Er zijn dit jaar minder vlinders in Vlaanderen dan ooit tevoren
GroenRand maakt zich zorgen na een lezen van een studie van Natuurpunt. 2023 was al een zwak vlinderjaar, maar 2024 verloopt momenteel nog slechter. De droogte van de afgelopen jaren, de versnippering van natuurgebieden en een overvloed aan stikstof worden als de hoofdoorzaken aangewezen. Zelfs een bijzonder nat voorjaar heeft deze negatieve trend niet kunnen omkeren, wat voor reeds kwetsbare soorten fataal kan zijn.
De situatie is al jaren dramatisch
Het is algemeen bekend dat vlinders in Vlaanderen in een slechte situatie verkeren.
"Wetenschappers slaan al sinds 2000 alarm", zegt Wim Veraghtert van Natuurpunt.
"Vlinders in Vlaanderen bevinden zich in het slechtst denkbare scenario."
Een hoge concentratie stikstof heeft een negatieve impact: bloemen zoals margrieten en koekoeksbloemen hebben stikstofarme grond nodig, waardoor vlinders minder voedsel hebben.
Bovendien zijn natuurgebieden sterk versnipperd, waardoor vlinders niet van het ene naar het andere gebied kunnen vliegen.
De gestage afname van het aantal vlinders is niet alleen te wijten aan het weer en het klimaat; ook de inrichting van onze omgeving speelt een grote rol.
Volgens de entomoloog kan meer aandacht voor biodiversiteit de vlinders helpen.
"Alleen al het laten staan van inheemse bloemen en planten en wat meer begroeiing kan helpen.
Als vlinders door de regen niet ver kunnen vliegen, vinden ze voedsel en beschutting dichtbij, wat hun overlevingskansen vergroot."
Er is echter ook goed nieuws: als het mooie weer aanhoudt, kunnen de vlinders zich later deze zomer nog herstellen. "Het natte voorjaar heeft gezorgd voor veel planten waar vlinders van houden. Bij stijgende temperaturen kan er nog een vlinderfestijn plaatsvinden", sluit Wim Veraghtert van Natuurpunt af.
Lage aantallen worden ook bij andere insectengroepen waargenomen
Over het algemeen lijken wilde bijen een moeilijk jaar te doormaken.
Dit is vooral duidelijk bij bepaalde soorten, zoals blijkt uit de voorlopige resultaten van de insectenzomer.
De steenhommel, die vorig jaar rond deze tijd op de 13e plaats stond van meest gemelde insecten, is nu gezakt naar plaats 160.
Evenzo zijn er abnormaal lage aantallen van bepaalde libellensoorten gemeld, die normaal gesproken vooral in mei en juni vliegen.
We kunnen alleen maar hopen dat we nu het dieptepunt hebben bereikt.
Meer info:
2023 was al een zwak vlinderjaar, maar 2024 verloopt momenteel nog slechter. Het sombere voorjaar zorgde ervoor dat er tot dusver heel weinig vlinders rondvlogen. Nu de Insectenzomercampagne volop loopt, vragen veel mensen zich af hoe het komt dat ze zelfs op zonnige dagen zo weinig vlinders zien. Dit heeft zowel te maken met de vele neerslag en lage temperaturen, maar ook met de droge zomers van de afgelopen jaren. www-natuurpunt-be.webpkgcache.com |
Foto's: Frank Vermeiren - lid van GroenRand
Geen opmerkingen:
Een reactie posten