GroenRand betreurt dat België weinig belang hecht aan hét 'vredespact met de natuur'
Twee jaar geleden hebben 196 landen de belofte ondertekend om hun nationale biodiversiteitsstrategieën en actieplannen, ook bekend als het 'vredespact met de natuur', in te dienen voor de aanvang van de VN-biodiversiteitsconferentie COP16.
Er wordt verwacht dat deze maand duizenden afgevaardigden, waaronder verschillende staatshoofden en ongeveer 140 ministers, de 16e Conferentie COP16 zullen bijwonen.
De COP16 duurt tot 1 november.
Wereldwijd neemt onze biodiversiteit drastisch af.
Dit geldt eveneens voor België, en in het bijzonder voor Vlaanderen, waar een aanzienlijk verlies aan biodiversiteit wordt vastgesteld.
Het is cruciaal om deze schadelijke trend om te keren, niet alleen vanwege de intrinsieke waarde van een rijke biodiversiteit, maar ook omdat het van essentieel maatschappelijk belang is op andere gebieden.
Een grotere biodiversiteit maakt een ecosysteem namelijk veerkrachtiger tegen externe veranderingen, zoals klimaatverandering, (natuur)rampen of plagen.
Deze veerkracht zorgt voor een langdurige levering van waardevolle ecosysteemdiensten, zoals water- en voedselvoorziening en bescherming tegen natuurrampen.
Bovendien heeft een gezonde natuur ook een positief effect op onze fysieke en mentale gezondheid.
GroenRand is van mening dat er meer focus moet liggen op ruimte voor natuur, het creëren van grotere natuurgebieden, meer natuurverbindingen en het verbeteren van de kwaliteit in de natuurgebieden door verschillende milieudrukken aan te pakken, om zo een positieve trend voor onze natuur te bewerkstelligen.
GroenRand betreurt het dat België zonder officieel actieplan is gearriveerd in Colombia voor deze zeer belangrijke VN-conferentie over biodiversiteit.
Hoewel COP16 op maandag begint, heeft België na twee jaar nog steeds zijn voorbereidingen niet afgerond.
België zal later nog een biodiversiteitsplan presenteren, maar GroenRand verwacht er niet veel van.
De conceptversie bevat te weinig concrete doelstellingen om uitvoerbaar te zijn.
Het plan is te vrijblijvend, wat in het verleden ook al een probleem was met wereldwijd gestelde doelen.
Goede intenties blijven zonder uitvoering betekenisloos.
GroenRand dringt er bij België op aan de ontwerptekst te herzien en om te zetten in een meetbaar actieplan dat de bijdrage van ons land duidelijk maakt.
Het is extra betreurenswaardig omdat België twee jaar geleden nog een leidende rol speelde in het bereiken van een sterk akkoord.
Aan de ene kant zegt ons land dat het belangrijk is, maar nu lijkt het tegenovergestelde het geval.
Volgens GroenRand maakt België internationaal opnieuw een slechte indruk, na de problemen met het Belgische klimaatplan.
GroenRand vindt het jammer, want COP16, die van 21 oktober tot 1 november in Cali, Colombia plaatsvindt, belooft van groot belang te zijn.
Twee jaar geleden zijn tijdens COP15 in Kunming/Montreal belangrijke nieuwe doelstellingen voor het behoud van biodiversiteit vastgesteld.
Dit algemene kader, het Biodiversity Framework, moet nu concreet worden uitgewerkt met maatregelen om de doelstellingen te realiseren.
Daarnaast is sinds 1970 het oppervlak van wetlands met 35% verminderd, en verkeren vele oceaangebieden in slechte staat.
Deze verliezen raken niet alleen de intrinsieke waarde van de natuur, maar ook de voordelen die het biedt voor de mens, zoals gezondheid en de stabiliteit van planetaire processen.
De voornaamste wereldwijde oorzaken van de biodiversiteitscrisis zijn veranderingen in landgebruik, versnippering en het niet-duurzame gebruik van soorten en ecosystemen.
Deze conferentie is gericht op het concretiseren van plannen om biodiversiteitsdoelstellingen te realiseren.
Het zal duidelijk worden hoe toegewijd regeringen zijn aan het aanpakken van de biodiversiteitscrisis.
Van regeringen wordt verwacht dat zij tijdens deze conferentie open kaart spelen.
Wie zet woorden om in daden?
En wie vormt een obstakel voor vooruitgang?
GroenRand betreurt dat België weinig interesse lijkt te hebben in COP16, waar alle landen geacht werden hun nationale actieplannen op te stellen conform de doelstellingen van het KM-GBF. Deze actieplannen zullen tijdens de conferentie worden geëvalueerd en afgestemd om een effectieve bijdrage aan het realiseren van de wereldwijde biodiversiteitsdoelen te verzekeren. België komt met een lege doos en dat kunnen we enkel betreuren...
Foto's: Frank Vermeiren - medewerker van Onze GroenRand-natuur
Geen opmerkingen:
Een reactie posten