GroenRand zoekt bij de provincie steun voor een onpartijdige evaluatie Nationaal Park Kalmthoutse Heide
GroenRand heeft een opmerkelijk voorstel ingediend en zoekt bij de provincie steun voor een onpartijdige evaluatie van de argumenten met betrekking tot het Nationaal park Kalmthoutse Heide.
De ontwikkeling van Nationale parken en de vorming van lokale coalities zijn voortvarend van start gegaan.
Er is besloten om beleid te implementeren zonder wettelijke onderbouwing (Parkendecreet).
Dit heeft geleid tot een plotseling en grootschalig project voor gemeenten, grondeigenaren, boeren en de industrie, zonder heldere richtlijnen.
GroenRand heeft afgezien van juridische stappen omdat ons verzekerd is dat er een tweede kans (oproep) geboden zou worden, en omdat we anders het gehele parkeninitiatief in gevaar zouden brengen (GroenRand overweegt juridische stappen tegen kabinet).
De aanvraag om de Kalmthoutse Heide als Nationaal park te erkennen was een geval apart.
Hoewel het masterplan breed werd ondersteund, ontving het voorstel desondanks negatieve reacties.
Verscheidene gemeentebesturen hebben, vanwege verschillende onzekerheden en een gebrek aan draagvlak, aangedrongen op een pauze om de harmonie en het wederzijdse begrip tussen alle betrokken partijen te bevorderen.
De Kalmthoutse Heide heeft uiteindelijk geen erkenningsdossier ingediend.
Onder landbouwers heerste er een lichte paniek: wat stond hen nu weer te wachten?
Waren het stikstofdossier, het mestactieplan en de natuurherstelwet niet al bedreigend genoeg?
Het Nationale park werd het mikpunt, inclusief een protest met tractoren.
Er werden al snel vage en soms incorrecte argumenten uitgewisseld, wat leidde tot een discussie met een verwijtende en beschuldigende toon.
De emoties liepen hoog op en de gemoederen raakten verhit zodat men niet meer kwam tot de essentie van de zaak.
GroenRand streeft naar een objectieve evaluatie van de bezorgdheden, en wil de geldigheid van de argumenten van zowel voorstanders als tegenstanders laten beoordelen.
Een universiteit of een andere onpartijdige organisatie zou onderzoek kunnen verrichten naar deze kwestie, wat cruciaal zal zijn om het dossier terug een solide basis te geven.
GroenRand vraagt aan de provincie (met eventuele ondersteuning van de betrokken gemeenten) te onderzoeken waarom het participatieproces niet aan de verwachtingen voldeed, welke misverstanden er zijn opgetreden en wat er mogelijk fout is gegaan.
Gemeenten en/of provincie kunnen het voortouw nemen en financieel bijdragen aan het opzetten van dit objectief onderzoek om neutraliteit te garanderen en weerstand te bieden tegen de invloed van lobbygroepen.
GroenRand waardeert de inzet van diverse privé-eigenaren en landbouwers voor biodiversiteit, waarvoor we zeer dankbaar zijn.
Vele landbouwers hebben vrijwillig via beheerovereenkomsten maatregelen genomen die bijdragen aan biodiversiteit, milieu en klimaatdoelstellingen.
In de laatste vijftien jaar is het aantal landbouwers dat aan beheerovereenkomsten en andere agromilieu-initiatieven deelneemt, aanzienlijk gestegen.
Dit jaar hebben 14.343 Vlaamse landbouwers ecoregelingen, agromilieuklimaatmaatregelen of beheerovereenkomsten aangevraagd, goed voor een oppervlakte van ongeveer 315.400 hectare.
We hebben gesprekken gevoerd met diverse landbouwers en kunnen bevestigen dat zij zich elk afzonderlijk inzetten voor een betere natuur, iets waarvan we overtuigd zijn.
Het natuurbehoudsbeleid in Vlaanderen heeft echter in de afgelopen dertig jaar belangrijke ontwikkelingen doorgemaakt.
In het verleden lag de focus voornamelijk op het beschermen van soorten en het verwerven van natuurreservaten.
Aan het einde van de twintigste eeuw groeiden de ambities met als doel een ecologisch netwerk te vormen, gesteund door ecologische infrastructuur.
De strikt sectorale aanpak heeft plaatsgemaakt voor een geïntegreerde benadering, waarbij de Vlaamse Regering heeft gekozen voor een gebiedsgerichte aanpak met Vlaamse parken.
Het spreekt voor zich dat deze aanpak met een langetermijnvisie in de volgende legislatuur voortgezet dient te worden.
Ook internationaal wordt er voortdurend verder gewerkt aan nieuwe Nationale parken.
Eenmaal deze richting gekozen is, wordt er logischerwijs voortgebouwd, zoals gebruikelijk is bij het volgen van een langetermijnvisie.
Nederland, een land met een bevolkingsdichtheid vergelijkbaar met die van Vlaanderen, heeft momenteel 21 Nationale parken en zet zich voortdurend in voor de ontwikkeling van nieuwe parken.
De gemeenten bleven weliswaar geïnteresseerd in het oprichten van een Nationaal park, maar achtten de timing ongeschikt en steunden zodoende het voorstel van de provincie Antwerpen.
Gedeputeerde Jan De Haes stelde voor om het dossier tijdelijk op te schorten: "We adviseren om de aanvraag uit te stellen tot een volgende gelegenheid."
De provincie Antwerpen is dus ook vragende partij voor een Nationaal park maar stelt voor om meer tijd te nemen voor een groter draagvlak (Kalmthout wil uitstel voor Heide als Nationaal Park).
Het lijkt ons logisch dat er in de toekomst een 'tweede gelegenheid' zal worden gelanceerd, zoals voorgesteld door de provincie, om het huidige Parkenbeleid te consolideren.
Gedeputeerde Jan De Haes stelde voor om het dossier tijdelijk op te schorten: "We adviseren om de aanvraag uit te stellen tot een volgende gelegenheid."
De provincie Antwerpen is dus ook vragende partij voor een Nationaal park maar stelt voor om meer tijd te nemen voor een groter draagvlak (Kalmthout wil uitstel voor Heide als Nationaal Park).
Het lijkt ons logisch dat er in de toekomst een 'tweede gelegenheid' zal worden gelanceerd, zoals voorgesteld door de provincie, om het huidige Parkenbeleid te consolideren.
Het is vervolgens van essentieel belang om te evalueren of de onrust nog steeds gerechtvaardigd is en of deze gerelateerd is aan andere kwesties en dossiers die weinig verband houden met de oprichting van Vlaamse parken.
Een neutrale entiteit, zoals een universiteit, kan bijdragen aan het terug op koers brengen van het dossier.
Voor het welslagen van het parkenproject is het essentieel om te starten met het herstellen van vertrouwen.
Dit is haalbaar.
Natuurbehoud is geen zero-sum game, het vereist wederzijds begrip en aandacht voor elkaars bezorgdheden.
Hoewel het meer tijd in beslag neemt, zal het uiteindelijk leiden tot een park dat werkelijk ondersteund wordt en duurzaam is.
GroenRand beveelt daarom aan om de tweede oproep te starten halverwege de legislatuurperiode, om zo voldoende tijd te waarborgen voor het creëren van het noodzakelijke draagvlak.
Want het is cruciaal dat we ons grondig voorbereiden op deze 'volgende gelegenheid' en dat alle betrokken partijen constructief samenwerken.
Het herwinnen van vertrouwen vereist jarenlange voorbereiding, en daarom is het van essentieel belang om te starten met een solide en betrouwbare basis die het belang van dit objectieve onderzoek benadrukt.
GroenRand heeft 17 stellingen en beweringen uit diverse bronnen verzameld, waaronder kranten en websites van zowel voorstanders als tegenstanders, om door een neutrale partij op waarheidsgetrouwheid te laten beoordelen.
We hebben ook Groene Kring, Landelijke Toekomst en AnBeRo aangeschreven en wachten op hun bijdrage om deze te kunnen toevoegen.
Appelen en peren groeien niet zomaar aan de bomen.
Voor de groei heeft de boom onder meer licht en water nodig.
Net zo vereist dit dossier een solide fundament, vrij van vooringenomenheid en polarisatie.
GroenRand, een natuurvereniging uit de Noorderkempen, roept de toekomstige Vlaamse regering op om de tweede oproep omtrent de erkenning van nationale parken uit te stelle vilt.be |
Dagelijks actuele informatie voor de groene sector. Met veel actueel nieuws, een vacaturebank, een WerkenBij-bank, agenda en aanbestedingen. Gericht op innovatie, trends en toekomst. www.groeneruimte.nl |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten