woensdag 3 april 2024

Atlas Groenblauwe Oplossingen

Atlas Groenblauwe Oplossingen

De doelstelling van het GroenRand-project is de Antitankgracht en haar omgeving als blauwgroen netwerk te versterken tot een veerkrachtig ruimtelijk systeem in de Voorkempen.
Ze vormt een belangrijke schakel tussen verschillende grote NATURA 2000 gebieden. Daarbij verbindt het groenblauwe netwerk heel wat natuur- en bosgebieden rond de verstedelijkte regio Antwerpen. Het groenblauwe netwerk van de Antitankgracht en zijn omgeving is van groot belang op Vlaams, provinciaal en regionaal niveau. Fauna en flora maken gebruik van de corridorfunctie van de Antitankgracht om te migreren tussen verschillende natuur- en bosgebieden. De versnippering door de aanwezige bebouwing, vele wegen en spoorweg vormt een zwaar knelpunt voor de Antitankgracht en omliggende natuur- en bosgebieden: het zoeken naar methodieken om op regionale schaal te ontsnipperen is hier dé uitdaging. Wij proberen om de Antitankgracht en kruisende beken mee in deze atlas te krijgen.

De kennis over stedelijke waterhuishouding en het vergroenen van de bebouwde omgeving is op dit moment erg versnipperd.
Een overzicht van de diverse groenblauwe ingrepen, bedoeld om diverse stedelijke uitdagingen aan te pakken, ontbreekt.
Aquafin, VLARIO, Agentschap voor Natuur en Bos, Departement Omgeving en het INBO slaan de handen in elkaar om groenblauwe projecten in kaart te brengen.
Hierdoor zal informatie vanuit verschillende expertises en domeinen over groenblauwe ingrepen in één totaaloverzicht terug te vinden zijn: de 'Atlas Groenblauwe Oplossingen'.


Om de Atlas uit te bouwen, worden er met projecten gestart die al vermeld zijn op de website Blauwgroen Vlaanderen en op andere overzichtswebsites en databanken.
Van daaruit wordt er verder gebouwd aan de Atlas.
Die zal bestaan uit een website met inspirerende voorbeeldprojecten en een achterliggende databank.
Behalve aandacht voor mogelijke oplossingen voor (stedelijke) water- en droogteproblematieken, zal er ook aandacht zijn voor ecologische, socio-economische en technische aspecten.
De Atlas wil een inspirerende, motiverende en praktische kennisbasis creëren die de afstand tussen praktijk, beleid en onderzoek verkleint.

Hulp kan gebruikt worden


Een atlas is pas bruikbaar als hij compleet en betrouwbaar is.

En daarom heeft men uw hulp nodig.
U kan helpen bij het uitbreiden en vervolledigen van deze Atlas, het leggen van linken met bestaande initiatieven, het leveren van technische, sociale, economische of ecologische expertise,...
Kortom, alle hulp is welkom.
Alle organisaties, overheden en administraties worden daarom uitgenodigd om mee te werken.
Eens de basis van de Atlas Groenblauwe Oplossingen er ligt, wordt een brede bevraging opgezet zodat partners uit steden, gemeenten en organisaties, meer en diversere terreinrealisaties kunnen capteren.

Wat kan u doen?


Hebt u vragen over de Atlas, wilt u uw project(en) toevoegen aan de database of wilt u dit linken met bestaande initiatieven?
Neem contact op met Ewaut Van Wambeke.
Op 29 maart 2024 werd de Atlas gelanceerd in Gent.

Foto's INBO - kaartje: Nieuwe Rand

Geen opmerkingen:

Een reactie posten