dinsdag 6 september 2022

GroenRand maakt samen met partners omgeving Antitankgracht proper

WORLD CLEANUP DAY



Op zaterdag 17 september roept natuurvereniging GroenRand op om mee te doen met World Cleanup Day.
De bedoeling is om de omgeving van de Antitankgracht terug te laten blinken, een echte oppoetsbeurt dus.
De vereniging werkt samen met lokale partners: ‘Mooimakers Zoersel/Schilde’ in Schilde, ‘Waste Busters StJob’ in Brecht, ‘Zwerfvuilruimers in DE parkgemeente Brasschaat’ en Velt Brasschaat in Brasschaat en ten slotte met ‘Zij die het doen’ in Stabroek/Kapellen.

 




Ooit was deze gracht een nutteloze militaire verdedigingsgordel.
Na de Tweede Wereldoorlog nam de natuur de gracht helemaal over van de militairen.
Einde vorige eeuw kon een sterke milieubeweging de langgerekte brok natuur vervolgens redden van de plannen om er een breed duwvaartkanaal van te maken naar de haven.
Zo konden er langs het hele traject meer en meer plekken ontstaan vol rijke biodiversiteit, met hier en daar zelfs planten en dieren die in Vlaanderen steeds zeldzamer worden.



Waarom deze opruimacties?



GroenRand tracht de Antitankgracht onder de aandacht te brengen omdat het dé belangrijkste drager is in de Voorkempen om bos- en natuurgebieden te verbinden.
Voor een goed natuurbeleid moeten flora en fauna zich echter tussen nabijgelegen natuurgebieden kunnen verplaatsen via verbindingsstroken.
Hoe vlotter planten en dieren met hun soortgenoten in een ander gebied in contact komen, hoe kleiner de kans dat een soort uitsterft.
De gracht loopt door verschillende openbare bossen, private domeinen en natuurgebieden van of in beheer bij Natuurpunt of Agentschap Natuur en Bos, ze ligt echt helemaal ingebed in het groen.
En als we iets verder kijken zien we op het provinciaal Structuurplan nog verschillende andere groengebieden die eraan vast te koppelen zijn.

GroenRand droomt van een klimaatgordel waarbij de Antitankgracht dé belangrijkste schakel is om dit project te realiseren.
De milieuvereniging spoort het project 'De Nieuwe Rand' aan om dit mee te verwezenlijken.
De Nieuwe Rand is een project dat de mobiliteit, leefkwaliteit en klimaatvriendelijkheid in de oostrand van Antwerpen wil verbeteren.





De twee laatste doelstellingen zijn voor GroenRand elementair om een klimaatvriendelijke omgeving te realiseren, die beter bestand is tegen de klimaatverandering.
Er moet daarom ondergezocht worden hoe de verschillende natuur- en bosgebieden vergroot en verbonden kunnen worden.
Deze maatregelen zorgen voor een koelere leefomgeving en meer diverse fauna en flora.
De doelstelling inzake klimaat gaat over het inzetten op een klimaatrobuuste ruimtelijke ordening: de opvang en opslag van broeikasgasemissies door de creatie van een aaneengesloten en robuuste klimaatgordel. 



GroenRand wenst de Antitankgracht op te laden als ecologische en landschappelijke drager van een klimaatrobuust open ruimtenetwerk, waar er genoeg ruimte is voor water, koolstofopslag, vernatting en waterberging.
Er zijn duidelijke meekoppelkansen rond een gebiedsbrede aanpak van de droogteproblematiek, waterkwaliteit en waterbeschikbaarheid, gelinkt aan de kwaliteitsdoelstellingen van de Europese Kaderrichtlijn Water en de Europese Habitatrichtlijn.

We blikken terug op de droogste zomervakantie sinds het begin van de metingen, terwijl ook de temperaturen flirtten met records.
Eind juli werd de op één na hoogste temperatuur ooit in België gemeten, terwijl augustus een hittegolf liet noteren.
De klimaatopwarming lijkt in actie te komen, klimaatgordels geven een meerwaarde om hier een antwoord op te bieden.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten