GroenRand wil bij Kalmthoutse Heide pro’s en contra’s rond erkenning Nationaal park onderzoeken
GroenRand wil een klare kijk rond de ontwikkeling van Nationaal park
In mei van het vorige jaar heeft de Vlaamse Regering negen Vlaamse parken erkend: vier als Nationale parken en vijf als Landschapsparken.
De Bijzondere Commissie van het Grenspark Kalmthoutse Heide had al definitief besloten de plannen voor erkenning als Nationaal park niet voort te zetten, omdat er volgens de betrokken gemeenten en de provincie onvoldoende draagvlak zou bestaan.
De procedure voor de erkenning van een Nationaal park was, net als in andere regio's, een complex proces.
Er heerste veel onzekerheid over de gevolgen van de parkstatus, aangezien het Parkendecreet, het wettelijke kader voor Vlaamse parken, nog niet was goedgekeurd.
Dit leidde tot veel vragen over de mogelijke impact op de landbouw en grondeigenaren.
Op woensdag 7 juni 2023 werd het Parkendecreet goedgekeurd, hoewel de Vlaamse Regering had verzocht om kandidaturen voor Vlaamse parken uiterlijk op 31 mei in te dienen.
Het wettelijke kader werd echter pas op 9 juni bekrachtigd en afgekondigd.
De commissie van Leefmilieu heeft een aantal belangrijke amendementen, die veel onduidelijkheden en bezorgdheden wegnamen, pas laat goedgekeurd.
Het Parkendecreet is nu een feit.
Artikel 8 stelt onmiskenbaar dat er geen verplichtingen of beperkende maatregelen worden opgelegd bovenop de bestaande regelgeving voor de houders van zakelijke rechten binnen of buiten het park.
GroenRand benadrukt dat de decreetgever niet duidelijker kan zijn is: aan de status van Vlaamse parken zijn geen juridische consequenties verbonden.
Ondanks deze zekerheden blijft er aanzienlijk wantrouwen en weerstand bestaan.
GroenRand is het erover eens dat met een andere aanpak veel problemen voorkomen hadden kunnen worden, waardoor dit een mooi verhaal had kunnen zijn.
Het te laat komen van het decreet heeft wantrouwen veroorzaakt.
Hierdoor waren er ongetwijfeld geldige redenen voor de geuite bezorgdheden en de aangevoerde tegenargumenten.
Het is van cruciaal belang dat we deze ongerustheid erkennen en ons inzetten om ze aan te pakken, in plaats van ze te negeren of opzij te zetten.
Zo kunnen we werken aan een breed gedragen en geïntegreerd verhaal voor de parken, samen met iedereen.
Hoewel de Vlaamse regering nog niets heeft aangekondigd, is het waarschijnlijk en logisch dat de regering in de volgende legislatuurperiode een nieuwe oproep voor Vlaamse parken zal doen. In andere Europese landen werkt men met een langetermijnvisie continu verder aan de verdere ontwikkeling van Nationale parken.
We kunnen geen enkele reden bedenken waarom er in de volgende regeerperiode geen tweede gelegenheid zou komen.
Onze vereniging wil voldoende tijd om een onafhankelijk onderzoek te kunnen verrichten naar de argumenten van zowel voorstanders als tegenstanders met betrekking tot de Kalmthoutse Heide als potentieel Nationaal park.
"Hoewel er nog geen aankondigingen zijn gedaan door de Vlaamse regering, lijkt het waarschijnlijk en logisch dat er een nieuwe oproep voor Vlaamse parken komt in de volgende legislatuur.
De Vlaamse regering heeft als doel meer uniformiteit in het beheer en behoud van de Vlaamse natuurgebieden te bereiken om versnippering tegen te gaan.
Het is daarom te verwachten dat dit beleid in de komende legislatuur zal worden voortgezet." aldus GroenRand.
Deze ambitie heeft al eerder onrust veroorzaakt onder sommige gemeenten en belangengroepen, een situatie die GroenRand zeer serieus neemt.
In het publieke debat was de focus vaak gericht op het bewijzen van het eigen gelijk en het onderdrukken van de visie van de tegenpartij.
Onze natuurvereniging gelooft echter dat de overgang naar een Nationaal park voornamelijk een zoektocht is naar wat ons bindt.
Een zoektocht die resulteert in voordelen voor iedereen.
" Veel flora en fauna vinden hun laatste toevlucht in natuurgebieden, maar zelfs daar zijn ze niet veilig.
Daarom is het essentieel om te investeren in robuuste, veerkrachtige, samenhangende en multifunctionele natuurlijke landschappen.
De erkenning van een Nationaal park stelt betrokken partijen in staat om samen te werken aan het behoud van het park als een natuurlijk landschap, om uniformiteit in het beheer te bevorderen en om fragmentatie van natuurlijke habitats te voorkomen." aldus GroenRand.
"Biodiversiteit, klimaat, de bevordering van houtkanten, ontsnippering en waterbeheer vormen de kern van zowel het Nederlandse als het Vlaamse beleid, ongeacht de aanwezigheid van een Nationaal park. Echter, met een Nationaal park is het eenvoudiger om in deze doelstellingen te investeren." benadrukt onze natuurvereniging verder.
"Belangengroepen hebben hun argumenten en tegenargumenten in de media benadrukt met slogans, maar de juistheid van deze beweringen is zelden geverifieerd", stelt onze organisatie.
"Feiten zijn verdraaid en argumenten uit andere dossiers, zoals het stikstofdossier, zijn onterecht gebruikt."
GroenRand vraagt daarom om steun van de provincie en de betrokken gemeenten voor het uitvoeren van een onpartijdige analyse die de argumenten van zowel voor- als tegenstanders beoordeelt.
Idealiter zou de analyse uitgevoerd moeten worden door een universiteit of een onafhankelijke organisatie.
GroenRand pleit ervoor dat de toekomstige Vlaamse regering voldoende tijd reserveert voor zowel het onafhankelijke onderzoek als de verwerking van de resultaten, om de juistheid van verschillende beweringen en standpunten te verifiëren.
"Neutraliteit is essentieel bij het evalueren van de juistheid van uitspraken en standpunten. Dit zal correcte, open en eerlijke communicatie weer mogelijk maken," aldus onze natuurvereniging.
GroenRand verwacht dat het onafhankelijke onderzoek, gestoeld op betrouwbare bronnen en feiten, opheldering zal geven over verschillende vraagstukken.
Is een Nationaal Park een regulerend initiatief, of is het meer stimulerend?
Zijn er extra regulerende initiatieven gepland?
Hoe zit het met de bestaande basiswetgeving met betrekking tot ruimtelijke ordening of natuurwetgeving?
Werden particuliere eigenaren, burgerverenigingen en landbouwers voldoende betrokken?
Blijft de vergunningverlening onveranderd?
Zijn er extra verplichtingen voor landbouwers, grondeigenaren of andere bedrijven in het kader van vergunningverlening?
Het stelt alle stakeholders in staat om gezamenlijk aan belangrijke thema's te werken.
Een open dialoog is cruciaal voor wederzijds begrip en gezamenlijke vooruitgang, met respect voor de belangen van eenieder.
Een onpartijdige organisatie kan dit proces ondersteunen door partijen te helpen zich te concentreren op objectieve feiten, een langetermijnvisie te bevorderen, argumenten te verduidelijken en zich te verheffen boven het dagelijks gekibbel.
GroenRand heeft een verzoek ingediend bij de toekomstige Vlaamse regering om de tweede oproep voor de erkenning van Nationale parken uit te stellen tot halverwege de legislatuurperiode.
Dit zou genoeg tijd moeten geven om een stevige basis te leggen en het draagvlak te versterken.
GroenRand, een natuurvereniging uit de Noorderkempen, heeft bij de toekomstige Vlaamse regering een www.noordernieuws.be |
GroenRand, een natuurvereniging uit de Noorderkempen, roept de toekomstige Vlaamse regering op om de tweede oproep omtrent de erkenning van nationale parken uit te stelle vilt.be |
Dagelijks actuele informatie voor de groene sector. Met veel actueel nieuws, een vacaturebank, een WerkenBij-bank, agenda en aanbestedingen. Gericht op innovatie, trends en toekomst. www.groeneruimte.nl |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten