Nationale Parken krijgen in Nederland bijna 24 miljoen euro minder, geeft natuur een stem en teken de petitie
In mei 2023 slaagde het Grenspark Kalmthoutse Heide er niet in om aan Vlaamse zijde de status van Nationaal park te verkrijgen.
Er zou onvoldoende draagvlak zijn geweest en er zou te veel onduidelijkheid bestaan voor landbouwers en grondeigenaren in de nabijheid van het park.
Landbouwers vreesden dat ze door het Vlaamse parkendecreet moeilijker vergunning zouden krijgen, bijvoorbeeld voor het bouwen van stallen.
Ook vreesden ze voor de onteigening van hun gronden, ten voordele van nieuwe bos- en natuurverbindingen.
Het Grondwettelijk Hof verschaft inmiddels de grondeigenaren en boeren rechtszekerheid.
Het is van essentieel belang dat het Grondwettelijk Hof ondubbelzinnig heeft vastgesteld dat de plannen voor het Nationaal park niet als een beleidsmatig gewenste ontwikkeling mogen worden beschouwd.
Dat betekent dat er geen eigendomsbeperkende maatregelen kunnen komen en er dus geen reden is om vergunning voor landbouwbedrijven te weigeren of onteigeningen door te voeren. Volgens GroenRand is de weg nu vrij om een bemiddelingsproces te starten, maar minister Brouns lijkt hier geen gehoor aan te geven.
In december 2023 trok de Boerenbond naar het Grondwettelijk Hof om de erkenning van drie Nationale parken te laten vernietigen wegens gebrek aan inspraak. www.noordernieuws.be |
Voor Brabant betekent dat dat er flink bezuinigd wordt op de De Biesbosch, De Groote Peel, De Loonse en Drunense Duinen, Van Gogh Nationaal Park en De Zoom-Kalmthoutse Heide.
In Nederland zijn 21 gebieden met de status Nationaal Park waarvan er vijf in Brabant liggen.
Tot en met 2030 zouden de parken jaarlijks ongeveer 6 miljoen ontvangen, maar het plan gaat niet meer door, ook niet voor het Grenspark Kalmthoutse Heide.
In de Voorjaarsnota staat dat het bedrag grotendeels wordt geschrapt.
Opgeteld gaat het om bijna 24 miljoen euro.
De Nationale parken hebben dan geen middelen meer voor educatie en communicatie, maar ook niet voor voorzieningen, bezoekersmanagement en vrijwilligersbeleid.
De verbinding met de samenleving zou hierdoor wegvallen.
Het kabinet heeft besloten het budget voor Nationale parken flink te verminderen, wat tot verbazing leidt aangezien deze parken overal een cruciale verbindende rol spelen tussen natuur en landbouw.
Nog geen maand geleden hebben de parken samen met het Rijk, de provincie en de gemeenten een manifest ondertekend, waarmee zij zich achter de doelstellingen van het in 2023 opgestelde beleidsprogramma Nationale parken 2024-2030 scharen.
Daarmee wordt onder meer een 'kwaliteitsslag' in de parken beoogd.
Gezien het doorlopen proces was de schok dan ook groot toen bleek dat het benodigde geld hiervoor wegvalt.
Een woordvoerster van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur zegt dat het kabinet andere voorkeuren heeft, zoals meer geld voor agrarisch natuurbeheer.
Nationale Parken zijn niet alleen natuurgebieden, maar ook samenwerkingsverbanden van bewoners, ondernemers, overheden en andere betrokkenen.
Zij werken samen aan natuurbehoud en het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.
Uit onderzoek van Ecorys blijkt dat het keurmerk van de parken jaarlijks 70 miljoen euro aan extra opbrengsten genereert.
Europees onderzoek toont aan dat elke geïnvesteerde euro in natuur 8 tot 38 keer wordt terugverdiend.
Teken de petitie
Het Nederlandse kabinet wil 24 miljoen euro bezuinigen op de Nationale Parken van Nederland.
Dat raakt ook Grenspark Kalmthoutse Heide, dat aan Nederlandse zijde officieel erkend is als Nationaal park.
Deze bezuiniging bedreigt de continuïteit van de samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland die we samen hebben opgebouwd rond natuurbescherming, educatie en recreatie.
Dankzij structurele steun van de Rijksoverheid werkt het Grenspark al jaren succesvol samen met partners in Vlaanderen en Nederland.
Soorten als de nachtzwaluw, boomleeuwerik en gladde slang worden beschermd,
Er wordt geïnvesteerd in biodiversiteitsherstel en worden voorzieningen gerealiseerd die natuurbeleving mogelijk maken voor bezoekers.
Als deze steun wegvalt, komen belangrijke doelen en projecten direct in gevaar.
Denk aan het uitvoeren van het Masterplan, waarin natuurherstel, klimaatadaptatie, educatieve en recreatieve voorzieningen hand in hand gaan.
Maar ook de unieke samenwerking over de grens tussen overheden, natuurbeheerders, grondeigenaren, ondernemers en vrijwilligers: een netwerk dat het Grenspark samen jarenlang zorgvuldig heeft opgebouwd, dreigt dan ernstig verzwakt te worden.
De maatschappelijke en economische waarde van het park is groot en verdient blijvende erkenning.
Op 22 mei spreekt de Tweede Kamercommissie Landbouw, Visserij, Voedselkwaliteit en Natuur (LVVN) over deze bezuiniging.
Laat van je horen!!!
Teken de petitie en geef onze natuur een stem!
👉 Teken hier de petitie
Geen opmerkingen:
Een reactie posten