Natuurherstel, belangrijk voor GroenRand
Het Europees Parlement heeft de omstreden natuurherstelwet goedgekeurd, waarmee Europa klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit wil tegengaan.
Vooral de Europese Volkspartij (EVP), de christendemocratische fractie in het Europees Parlement, was onder impuls van Duits EVP-kopman Manfred Weber tegen, uit vrees voor de impact op de Europese economie en landbouwproductie, zeker in dichtbevolkte en versnipperde gebieden zoals Vlaanderen.
De grootste biodiversiteitsbedreiging in Vlaanderen is juist die versnippering.
De natuur kan zich pas weer herstellen als er voldoende ruimte is en de druk afneemt.
Daarom is het belangrijk dat er betere natuur komt met betere verbindingen.
Omdat natuurgebieden te klein zijn en onderling niet met mekaar verbonden zijn, kunnen planten en dieren zich moeilijk van het ene gebied naar het ander verplaatsen en worden ze in hun voortbestaan bedreigd.
Initiatieven die ontsnippering beogen zijn hierbij van essentieel belang.
Door deze gebieden met elkaar te verbinden ontstaat een ecologisch netwerk.
Initiatieven die ontsnippering beogen zijn hierbij van essentieel belang.
Door deze gebieden met elkaar te verbinden ontstaat een ecologisch netwerk.
Toen de meeste van onze grote verbindingswegen werden aangelegd werd er nog weinig rekening gehouden met de gebieden in de omgeving.
Op plaatsen waar belangrijke natuurgebieden of natuurverbindingen worden doorsneden vormen de wegen nu een onoverbrugbare barrière voor bepaalde planten en diersoorten (versnippering).
Het ‘ontsnipperen’ gebeurt door de aanleg van onder andere ecoducten, ecoduikers, faunatunnels en makkelijk uittreedbare oevers rondom bestaande infrastructuur tussen de versnipperde gebieden.
Houtkanten, hagen, poelen, hoogstammige fruitbomen, bomenrijen, sloten, ... zijn allemaal voorbeelden van kleine landschapselementen (KLE's).
Ze zijn typerend voor onze GroenRand-regio.
Deze KLE's zijn onmisbaar voor de natuur: dieren vinden er beschutting en voedsel.
Naast ontsnipperingsmaatregelen vormen deze natuurlijke elementen zoals houtkanten, bomenrijen, oevers van waterlopen en kleine bosjes een veilige weg voor dieren door het landschap.
Het is belangrijk dat de ontsnipperingsmaatregelen hierop aansluiten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten