maandag 17 maart 2025

Grondwettelijk Hof verwerpt vernietiging van Nationale parken, voor GroenRand ligt de weg nu vrij voor Nationaal Park Kalmthoutse Heide

Grondwettelijk Hof verwerpt vernietiging van Nationale parken, voor GroenRand ligt de weg nu vrij voor Nationaal Park Kalmthoutse Heide


Dat het wereldwijde soortenverlies ook voor de gemiddelde Belg een belangrijk thema geworden is, blijkt uit de Biodiversiteitsbarometer van de dienst Biodiversiteit van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.
De dienst peilde bij bijna 2.000 Belgen naar hun houding rond biodiversiteit.
De resultaten tonen aan dat meer dan 4 op de 5 mensen zich zorgen maken, maar ook dat de actiebereidheid groot is.

Samenwerken is hét sleutelwoord
© CC0/Pixabay License

Samenwerken is voor GroenRand hét sleutelwoord en dat wordt momenteel heel intensief gedaan met 
De Nieuwe Rand rond de klimaatgordel.

De otter als paraplusoort is richtinggevend voor verschillende acties De otter als paraplusoort is richtinggevend voor verschillende acties rond de klimaatgordel. Verschillende acties werden opgenomen in het Plan Otter (Cornelis 2020 - achtergrondrapport-SBP-otter p. 68). Voor het GroenRand-project zal er concreet hiervoor samengewerkt moeten worden aan het wegwerken van prioritaire verkeersknelpunten (ontsnipperen), het aanleggen van fauna-uitstapplaatsen, zorgen voor schuil- en rustplaatsen langs de Antitankgracht, het uitvoeren van slibruimingen en hakhoutbeheer.
Het ecologisch systeem van De Nieuwe Rand bestaat voornamelijk uit valleigebied gekoppeld aan de beken en bossen (incl. heide) als gordel rond de Antitankgracht.
De Antitankgracht is een niet-natuurlijk element, maar wel de grootste dragende structuur voor dit ecologisch systeem. Er wordt samengewerkt om deze structuur ecologisch te versterken. Volgende strategieën, maatregelen en kansen worden verder onderzocht worden om het ecologisch systeem van De Nieuwe Rand te versterken: De Antitankgracht kruist verschillende beekvalleien. De vallei van de Kaartse Beek, de vallei van de Laarse Beek, de valleien van het Klein Schijn en de Zwanebeek, en de vallei van het Groot Schijn. Het herstellen van de aanvoer van water in het gebied via de natuurlijke infiltratie, zowel op de valleiflanken als in het meer natuurlijke brongebied (de oostelijke zijde van De Nieuwe Rand) moet zorgen voor het herstel van de ‘basisvoeding’ van het watersysteem. Het herstellen van een vertraagde afvoer met meer ruimte voor beken, vertragen van de drainage (i.p.v. versnelde afvoer via grachten en beken) en ruimte voor water moet de badkuip gedeeltelijk herstellen.

De beekvalleien hebben ‘ruimte’ nodig om extremen op te kunnen
vangen, dit kan zowel een extreme regenbui zijn, als plaats om de verkoelende functie bij hittegolven voldoende uit te kunnen oefenen, of voldoende infiltratiecapaciteit om blijvend water te voorzien, ook bij droogte.
Zowel de waterkwaliteit als de structuur van de beekvalleien moeten hersteld worden.
Dat betekent voor heel de beekvallei dat we ruimte voor water in de vallei maken, we zoeken naar mogelijkheden tot hermeandering, ruimte maken voor overstromingszones en de grondwatervoeding herstellen. De bosgordel en Antitankgracht vormen een samenhangend landschap met de Antitankgracht als drager van de bosstructuren in het gebied. Deze moet versterkt en uitgebreid worden. Het gebied heeft het potentieel en de historiek om grote aaneengesloten structuren te vormen met respect en integratie van bestaande functies.
Een meer aaneengesloten groene structuur van bos, beekvalleien, kleine landschapselementen en landbouw levert een pak diensten op voor mens en natuur.

De Antitankgracht kan opnieuw opengelegd worden te Schilde zodat de verbinding opnieuw één geheel vormt. Er bestaan plannen om de Zwaaikom aan het Albertkanaal (Oelegem) om te vormen tot een waterspaarbekken. Een natuurtechnische inrichting van het waterspaarbekken en landschappelijke inpassing in nauwe verbinding met het achterliggende habitatrichtlijngebied biedt extra kansen voor otter.

Kunstmatige verlichting kan een negatief effect hebben op de biodiversiteit, in het bijzonder voor vleermuizen. GroenRand vindt het belangrijk om de openbare verlichting via lichtplannen te screenen op de ecologisch kwetsbare zones van de Antitankgracht. Het ontwerp-onderzoek van Studiebureau Hesselteer, specifiek het gebiedsprogramma 'Klimaatgordel', geeft prioriteit aan de verbinding tussen het Groot en Klein Schietveld vanwege de urgentie. Hier moet dringend werk van gemaakt worden.
Het doel van de toekomstige projectenportfolio (Nieuwe Rand -klimaatgordel) is het visualiseren van concrete acties via projectfiches en het geven van een financiële kosteninschatting zodat de Vlaamse Regering hiermee aan de slag kan gaan.

Nationaal park, ook hier is samenwerken hét sleutelwoord



Het Grondwettelijk Hof heeft bepaald dat de masterplannen en operationele plannen niet gebruikt kunnen worden om vergunningen te weigeren, noch om eigendomsbeperkingen op te leggen of over te gaan tot onteigeningen.
Hierdoor wordt de ongerustheid bij de lokale landbouwers weggenomen over de gevolgen van de Nationale parken voor hun bedrijfsvoering. Alles gebeurt dus op vrijwillige basis. Er is dus geen enkele reden meer om de ontwikkeling van het Nationaal Kalmthoutse Heide te vertragen, maar we begrijpen dat er gewerkt moet worden aan het draagvlak en dat een langdurig overlegproces nodig is.

Voor GroenRand is het voorlopig niet noodzakelijk om momenteel een Nationaal park op te richten als er voldoende financiering beschikbaar is om het Masterplan en Operationeel Plan adequaat te ondersteunen en dat er gestart wordt met een bemiddelingstraject. GroenRand beschouwt het als essentieel om een stabiel budget te waarborgen voor het herstel en het versterken van het grootste ven- en heidegebied in Vlaanderen (Kalmthoutse Heide en de Schietvelden. Prioritair bepleiten we drie streefdoelen: - een logische indexering van het huidige Grenspark-budget - een budget dat toegekend wordt aan het Grenspark om de samenwerking tussen landbouwers, grondeigenaars en natuurverenigingen te bevorderen.

- het versterken van de verbinding tussen het Groot en Klein Schietveld

Gisteren kon je het volgend artikel lezen in Gazet Van Antwerpen:

Grondwettelijk Hof verwerpt vernietiging nationale parken, voor GroenRand ligt weg nu vrij voor Nationaal Park Kalmthoutse Heide
BRECHT/ BRASSCHAAT/ ESSEN/ KALMTHOUT/ KAPELLEN/ STABROEK/ WUUSTWEZEL

Het Grondwettelijk Hof heeft de argumentatie van de Boerenbond om de erkenning van drie nationale parken in Vlaanderen te vernietigen, verworpen.
GroenRand hoopt hiermee dat de weg vrijgemaakt is voor de oprichting van het Nationaal Park Kalmthoutse Heide. De natuurvereniging ijvert hier al lang voor.
In december 2023 stapte de Boerenbond naar het Grondwettelijk Hof met de klacht dat het openbaar onderzoek naar de nationale parken niet correct was verlopen en dat de inspraak van landbouwers onvoldoende was meegenomen.
De landbouworganisatie vreesde dat de oprichting van de parken hun activiteiten en vergunningen zou kunnen beperken.
Het Hof heeft deze argumentatie echter niet gevolgd en geoordeeld dat de plannen voor nationale parken geen juridische grond vormen om vergunningen te weigeren of eigendomsbeperkingen op te leggen.
Nu de juridische bezwaren van tafel zijn, ziet GroenRand geen reden meer om niet opnieuw te starten met de oprichting van het Nationaal Park Kalmthoutse Heide.

Pieter Haagdorens, woordvoerder van GroenRand, verwelkomt de uitspraak: “Dit betekent een belangrijke doorbraak voor het natuurbehoud in Vlaanderen. Het is nu tijd om samen te werken en landbouwers en natuurbeschermers samen rond de tafel te brengen.”
“In de vorige Vlaamse regering stonden landbouw en natuurbeheer vaak lijnrecht tegenover elkaar. De nieuwe Vlaamse minister van Landbouw en Omgeving, Jo Brouns (CD&V), wil net inzetten op dialoog en samenwerking tussen beide. Wij stellen voor om een bemiddelaar aan te stellen die grondeigenaren, landbouwers en natuurverenigingen samenbrengt.”
                                                               Pieter Haagdorens, woordvoerder GroenRand. © rr

Dit betekent een belangrijke doorbraak voor het natuurbehoud in Vlaanderen

Pieter Haagdorens
Woordvoerder GroenRand

Grootste Vlaamse ven- en heidegebied

GroenRand ziet de start van het Nationaal Park Kalmthoutse Heide aanvankelijk binnen de huidige grenzen van het Grenspark Kalmthoutse Heide.
“De plannen voorzien echter in een uitbreiding met de Natura 2000-gebieden aan de noordzijde (Brabantse Wal en Markiezaatsmeer) en de zuidzijde (militaire schietterreinen en gebieden rond de Antitankgracht).”
                                                      © Elke Lamens


“Worden de militaire Schietvelden verbonden met de Kalmthoutse Heide, dan ontstaat het grootste ven- en heidegebied van Vlaanderen.
Dit zou een grote ecologische winst betekenen, aangezien versnippering van natuurgebieden leidt tot isolatie van dier- en plantensoorten. “, benadrukt de woordvoerder.
GroenRand wees er eerder al op dat de kwetsbare beschermde soorten in de Schietvelden onder toenemende druk staan door gebrek aan aaneengesloten natuurgebieden.
GroenRand riep in december 2022 al op om het Klein en Groot Schietveld met elkaar te verbinden.
“De studie van onderzoeksbureau Hesselteer ondersteunt dit.
Een samenhangend netwerk van natuurgebieden is cruciaal om biodiversiteit te beschermen en duurzaam landgebruik mogelijk te maken.”
Met de uitspraak van het Grondwettelijk Hof verwacht GroenRand nu een initiatief van minister Brouns om het bemiddelingsproces op te starten
Bron: GVA - Elke Lamens




Geen opmerkingen:

Een reactie posten