Minister Jo Brouns lanceert een actieplan tegen de toenemende beverschade
©Karel De BlickNatuurvereniging GroenRand zette in 2023 de bever in de schijnwerpers. Elk jaar zet GroenRand een zeldzaam dier in de kijker. In 2023 was dat de bever, en wel om een goede reden: het grootste knaagdier in Vlaanderen en Europa lijkt goed te gedijen langs de Antitankgracht in de regio. De bever komt terug in de actualiteit, omdat minister Jo Brouns een actieplan opstelt tegen toenemende beverschade. Hij wil beter afbakenen waar bevers hun gang kunnen gaan en waar ze meer gereguleerd moeten worden.
Elk jaar zet GroenRand een zeldzaam dier in de kijker. In 2023 is dat de bever om een goede reden. Dit grootste knaagdier in Vlaanderen en Europa lijkt goed te gedijen langs de Antitankgracht in ... www.nieuwsblad.be |
Als de schemering valt, gaat hij op zoek naar een hapje: takjes, twijgen, schors, of misschien wel een maïskolfje.
©Dirk de Beuckelaer . Eind oktober sluiten we ons werkjaar en het jaar van de bever af. groenrand.blogspot.com |
Sinds de Middeleeuwen werd er veelvuldig op hem gejaagd voor de dichte, dikke pels met wel 23.000 haren per vierkante centimeter, zijn geurende 'castoreum' voor parfum en zijn vlees als maaltijd.
Het knaagdier zou niet onaardig smaken.
Omdat goede christenen in de Middeleeuwen op vrijdag geen vlees aten, was de bever - toen beschouwd als vis - een gegeerd alternatief.
De consumptie werd toegestaan omdat de staart van een bever op een vis lijkt en omdat het knaagdiertje grotendeels in het water leeft.
Bovendien wilden boeren af van de harige beesten die hun landerijen onder water zetten.
In smalle waterlopen bouwt de bever een dam, zodat het water hoger komt te staan en hij gemakkelijker zijn bouwmateriaal kan vervoeren.
Het water beschermt ook de ingang van burcht.
Bevers zijn als kleine bouwvakkers met veel kennis van waterbouw!
©Karel De Blick
De bever is een beschermde diersoort en de populatie groeit.
Of we het nu willen of niet, hij is hier om te blijven.
We kunnen echter wel maatregelen nemen om schade te voorkomen.
Sinds de terugkeer van de soort in Vlaanderen wordt geschat dat er ongeveer 1.200 bevers zijn.
Ruim twintig jaar geleden werden de eerste dieren uitgezet aan de Dijle, ten zuiden van Leuven, en in dezelfde periode staken enkele avontuurlijke exemplaren de grens over vanuit Nederland.
Dichter bij huis zien we regelmatig knaagsporen langs de Antitankgracht in Schilde. Het lijkt alsof het dier hier een vijfsterrenhotel heeft gevonden, compleet met looppaden, wissels en een all-you-can-eat gnawbuffet.
©Karel De Blick
In het bos tussen de E34 en de Zwaaikom van Albertkanaal in Oelegem kwamen we een beverdam tegen op de Kapelbeek, alsof de bevers een luxueus zomerhuis hadden gebouwd. In het verlengde van de Antitankgracht zijn de bevers zelfs in het Schijn in Oelegem al druk aan werk geweest met een indrukwekkende dam. Ook het Klein Schijn in Schoten blijkt een uitstekende habitat voor deze knaagdieren.
De bever doet het goed in onze regio. In Oelegem en Schilde werd hij eerder al meermaals waargenomen rond de Antitankgracht en Tappelbeek. Er loopt er soms zelfs één over het jaagpad van het ... www.gva.be |
Het verplaatsen van dieren heeft weinig tot geen zin.
Als het gebied geschikt is, komen er toch nieuwe bevers.
Bovendien is het lastig hele beverfamilie te vangen.
En waar moeten ze dan naartoe?
Als je ze te dicht in de buurt uitzet, komen ze gewoon weer terug.
Daarnaast kunnen ze verderop dezelfde problemen veroorzaken.
©Karel De Blick
Het waterbeheer kost handenvol geld.
In 2015 ging het om 42.245 euro, in 2023 was dat al 734.114 euro.
De Vlaamse overheid heeft sinds 2014 al 464.389 euro aan schade door de bever uitgekeerd.
Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns wil de kosten drukken en het draagvlak voor de bever bij de bevolking behouden.
Het kabinet heeft het Agentschap Natuur en Bos de opdracht gegeven om snel aan de slag te gaan met het afbakenen van kern- en maatwerkgebieden voor de bever.
In de kerngebieden krijgen deze knagers alle ruimte om hun ding te doen.
Het gaat om grote aaneengesloten natuurgebieden langs waterlopen.
In maatwerkgebieden krijgen waterbeheerders meer mogelijkheden om de bever in toom te houden.
Hier zou dan kordater worden opgetreden.
De minister wil Vlaanderen opdelen in zones waar de bever vrij spel krijgt of verhuist.
Volgens de minister is hierbij een beverplan broodnodig.
Het Agentschap Natuur en Bos moet daarom volgens Brouns snel kern- en maatwerkgebieden afbakenen.
In kerngebieden krijgen natte natuur en de bever ruimte om zich te ontwikkelen.
In maatwerkgebieden kunnen waterbeheerders ingrijpen volgens het stappenplan van het soortbeschermingsprogramma.
Buiten de kerngebieden gebieden kan kordater worden opgetreden bij belangrijke schade. Deze bijsturing moet de beheerskosten onder controle houden en het draagvlak voor de soort versterken.
De bever heeft zo zijn plannen met de Vrietselbeek en staat niet open voor dialoog Een bever in Tsjechië. Daar hadden de reuzenknagers een dam gebouwd en de overheid 1,2 miljoen euro uitgespaard. www.demorgen.be |
Het bouwen van dammen zit in het DNA van de bever, dus men kan het hem niet kwalijk nemen. In 2015 werd een eerste soortenbeschermingsprogramma uitgewerkt voor Vlaanderen. Het tweede soortenbeschermingsprogramma, goedgekeurd in januari 2024, moet het verder duurzaam samenleven met de bever verzekeren. Om op een evenwichtige manier met eventuele conflicten om te gaan, werd dit beschermingsprogramma opgesteld. Om het duurzame samenleven met de bever te waarborgen, is het noodzakelijk een evenwicht te vinden tussen zijn strikte beschermingsstatus en het vermijden van overlast en schade. Dit is de rode draad, ingrijpen kan alleen plaatsvinden onder strikte voorwaarden en moet zoveel mogelijk vermeden worden. GroenRand concludeert dat de mens zich zo veel mogelijk moet aanpassen aan de bever en niet andersom.
Foto's: Karel De Blick - medewerker van Onze GroenRand-natuur
Geen opmerkingen:
Een reactie posten