkenning heeft gekregen die het verdient.

Klimaatgordel - verbinding Schietvelden
                                                                    © Nieuwe Rand
GroenRand heeft bijkomend nog twee belangrijke punten aangestipt: het versterken van de Antitankgracht via de klimaatgordel en het integreren van de bevindingen van studiebureau bureaus Hesselteer om een betere verbinding tussen de Schietvelden te realiseren (strategisch project ‘De Antwerpse Rand verbindt’). Het Klein en Groot Schietveld vormen twee uitzonderlijk grote natuurgebieden die onderdeel zijn van de groene gordel ten noorden van Antwerpen.
Deze Schietvelden herbergen enkele van de best bewaarde stukken natte heide in Vlaanderen, essentieel voor het overleven van typische heidesoorten zoals het heideblauwtje en de adder.
Hoewel de Schietvelden dicht bij elkaar liggen, worden ze momenteel gescheiden door kruisende verkeersinfrastructuur (Essensteenweg, Bredabaan en lokale wegen), woongebieden, recreatiezones, industriegebieden en andere vormen van bos en natuur.
Beide gebieden maken deel uit van het Natura 2000-netwerk en bevatten zeer zeldzame habitats die cruciaal zijn voor de instandhouding van verschillende soorten.
Daarom is de potentiële meerwaarde van een ecologische verbinding tussen beide gebieden aanzienlijk.
De prioritaire realisatie van deze actie is specifiek gekozen vanwege de urgentie.

We hopen dat de beleidsnota 'Omgeving' specifieke aandacht zal schenken aan de klimaatgordel (Nieuwe Rand), waarbij de Antitankgracht erkend wordt als een centraal element.
Minister Jo Brouns wil de historische bondgenoten landbouw en natuur herenigen, en hij heeft nu de perfecte gelegenheid om zijn woorden in daden om te zetten.
GroenRand hoopt daarom op een positieve reactie op het bemiddelingsvoorstel.
We verwachten binnenkort een antwoord van de minister.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten