Elke week kiest GroenRand de knapste foto's van bestuivers. Vandaag is het de beurt aan Els De Backer
© Marleen StoopsDe Vlaamse graslanden, en daardoor ook de biodiversiteit, doen het niet zo goed. De laatste decennia gaat het aantal inheemse bloemen, wilde bijen, vlinders en andere bestuivers erop achteruit. Dat komt onder meer door een gebrek aan ruimte en voedsel, en door de versnippering van ons landschap.
© Marleen Stoops
Natuurvereniging GroenRand reikt elk jaar de Groene Duim uit aan iemand die zich inzet voor de natuur in de Voorkempen. Dit jaar was het de beurt aan bijenambassadeur Els Beeckx uit Zoersel om de prijs in ontvangst te nemen van GroenRand-coördinator Pieter Haagdorens en dit in de 'Samentuin Wilhalla' in Halle. Els helpt al jarenlang de bestuivers een handje door mensen te inspireren hun tuinen bijenvriendelijk te maken. Samen met Dieter Coppens is ze ook de bevlogen campagnemanager van #LaatZeLiggen en #ByeByeGazon.
Bijen, hommels en vlinders spelen een cruciale rol in onze natuur. Ze zorgen voor de bestuiving van www.noordernieuws.be |
Zoersels bijenambassadeur Els Beeckx krijgt ‘Groene Duim’: “Natuur ruimte geven om te groeien en bloeien” De milieuvereniging GroenRand heeft haar jaarlijkse Groene Duim uitgereikt. www.hln.be |
Els Beeckx helpt al jarenlang de bestuivers een handje door mensen te inspireren hun tuinen bijenvriendelijk te maken. Zij is, samen met Dieter Coppens, ook de bevlogen campagnemanager van # ... www.gva.be |
In de tuin kun je het voedselaanbod voor bestuivers vergroten door te kiezen voor (inheemse) planten.
GroenRand heeft voor de mascotte van 2025 gekozen voor de ‘bij’, met het thema ‘samenwerken’. Een bijenvolk, bestaande uit ongeveer 10.000 tot 80.000 bijen, waarvan een koningin, een aantal darren en heel veel werksters, wordt vaak als één geheel gezien. www.noordernieuws.be |
De gehakkelde aurelia is een vlindersoort met opvallende oranjekleurige vleugels, voorzien van donkerbruine tot zwarte vlekken.
Het groot geaderd witje is een grote witte vlinder met zwarte aders die veel contrasteren dan de groene aders van het klein geaderd witje.
Het Heideblauwtje is een prachtige, kleine vlindersoort die je hoofdzakelijk in heidevelden aantreft.
De mannetjes zijn blauw en de vrouwtjes bruinachtig van kleur.
Hommel op dotterbloem: hommels zijn onze harigste bijen en kunnen dankzij hun dichte, pluizige beharing al bij de minste zonneschijn actief zijn.
Ze vliegen vaak al heel vroeg op de dag en kunnen zelfs tijdens regenweer of bij vrieskou gespot worden.
Het klein geaderd witje is een kleine witte vlinder, gemakkelijk te herkennen aan de grijsgroen bestoven aders aan de onderkant van de vleugels.
Deze prachtige vlinder komt vooral voor in vochtige terreinen zoals moerassen, hooilanden en langs bosranden.
De Kleine parelmoervlinder op de Kalmthoutse Heide: de bovenkant van de vleugels is oranje met zwarte stippen.
De onderkant van achtervleugel heeft grote, opvallende ovale zilverkleurige vlekken.
De kleine vos is een vlindersoort met oranje vleugels, waarbij de voorvleugels een opvallende band van gele en zwarte vlekken hebben.
De koninginnenpage, een vlinder met een koninklijke allure, behoort tot de familie van de grote pages en is onze grootste inheemse dagvlindersoort. Met zijn schitterend geelzwarte vleugels is hij één van de mooiste vlindersoorten die we hier kunnen bewonderen.
De Koningspage is een grote witte vlinder met zwarte strepen, die dwars over de vleugel lopen.
Op achtervleugel zijn enkele blauwe vlekken te zien.
Ook heeft de vlinder twee staartjes aan de achtervleugel.
Het landkaartje is een soort met meerdere generaties per jaar.
Dat betekent dat na de overwintering als pop, de vlinders die in april-mei tevoorschijn komen, eitjes leggen die zich tegen juli al tot nieuwe vlinders ontwikkeld hebben.
Die zomerexemplaren vormen de tweede generatie.
Als de omstandigheden gunstig zijn, kan er in de nazomer een derde generatie ontstaan.
Landkaartjes die in voorjaar worden geboren, zijn oranje, terwijl de zomervlinders donkerbruin zijn.
De Metaalvlinder is een fascinerende dagactieve nachtvlinder.
Om zich voort te planten, hangen mannetjesstrontvliegen rond bij dierlijke uitwerpselen, wachtend op een vrouwtje. De vrouwtjesstrontvlieg heeft namelijk een uitgesproken voorkeur om na het paren haar eitjes in koeienpoep en andere dierlijke mest te leggen. Hoewel de naam anders doet vermoeden, eten strontvliegen geen stront, maar nectar.
Deze zuigen ze met hun zuigsnuit op.
De zilveren maan is een zeldzame standvlinder die op veel plaatsen is verdwenen. Hij is te vinden bij schrale, vochtige riet en hooilanden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten