maandag 8 juli 2024

Liefst vijf boommarters gespot in het Elsenbos in Stabroek

Liefst vijf boommarters gespot in het Elsenbos in Stabroek


Deze gekke bende boommarters kruiste het wandelpad van Anne Oostvogels - medewerkster van 'Onze GroenRand-natuur'- vooraleer ze in het Elsenbos verdwenen.
Dit bosgebied in Stabroek is een aantrekkelijke groene oase van 60 hectare ten noorden van Antwerpen en is gelegen vlak aan de Antitankgracht.


Verschillende bunkers, voornamelijk aan de noordkant van het gebied, zijn verborgen in het bos.
De meeste van deze bunkers dienen als overwinteringsplaats voor vleermuizen en zijn om die reden niet toegankelijk.
Buizerd

De buizerd, gaai, boomkruiper en diverse spechtensoorten behoren tot de voornaamste vogelsoorten, terwijl ook reeën, vossen, eekhoorns, boommarters en konijnen in het Elsenbos hun thuis vinden.


De boommarter staat bekend als een indicatorsoort voor bosgebieden met hoge natuurwaarden en is zeer zeldzaam in Vlaanderen.
Deze soort is dol op de gevarieerde GroenRand-bossen met rijke ondergroei en geeft de voorkeur aan oude bossen.

Het behoud van holle bomen met spechtengaten is cruciaal voor de nestgelegenheid van de boommarter. Boommarters begeven zich echter ook buiten het bos en kunnen even goed gedijen in open gebieden met kleinere bosjes en landschapselementen die voldoende dekking bieden, op voorwaarde dat er grotere boscomplexen in de buurt zijn. De boommarter is het zeldzame en schuwe familielid van de steenmarter. Hoewel beide soorten uiterlijk sterk op elkaar lijken, zijn er toch enkele onderscheidende kenmerken, zoals de dichtheid van de ondervacht, de kleur van de neus (roze bij de steenmarter en donkerbruin bij de boommarter), de stand van de oren en de lengte van de poten.


Zowel de boommarter als de steenmarter heeft een lichtgekleurde keelvlek, die bij de boommarter vaak iets geler is.
Deze keelvlek is uniek voor elk individu en maakt het mogelijk om boommarters op foto's van elkaar te onderscheiden.
Met een uitgebreide dataset van wildcamera-opnamen kunnen natuuronderzoekers letterlijk een duidelijk beeld krijgen van de populatiestatus van de boommarters in een bepaald natuurgebied.
Met cameravallen kunnen ‘schuchtere’ dieren (nagenoeg) ongestoord in hun eigen habitat geobserveerd worden: https://youtu.be/bweRvKBW0v4.

Foto's: Anne Oostvogels

2022 De boommarter in het vizier. De boommarter is aan een comeback bezig in de GroenRand-contreien. Dankzij dergelijk beheer kunnen we de boommarter in het Antitankgracht-gebied verwelkomen.
groenrand.weebly.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten