maandag 21 oktober 2024

De VN-biodiversiteitstop COP16 start vandaag in Cali, Colombia

De VN-biodiversiteitstop COP16 start vandaag in Cali, Colombia

In tegenstelling tot de bekendere VN-klimaattoppen vinden de biodiversiteitstoppen slechts om de twee jaar plaats.
GroenRand doet een oproep aan toekomstige beleidsmakers om de investeringen in natuurherstel en oplossingen gebaseerd op natuur aanzienlijk te verhogen.
De publieke consultatie over het ontwerpplan eindigt op 24 september.
GroenRand merkt op dat ons land moeite heeft om ambitieuze en meetbare doelstellingen te formuleren.
Bovendien zal België een belangrijke deadline missen: de strategie zal niet tijdig voltooid zijn om vandaag gepresenteerd te worden tijdens de biodiversiteitstop (COP16) in Colombia, die loopt tot 1 november. 
Het is zeer positief dat BIODIVERSITEIT nu, net als het klimaat, met hoofdletters op de internationale politieke agenda staat. Echter, het is duidelijk dat het akkoord in Montreal over het stoppen van natuurverlies slechts een beginpunt was. GroenRand beschouwde dit akkoord, dat ook gericht is op bescherming en natuurherstel, voornamelijk als een langetermijndoelstelling. De tijd voor actie is nu aangebroken.

Het is reeds duidelijk dat de bijgewerkte biodiversiteitsstrategie van België pas begin 2025 gereed zal zijn. Hierdoor loopt ons land het risico geen sterke indruk te maken. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, heeft ondertussen de VN-lidstaten opgeroepen te investeren in een fonds dat is opgericht voor het behoud en herstel van de natuur.
Guterres deed deze oproep voorafgaand aan de start van de biodiversiteitstop (COP16) in de Colombiaanse stad Cali.
Na de doorbraak in Montreal twee jaar geleden, waar landen overeenkwamen om tegen 2030 30% van het land- en zeeoppervlak te beschermen, is het nu de uitdaging om deze beloften waar te maken.
Financiering speelt hierbij opnieuw een cruciale rol.


Twee jaar terug ondertekenden 196 landen het 'vredespact met de natuur', ook bekend als het 'Kunming-Montréal Akkoord'.
Dit akkoord, gezien als het equivalent van het Parijs Klimaatakkoord, stelde 23 doelen vast die tegen 2030 bereikt moeten worden.
Dit omvat onder andere de bescherming van 30% van het wereldwijde land- en zeeoppervlak, het herstellen van 30% van de beschadigde ecosystemen, het verminderen van pesticidegebruik met 50% en het halveren van het aantal invasieve soorten.

De ondertekenende landen hebben zich ook verplicht om voor deze top hun beloften om te zetten in concrete actieplannen.
Echter, tot op heden hebben slechts 33 landen een nationale strategie ingediend, terwijl 105 andere landen gedeeltelijke plannen hebben overgemaakt.
Ons land heeft nog geen plan voorgelegd, hoewel de VN verwacht dat verschillende landen hun plannen zullen voorstellen tijdens de COP.

Geld nodig


Voor de realisatie van die ambitieuze plannen is echter een aanzienlijke hoeveelheid geld vereist.
De afgesproken ambitie is om tegen 2030 minstens 200 miljard dollar per jaar te investeren in het behoud en het herstel van de wereldwijde biodiversiteit.
Rijke landen beloofden tot nog toe echter slechts minstens 20 miljard dollar per jaar tegen 2025 en 30 miljard vanaf 2030, dus er valt nog een grote kloof te overbruggen.

Voor het succesvol implementeren van een biodiversiteitsstrategie in beleidsacties is de actieve steun van alle regeringen in ons land essentieel. De strategie dient geïmplementeerd te worden in alle sectoren en beleidsvelden, zoals landbouw, visserij, bosbouw, ontwikkelingssamenwerking, financiën en buitenlands beleid. De complexe staatsstructuur van ons land vormt een bijkomende uitdaging. Vaak kan ons land geen standpunt innemen over internationale klimaat- en biodiversiteitsvraagstukken door het ontbreken van een akkoord tussen de federale en gewestelijke niveaus. In de conceptversie van de bijgewerkte Belgische biodiversiteitsstrategie blijft het onduidelijk of en hoe ons land extra financiële middelen zal inzetten. Voor GroenRand is een nieuwe Belgische biodiversiteitsstrategie meer dan een verplicht nummer opgelegd door het CBD-verdrag. Een ambitieus klimaat- en biodiversiteitsbeleid zou een centrale rol moeten spelen in de nieuwe regeringsakkoorden en beleidsnota's.
Op COP16 worden ongeveer 23.000 mensen verwacht.
Een delegatie zal ons land vertegenwoordigen zonder ministeriële aanwezigheid.
Het is te begrijpen dat ministers niet aanwezig zullen zijn, aangezien ze zich zouden schamen om iets te presenteren dat geen inhoud heeft.


Foto's: Frank Vermeiren - Onze GroenRand-natuur


Geen opmerkingen:

Een reactie posten