Ontsnipperen in de groene rand rond Antwerpen
Gelukkig zijn er verschillende manieren om haar weer te ontsnipperen, zodat dieren veilig heen en weer kunnen.
Het plan Bunzing en plan otter pakt dit probleem aan en herstelt natuurlijke verbindingen, waardoor de versnipperde omgeving weer één geheel wordt.
Hoe kan een dode Bunzing de natuur in de Antwerpse rand redden? Deze kortfilm vertelt een hoopvol verhaal, met bunzing, egel, eekhoorn, hazelworm en nog heel wat andere wilde dieren letterlijk in een hoofdrol. Tussen de Antwerpse ring en de Antitankgracht ligt het gebied GruunRant, tussen woonkernen, autostrades en kanalen. Uit een analyse waar ... www.youtube.com |
Het helpt niet alleen deze roofdiertjes, maar ook andere dieren zoals eekhoorns, hazelwormen en egels.
De komende drie jaar bundelen 16 partners in Vlaanderen en Nederland hun krachten om het leefgebied van de otter in de grensregio te versterken.
Naast het uitbreiden van habitats, wordt er hard gewerkt aan het verbeteren van waterkwaliteit en is er monitoring, kennisdeling en sensibilisatie.
Yv © Yves Adams-Vilda
Met ecotunnels en ecoduikers zetten we ook vol in op ontsnippering, waardoor de leefgebieden met elkaar worden verbonden en otters veilig blijven.
De otter is
een ware ambassadeur van onze waterrijke natuur, en dankzij deze maatregelen
zullen niet alleen otters, maar ook tal van andere soorten profiteren.
© Van Dier naar Daar
GroenRand - Soortenbeschermingsprogramma otter groenrand.weebly.com |
De kleine zoogdieren bewegen zich vooral 's nachts voort langs oevers van beken en rivieren, wat op traditionele weg-waterkruisingen het risico op aanrijdingen met zich meebrengt. Het inrichten van onder andere ecoduikers is dan ook een enorme hulp voor de volledige terugkeer van de soort.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten