zondag 30 maart 2025

Volgens burgemeester Jacobs is het als vijgen na Pasen, terwijl Pasen nog moet komen

Volgens burgemeester Jacobs is het als vijgen na Pasen, terwijl Pasen nog moet komen

                                                    © Marc Mertens
Dat provincieraadslid en Kalmthouts burgemeester Lukas Jacobs (CD&V) GroenRand donderdag als activisten bestempelde, valt heel slecht bij de vrijwilligers GroenRand.
Onze vraag naar bemiddeling blijkt niet zo activistisch te zijn, aangezien heel wat andere politici deze vraag ondersteunen. Mien Van Olmen (CD&V), Sanne Van Looy (N-VA) en vele andere politici steunen het voorstel voor een bemiddelaar en pleiten voor een structureel overlegmodel om tot een Nationaal park te groeien. De provincie staat ook klaar voor overleg, om alle puzzelstukken te verzamelen en vervolgens te bekijken wat hun rol daarin kan betekenen.
De bijzondere commissie dreigde te verzanden in een ambrasclub
GroenRand heeft ook geprobeerd om deze puzzelstukjes samen te voegen, maar heeft vastgesteld dat ze steeds stuitten op een 'ambrasclubje'. We hebben nooit in deze Bijzondere Commissie gezeten; we hebben ons alleen vertegenwoordigd in de adviserende werkgroepen.
Conflictbemiddeling of mediatie is een interventie waarbij een bemiddelaar twee of meer personen, partijen of groepen met een geschil met elkaar in gesprek brengt om gezamenlijk tot een oplossing te komen. Bemiddeling is vooral nuttig wanneer de communicatie verstoord is, wanneer rechtstreekse onderhandelingen tussen de partijen belemmerd worden door een wederzijds gebrek aan vertrouwen of wanneer er sprake is van een escalatie. Toegegeven, GroenRand heeft het onderwerp 'samenwerken' vaak in de pers gebracht omdat niemand eigenlijk tegen de uitvoering van het Masterplan is. Dat gaf ons de moed en hoop dat men op een volwassen manier tot bemiddeling zou komen, zonder kinderachtige ruzies of drama. Doordat we het label Nationaal park niet hebben, is het Masterplan echter moeilijk uitvoerbaar omdat er te weinig geld beschikbaar is.
Nu ontvangt men jaarlijks 139.000 euro (dit bedrag is nooit geïndexeerd), wat natuurlijk minder is dan het bedrag dat men zou ontvangen met het label van Nationaal park (ongeveer 700.000 euro). Daarom hebben we altijd gezegd dat het label 'Nationaal park' (als dat discussie uitlokt) niet het belangrijkste is, zolang de financiering maar volgt om het grootste ven- en heidegebied van Vlaanderen te versterken.

                                                                                               © Marc Mertens
Wat de bemiddeling betreft, geloven wij in de landbouwers en zijn ervan overtuigd dat wij kunnen samenwerken.
Landbouwers beïnvloeden het landschap en voorzien ons van kwalitatief, betaalbaar voedsel, terwijl zij afhankelijk zijn van de natuur, het klimaat en de biodiversiteit.
Daarom hebben veel landbouwers reeds vrijwillig maatregelen genomen via beheerovereenkomsten die bijdragen aan de doelstellingen voor biodiversiteit, milieu en klimaat.
Wij denken dat we meer op dezelfde lijn staan met hen dan we beseffen, vooral omdat hun engagement op vrijwillige basis is en omdat recent de nodige garanties zijn verstrekt door het Grondwettelijk Hof.
Volgens burgemeester Jacobs zijn er binnen het natuurkader van het Grenspark echter grote en kleine landeigenaren, families die deze gronden van oudsher bezitten, die geen extra bemoeienissen over hun gronden wensen.
Wat hun bezwaren zijn, weten we niet, maar die zouden besproken kunnen worden als de Vlaamse Regering open zou staan voor een bemiddelend constructief gesprek.
Burgemeester Jacobs gaf ook aan dat er destijds geen wettelijk kader was.
Het Parkendecreet is er nu en het Grondwettelijk Hof heeft bevestigd dat de Master- en Operationele plannen niet gebruikt kunnen worden om vergunningen te weigeren, noch om eigendomsbeperkingen op leggen of over te gaan tot onteigeningen.
Wat een groot verschil maakt en nu een goede basis vormt om tot consensus en een structureel overlegmodel te komen.


Honingbijen zijn sociale dieren.
Ze leven in kolonies die uit tienduizenden bijen bestaan.
Ze leven niet alleen samen, maar werken ook samen.
Om dit te kunnen doen, moeten ze met elkaar communiceren.
Hier kunnen wij een voorbeeld aan nemen.
We beschouwen gebiedsgericht werken via een Nationaal park als een belangrijk instrument om vooruitgang te boeken.
Alle betrokkenen in een gebied worden samengebracht om visies, knelpunten en mogelijke oplossingen te bespreken, en er wordt gezocht naar win-winsituaties.
Daarom hebben we dit jaar 'Samenwerken rond Natuur' gekozen als jaarthema voor 2025 en hebben hierbij de bij als mascotte gekozen. Wij leggen de hele affaire nu in handen van politici en hopen dat zij door middel van een constructief debat het dossier weer in de juiste richting kunnen sturen.
Wij houden ons intussen op de achtergrond, maar volgen het dossier met argusogen.

Lees hieronder het artikel van Gazet Van Antwerpen dat ook verscheen in het Nieuwsblad.



GroenRand trekt zich volledig terug uit ‘Nationaal Park Kalmthoutse Heide’: “Ons activisten noemen, is een brug te ver”


BRECHT/ ESSEN/ KALMTHOUT/ KAPELLEN
Het voorstel van natuurvereniging GroenRand om een bemiddelaar aan te stellen in het dossier rond de Kalmthoutse Heide, kreeg eerder al geen steun van Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns (CD&V). Op de provincieraad donderdag was er ook geen animo voor. Burgemeester Lukas Jacobs (CD&V) noemde GroenRand zelfs “nogal activistisch”. De vereniging trekt zich daarop volledig terug. 


“We trekken ons volledig terug in dit dossier, maar laten de hoop dat het Grenspark Kalmthoutse Heide ooit een nationaal park wordt, niet varen.
Wij hebben het dossier opnieuw in beweging gebracht.
Het is nu aan de lokale politiek om hier werk van te maken”, benadrukt dossierbeheerder Dirk Weyler van GroenRand.

Dat provincieraadslid en Kalmthouts burgemeester Lukas Jacobs (CD&V) GroenRand donderdag als activisten bestempelde, valt heel slecht bij de vrijwilligers van GroenRand.
“Dit debat is er een van vijgen na Pasen. Niemand binnen de bijzondere commissie Grenspark is nog bezig om een nationaal park na te streven.
Daarin zitten ANB, Natuurpunt, boseigenaren en omliggende gemeentebesturen.
De Vlaamse regering plant ook geen nieuwe oproep meer, er staat dus ook geen zak geld meer klaar”, benadrukte Jacobs als antwoord op de interpellatie van Ilse Van Dienderen (Groen) over dit dossier.


De bijzondere commissie, een grensoverschrijdend minzaam samenwerkingsverband, dreigde te verzanden in een ambrasclub

Lukas Jacobs (CD&V)
Burgemeester Kalmthout

“We merken wel dat er twee partijen nogal activistisch in dit debat staan, de Boerenbond en GroenRand.
De Boerenbond is altijd fel tegenstander geweest en GroenRand is dan weer fors voorstander. Ze ijveren voor bemiddelaars, maar er valt niets te bemiddelen op dit moment.” 

Hij somde ook enkele redenen op waarom het Grenspark zich geen kandidaat voor een nationaal park heeft gesteld.
“De bijzondere commissie, een grensoverschrijdend minzaam samenwerkingsverband, dreigde te verzanden in een ambrasclub.
De gemeenten werden geacht in de cockpit te zitten van het bestuur van zo’n nationaal park en de ene na de andere gemeente trok zich terug.
Waarom? Binnen dat natuurkader zitten grote en kleine landeigenaren, families die van oudsher die gronden bezitten, die geen extra bemoeienissen over hun gronden wensten.
Ook door de wettelijke onduidelijkheid toen en de Brusselse polemiek tussen landbouw en natuur trokken gemeenten zich terug.”



Het Grenspark Kalmthoutse Heide is 6.000 hectare groot. Om een nationaal park te kunnen zijn, is er 10.000 hectare aaneengesloten natuur nodig. © Elke Lamens

Jacobs stelde wel blij dat te zijn dat de deputatie het grenspark niet laat vallen: “Ik ben wel voorstander van medezeggenschap van de provincie in ruil voor een financiële bijdrage.
Ik kijk uit naar de samenwerking met de provincie al zal dat niet in de context van een nationaal park zijn.” Komende maandag staat het Grenspark op de gemeenteraad van Kalmthout. 

De provincie heeft op 25 april een afspraak met de bijzondere commissie van het Grenspark. “De subsidies voor het masterplan van het Grenspark zijn alvast goedgekeurd (139.000 euro, red.), maar natuurlijk is dat niet zoveel als ze als Nationaal Park zouden krijgen (zo’n 700.000 euro, red.).
We staan klaar voor overleg, om alle puzzelstukken te verzamelen en dan te bekijken wat onze rol daarin kan betekenen”, klonk het bij de provincie donderdag.

GroenRand ziet andere redenen voor de mislukking.
“Laten we eerlijk zijn: de afgelopen jaren zijn de tegenstellingen tussen natuur en landbouw op de spits gedreven en dat heeft weinig met het nationaal park te maken, maar wel met andere dossiers zoals stikstof en het mestactieplan. Dat is ook waarom de stekker er uiteindelijk is uitgetrokken. We vroegen daarom de minister om een bemiddelaar aan te stellen die grondeigenaren, boeren en natuurverenigingen aan dezelfde tafel kon brengen, zodat er weer luisterbereidheid ontstond om een betere verstandhouding te bevorderen”, stelt coördinator Pieter Haagdorens.

 

De Kalmthoutse Heide is een uniek gebied dat al jarenlang wordt opgebouwd door lokale actoren. Het zit in hun naam, in hun DNA

Jo Brouns (CD&V)
Vlaams minister van Omgeving

Voor de wandelaars in het Grenspark Kalmthoutse Heide verandert er niets. Zij kunnen gewoon blijven genieten van de natuur vlak bij huis. © Elke Lamens


Maar Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns (CD&V) had er eerder in het Vlaams parlement geen oren naar. “De Kalmthoutse Heide is een uniek gebied dat al jarenlang wordt opgebouwd door lokale actoren. Dat is echt het unique selling point (USP) van Kalmthout. Het zit in hun naam, in hun DNA.
Het is aan de lokale besturen om het proces in goede banen te leiden. Het moet van onderuit komen, niet opgelegd worden vanuit Brussel”, antwoordde hij op de vragen van volksvertegenwoordigers Mien Van Olmen (CD&V) en Sanne Van Looy (N-VA). 

Zij steunen wel het voorstel voor een bemiddelaar en pleiten voor een structureel overlegmodel om tot een nationaal park te groeien.
Van Olmen vroeg de minister expliciet of hij het idee van een bemiddelaar steunt, maar kreeg geen concreet antwoord.
Van Looy sloot zich aan bij haar collega en benadrukte dat bemiddeling kan bijdragen aan het vinden van een breed draagvlak.
Het blijft dus nog maar de vraag of er nog een kans is dat er een bemiddelaar komt en breder, of er ooit een nationaal park Kalmthoutse Heide komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten