vrijdag 12 juli 2024

GroenRand roept landbouwers op om tijdig beheerovereenkomsten aan te vragen

GroenRand roept landbouwers op om tijdig beheerovereenkomsten aan te vragen

Houtkanten, hagen, poelen, bomenrijen, bosjes, struwelen, wegbermen, graften, holle wegen, houtwallen... zijn allemaal kleine landschapselementen.
Sommige van deze elementen vervulden vroeger belangrijke functies die ze vandaag grotendeels verloren hebben.
Zo hebben poelen als veedrinkplaats veelal plaatsgemaakt voor drinkbakken en zijn hagen en houtkanten om percelen te begrenzen vervangen door afrasteringen.
Door het verlies van die oorspronkelijke functies en de intensivering van de landbouw dreigen ze steeds meer uit het landschap te verdwijnen.
Door kleine landschapselementen te herstellen of opnieuw aan te planten, herstellen we een uniek stukje landschap vol natuur- en erfgoedwaarde.


Dat is nodig want de dieren- en plantenrijkdom gaat schrikbarend achteruit.
Eén op de drie vlinder- en bijensoorten kent bijvoorbeeld een neerwaartse trend.
Dat is een probleem, want we hebben die insecten nodig voor onze voedselvoorziening.


Ze zijn tevens van onschatbare waarde voor onze biodiversiteit: roofvogels gebruiken een alleenstaande hoge boom als uitkijkpost, vogels vinden een schuilplaats in een heg, en amfibieën planten zich voort in een poel.


Daarnaast dienen KLE’s als corridor of stapsteen: heggen en bomenrijen bieden veel dieren een beschutte route van het ene natuurgebied naar het andere.
Ook vleermuizen kunnen niet zonder KLE’s.
Ze vormen verbindingen waarlangs vleermuizen zich verplaatsen, want zonder hagen en bomenrijen kunnen vleermuizen zich niet oriënteren.


De VLM vraagt aan landbouwers om beheerovereenkomsten, met startdatum 1 januari 2025, tijdig aan te vragen.
Vóór 1 september 2024 kan je je interesse kenbaar maken via het e-loket beheerovereenkomsten. Zo ben je zeker van de gratis en vrijblijvende uitleg van een bedrijfsplanner. Die kan je eventueel ook helpen om het aanvraagformulier in te vullen en in te dienen.


Bijna 3.000 landbouwers hebben beheerovereenkomsten gesloten met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) voor kruidenrijke akkerranden, faunavoedselgewassen en -grasland, knotbomen, heggen en andere waardevolle landschapselementen. Deze overeenkomsten versterken de biodiversiteit in landbouwgebieden en bieden voordelen voor landbouwers.


Dankzij nuttige insecten zijn hun percelen beter bestand tegen plagen, wat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen vermindert. Een gezonde bodem draagt bij aan een goede waterhuishouding en voorkomt bodemerosie. Akkerranden helpen ook bij driftreductie. De beheerovereenkomsten bieden vijf jaar lang een zeker inkomen, met vergoedingen die meestal rond de 2.000 euro per hectare per jaar liggen.
Meer informatie over de beheerovereenkomsten en de voorwaarden vind je hier: https://www.vlm.be/nl/themas/beheerovereenkomsten/Paginas/default.aspx

Foto's: Els de Backer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten