dinsdag 15 juli 2025

Provincie Antwerpen verzekert: wandelknooppunten blijven bestaan, maar worden veiliger gemaakt

Provincie Antwerpen verzekert: wandelknooppunten blijven bestaan, maar worden veiliger gemaaktwandelknooppunt.be

                                                                           © wandelknooppunt.be

In 2026 viert GroenRand zijn tienjarig bestaan op een unieke en speciale manier. Met het jubileumproject 'Greenconnect' wil GroenRand groengebieden verbinden tot grotere, samenhangende eenheden. GroenRand is een enthousiaste voorstander van wandel- en fietsknooppunten, die recreanten naar plekken leiden waar ze kunnen genieten zonder de rust van flora en fauna te verstoren. Een ideale connectie en wederzijds voordeel voor mens en natuur!


GroenRand heeft in een brief aan Gedeputeerde Mireille Colson gevraagd of de provincie Antwerpen het bestaande netwerk van wandel- en fietsknooppunten zal behouden en of het virtuele netwerk van WandelWijzer enkel een nuttige aanvulling op het huidige systeem zal zijn.
Bij GroenRand was er enige bezorgdheid over de geplande vervanging van de huidige wandelknooppunten in de provincie Antwerpen door het nieuwe systeem WandelWijzer, dat meer focust op wandellussen.
Lokale besturen, toeristische organisaties en GroenRand hebben hun zorgen geuit, omdat ze vrezen dat dit een achteruitgang is en de herkenbaarheid van de routes aantast. De provincie benadrukt dat de wandelknooppunten blijven bestaan, maar dat het systeem wordt verbeterd en veiliger gemaakt.

Een paar jaar geleden begon het provinciebestuur met een plan om het wandelknooppuntennetwerk uit te breiden. Sommige delen van de provincie hadden al een groot netwerk, terwijl andere gemeenten er helemaal geen hadden. Vanwege de kosten en het onderhoud konden niet alle extra knooppunten met borden worden aangegeven. Daarom werd ook een digitaal netwerk opgezet. Inmiddels is er 650 kilometer extra wandelnetwerk toegevoegd aan het bestaande.
"We wilden ook de kwaliteit van het bestaande netwerk verbeteren," zegt de gedeputeerde
Mireille Colson, verantwoordelijk voor Toerisme, aan VRT. "We hebben een evaluatie uitgevoerd en veel aandacht besteed aan de veiligheid. Daarom hebben we samen met de gemeenten gekeken of alles hetzelfde kon blijven of dat er aanpassingen nodig waren." In sommige gemeenten en verenigingen was er enige bezorgdheid, maar de wandelknooppunten blijven zeker behouden, tenzij het strikt noodzakelijk is om ze om veiligheidsredenen te verwijderen. "Zo willen we bijvoorbeeld wandellussen aanleggen op locaties waar men momenteel 2 tot 3 kilometer langs gevaarlijke stroken van gewestwegen moet lopen, wat onprettig en onveilig is. Hiermee creëren we ook meer variatie in het landschap".

Betere spreiding over de provincie                                                                               © wandelknooppunt.be

Er is momenteel een evaluatie van het wandelnetwerk aan de gemeenten voorgelegd. "Dit is geen eindpunt. De gesprekken met gemeentebesturen, lokale wandelverenigingen en Natuurpunt zijn volop in gang om mogelijke knelpunten op te lossen. Ook de horeca wordt hierin meegenomen. Hopelijk bereiken we voor het einde van dit jaar een oplossing. Ik vrees echter dat er al onnodige bezorgdheid is ontstaan, waardoor mensen denken dat het systeem van de knooppunten verdwijnt. Dat is absoluut niet het geval. We streven naar een betere spreiding over de hele provincie, zodat iedereen dicht bij huis kan genieten van kwalitatieve wandelingen." Bron - eigen redactie en Luc Milio

Geen opmerkingen:

Een reactie posten