woensdag 19 juli 2023

GroenRand hoopt nog op een Nationaal park in de Voorkempen

 

Van Grenspark naar Nationaal park



 

Voorlopig komt er geen Nationaal park, maar een nieuw project zal het masterplan en het operationeel plan gebruiken om een aantal doelstellingen te verwezenlijken.
Als er voldoende draagvlak is, kunnen we later overgaan tot de oprichting van een Nationaal park.
 
Dat is althans het compromis dat gemaakt is op 17 mei en werd door de bijzondere Commissie van het Grenspark unaniem beslist.




De oprichting van dit nieuw project biedt de unieke kans om de belangrijke laatste grote heidegebieden en bossen ten noorden van Antwerpen – de Kalmthoutse Heide, de Brabantse Wal, het Groot en het Klein Schietveld – zijnde Natura 2000-gebieden, samen te brengen en het geheel ecologisch te versterken en verder te ontwikkelen
Een belangrijke meerwaarde schuilt in het opstarten van een samenwerkingsverband, over de grenzen heen.
Daarin zitten de lokale gemeenschap en lokale actoren mee aan het stuur om dit waardevolle open ruimtegebied en de daarin aanwezige topnatuur maximaal te beschermen, onder andere tegen de verstedelijkingsdruk waar het dagelijks door bedreigd wordt.



De ruimtebehoefte van de gebruikers van een landschap voor onder andere landbouw, wonen en natuur hoeft niet gepaard te gaan met conflict, maar kan opgelost worden door te zoeken naar synergie tussen deze ruimtegebruikers.
Er moet steeds gezocht worden naar win-winsituaties en de acties moeten voortkomen uit vrijwillige samenwerking, opportuniteiten en kansen.
De uitdaging is de bestaande landschapskwaliteit te behouden en te versterken en tegelijk de waarde van het landschap te verhogen.
Dit kan door inrichting en beheer van waardevolle landschapselementen, maar ook via maatregelen gericht op natuurlijke plaagbestrijding en bestuiving, en het verhogen van de biodiversiteit.



De uitbreiding van het Grenspark – via dit nieuwe project- kan ook bijdragen aan de doelstellingen en verordeningen van de Europese Green Deal, zonder dat deze daarvoor verplichtingen moet opleggen van bovenaf, maar wel op basis van breed gedragen acties.
Een sterk samenwerkingsverband verenigt publieke en private eigenaars rond een langetermijnvisie en creëert de capaciteit om in te schrijven op Europese en landelijke subsidie- en ondersteuningsprojecten in functie van de realisatie van dit project.
Uiteindelijk moet die samenwerking kristalliseren in een structuur die denkt en werkt vanuit ‘kansen voor het gebied’.
De bal ligt nu in het kamp van het kabinet Demir: wil zij via het Grenspark het masterplan en operatoneel plan verder financieel ondersteunen, of niet? 
Zonder het label van Nationaal park lijkt dat voor GroenRand onwaarschijnlijk en kiest daarom voor het stimuleren van een tweede oproep.

Parkendecreet

GroenRand was zeer onthutst over het procedureverloop van het Parkendecreet.
Dit decreet biedt namelijk het wettelijke kader waarin in Vlaanderen Nationale Parken en Landschapsparken worden opgericht.
Ze moeten natuurbehoud en -herstel stimuleren en leiden tot één verweven gebied.
Dat is op zich zeer positief, maar de spelregels zijn gaandeweg veranderd.



Het Vlaams Parlement heeft op woensdag 7 juni het Parkendecreet  goedgekeurd terwijl de Vlaamse Regering had opgeroepen om kandidaturen uiterlijk op 31 mei in te dienen.
Het wettelijke kader daarvoor is pas op 9 juni bekrachtigd en afgekondigd.
Heel wat gemeentebesturen, eigenaars en landbouwers zijn bij de kandidatuur van de Kalmthoutse Heide precies afgehaakt omdat er geen duidelijkheid was.
Op het laatste nippertje keurde het Vlaamse Parlement nog een aantal belangrijke amendementen goed, die de verschillende partners misschien anders had toen besluiten.



Woensdag 31 mei was de deadline voor gebiedscoalities om hun masterplannen in te dienen.
Onder meer Kalmthout, Stabroek, Brecht, Wuustwezel en Essen lieten zich kritisch uit over het gebrek aan duidelijkheid over de impact van de erkenning als park.
Echter, de commissie van Leefmilieu keurde rijkelijk laat een reeks belangrijke amendementen goed die de onduidelijkheden en bezorgdheden wegnamen.
Heel wat gemeentebesturen, eigenaars en landbouwers zijn bij de kandidatuur van de Kalmthoutse Heide precies afgehaakt omdat er geen duidelijkheid was.
Op het laatste nippertje keurde het Vlaamse Parlement dus nog een aantal belangrijke amendementen goed, die de verschillende partners misschien anders had toen besluiten.

GroenRand vraagt zich nu af hoe de gemeentebesturen en de
 bijzondere Commissie van het Grenspark hadden gereageerd indien deze amendementen waren goedgekeurd voor 17 mei?
Het maakt de zaak betwistbaar.
Er zijn kansen verloren gegaan omdat gaandeweg de spelregels veranderd zijn.



De Bijzondere Commissie is dus -zoals eerder gezegd - op 17 mei 2023 tot een akkoord gekomen om geen label ‘Nationaal Park’ aan te vragen.
Wel is er onder de Grensparkpartners een sterke eensgezindheid over het belang van het voortbestaan van de werking en over de inhoud van het Masterplan.
Het Masterplan en Operationeel plan, waar we samen met alle betrokkenen aan hebben gewerkt tijdens drie werkbanken en verschillende overlegmomenten, zal dus een belangrijke basis vormen voor de toekomst.
Er wordt gestreefd om samen met de huidige en ook nieuwe partners die het laatste jaar hebben meegewerkt, ambities uit het plan te realiseren, indien er voldoende financiële middelen zijn.
Rond de financiering is er dus nog veel onduidelijkheid, zonder geld kan je het Masterplan en het Operationeel plan niet uitvoeren.
Zonder centen is niets te koop.
GroenRand hoopt daarom op een tweede kans met een tweede oproep, maar dan moet dit gebeuren binnen een billijke tijdspanne.

Lees meer:
https://www.google.be/url?

https://www.google.be/url?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten