woensdag 16 juli 2025

Zowel de natuur als de landbouw krijgen in Vlaanderen elk 15.000 hectare extra, maar het gaat allemaal in een slakkentempo vooruit

Zowel de natuur als de landbouw krijgen in Vlaanderen elk 15.000 hectare extra, maar het gaat allemaal in een slakkentempo vooruit

Na bijna 30 jaar heeft de Vlaamse regering haar plannen opnieuw op papier gezet over hoe de ruimte in Vlaanderen verdeeld moet worden. Deze nota moet uiteindelijk leiden tot het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen.
De langverwachte conceptnota stelt 30.000 hectare nieuwe open ruimte voor, terwijl er tegen 2050 ook 450.000 extra woningen moeten komen.
Hiermee wil de Vlaamse regering een nieuwe stap zetten in de zogenaamde 'betonstop', later de 'bouwshift' genoemd.
De conceptnota vormt slechts een startpunt en moet dienen als basis voor een breder maatschappelijk debat.

Op basis van de resultaten hiervan kan de regering een definitief Beleidsplan Ruimte Vlaanderen opstellen.
Deze oefening houdt in dat nieuwe woningen en bedrijventerreinen steeds vaker binnen het bestaande ruimtegebruik moeten worden gerealiseerd.
Toch gaat minister Brouns ervan uit dat er tegen 2050 450.000 nieuwe woningen nodig zijn.
Om deze twee ambities te verenigen, zullen deze woningen voornamelijk in de bestaande stads- en dorpskernen worden gerealiseerd, door verdichting en verhoging van de huidige gebouwen.

In de nota is bekeken wat er moet gebeuren met 46.000 hectare braakliggende grond met een 'harde' bestemming.
De Vlaamse regering heeft besloten om 30.000 hectare hiervan om te vormen tot natuur (15.000 hectare) en landbouwgrond (15.000 hectare).
De rest blijft bestemd voor industrie, wonen of recreatie.
Er komen studies om te bepalen welke gebieden het meest geschikt zijn voor natuur of landbouw.
Hiervoor wordt een maatschappelijk debat opgezet met lokale besturen, adviesraden, middenveld en burgers.

Eigenaars van herbestemde gronden ontvangen compensatie, maar het blijft onduidelijk wie de kosten voor de 30.000 hectare zal dragen.
Gronden die van een harde naar een zachte bestemming worden omgezet, verliezen in waarde, wat compensatie voor de eigenaars vereist.
De regering-Jambon heeft bepaald dat deze compensatie voortaan 100% van de marktwaarde zal zijn, in plaats van de eerdere 80% van de geactualiseerde aankoopwaarde.
De overheid die verantwoordelijk is voor de herbestemming zal de kosten moeten dragen.
Of deze lasten bij de lokale besturen of de Vlaamse overheid terechtkomen, is nog onduidelijk.
GroenRand schat de uitgaven tussen 6,6 miljard en, in het ergste geval, 31,5 miljard euro. De komende maanden zal hier uitgebreid over worden gediscussieerd. Het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen bevindt zich nog in de fase van een "dialoognota".
Vervolgens komt er een voorontwerp en daarna een ontwerp, dat via een openbaar onderzoek aan iedereen wordt voorgelegd.
Pas daarna wordt het plan definitief.


In de conceptnota van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen wordt het belang van ‘sterke landbouwgebieden met voldoende aaneengesloten gronden voor boeren om de voedselproductie te waarborgen’ benadrukt.
Anderzijds zijn ‘grotere, robuuste natuurgebieden met bossen, wetlands en natuurlijke verbindingen’ cruciaal om de Vlaamse natuur te bevorderen.
De Vlaamse Regering zal waarschijnlijk, wat natuur betreft, eerst prioriteit geven aan watergevoelige zones en gronden die cruciaal zijn voor natuurverbindingen.

GroenRand wijst erop dat de trage en langdurige procedure het risico met zich meebrengt dat open ruimte en natuur verder verloren gaan voordat er concrete maatregelen worden genomen. De uitdaging ligt in het versnellen van de implementatie en het overbruggen van tegenstellingen tussen verschillende belangen. GroenRand blijft benadrukken dat natuurverbindingen essentieel zijn in Vlaanderen, omdat ze versnipperde natuurgebieden met elkaar verbinden, wat planten- en diersoorten helpt zich makkelijker te verplaatsen en te overleven. Dit vergroot de biodiversiteit en veerkracht van de natuur en beschermt ons tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals overstromingen en hittegolven. 

GroenRand benadrukt bijvoorbeeld de dringende noodzaak om de Schietvelden in de regio te verbinden, zoals ook uit studies blijkt.

Een ecologische verbinding tussen het Groot en Klein Schietveld is essentieel, maar wordt momenteel niet voldoende gerealiseerd. GroenRand roept op tot snelle en strategische grondaankopen om dit te verwezenlijken, maar vreest dat trage procedures de laatste kansen doen verdwijnen. Een studie van bureau Hesselteer stelt dat één ecologische verbinding tussen de twee Schietvelden het absolute minimum is, maar dat dit momenteel niet wordt bereikt. Het studiebureau benadrukt de prioriteit van een verbinding bij het uiterste punt van Bredabaan/Essensteenweg in Brasschaat. Dit kan niet langer wachten op het trage tempo van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen. Voor dringende kwesties moeten middelen beschikbaar worden gesteld.
Er zijn tal van voorbeelden waarbij de nood zo hoog is dat zelfs een schildpad zich zou haasten. Volgens GroenRand is er behoefte aan een ‘Vlaams gebiedsfonds voor snelle en strategische aankopen’ om natuurverbindingen te realiseren. Het ‘Gebiedsfonds’ is momenteel geen regulier beleidsinstrument, waardoor we beperkt zijn tot de bestaande regelgevende mogelijkheden. Daarom kan de oprichting van een gebiedsfonds alleen via politieke besluitvorming worden gerealiseerd. Hopelijk wordt deze stap in de toekomst gezet.
Foto's: Mark Mertens - medewerker van Onze GroenRand-natuur

dinsdag 15 juli 2025

Sponsdoelen en gebiedscoalities: Vlaanderen heeft een nieuwe Blue Deal, maar GroenRand vindt het budget onbegrijpelijk laag

Sponsdoelen en gebiedscoalities: Vlaanderen heeft een nieuwe Blue Deal, maar GroenRand vindt het budget onbegrijpelijk laag

Het kabinet Omgeving onder leiding van minister Jo Brouns heeft een nieuwe Blue Deal gepresenteerd. 
Deze moet Vlaanderen beter beschermen tegen hevige regenval en langdurige droogte, en de waterkwaliteit verbeteren.
Er is 330 miljoen euro beschikbaar gesteld, maar GroenRand en andere natuurverenigingen vinden dit onvoldoende om de uitdagingen van klimaatverandering effectief aan te pakken.
GroenRand benadrukt met klem dat de Vlaamse regering de ernst van de situatie onderschat.

Gisteren, precies vier jaar geleden, werd de waterbom in de vallei van de Vesder in Wallonië herdacht, een ongekende ramp die 39 dodelijke slachtoffers eiste.
Terwijl de gevolgen van klimaatverandering steeds zichtbaarder worden, blijft het budget voor de Blue Deal ontoereikend.


De nieuwe Blue Deal van minister Brouns werd gisteren goedgekeurd in de ministerraad.
De oorspronkelijke Blue Deal was een van de paradepaardjes van Brouns’ voorganger Zuhal Demir.
De vorige Vlaamse regering kende het plan een half miljard euro toe.
De kern van de nieuwe Blue Deal draait om de ‘sponsdoelen’. Dit zijn specifieke en meetbare doelstellingen die vaststellen hoeveel water een gebied moet kunnen vasthouden, infiltreren en bufferen om Vlaanderen beter te beschermen tegen droogte en overstromingen.
Voor elk gebied wordt aangegeven hoeveel hectare infiltratie, hoeveel kubieke meter buffercapaciteit of hoeveel hectare peilgestuurde drainage vereist is.
Brouns zet zijn stempel op de nieuwe Blue Deal door extra nadruk te leggen op draagvlak en samenwerking, onder andere via de oprichting van 'gebiedscoalities', een initiatief dat GroenRand verwelkomt. Het jaarthema van GroenRand voor 2025 is "samenwerken", met de 'bij' als mascotte. Dit thema is gekozen omdat bijen in een bijenkolonie samenwerken als echte teamspelers om hun gemeenschap te laten floreren, net zoals GroenRand wil dat mensen en organisaties samenwerken voor een groenere leefomgeving.
GroenRand wil met dit thema de nadruk leggen op de kracht van samenwerking om diverse doelen te bereiken, zoals het bevorderen van biodiversiteit en het creëren van een leefbare planeet.
GroenRand benadrukt dat, net zoals bijen een taakverdeling hebben en efficiënt samenwerken, we allemaal ons steentje kunnen bijdragen aan onze omgeving. Het jaarthema legt de nadruk op het belang van samenwerking tussen verschillende partijen (overheden, organisaties, burgers) om knelpunten te bespreken en samen oplossingen te vinden, maar daarvoor moet wel voldoende budget beschikbaar zijn.
Gebiedscoalities brengen lokale overheden, waterbeheerders, landbouwers, natuurorganisaties, bedrijven en andere partners samen. Zo kunnen zij gezamenlijk een visie ontwikkelen en acties coördineren om de waterkwaliteit en de ‘sponswerking’ van het landschap te verbeteren.
Voor deze coalities is maar 49,7 miljoen euro van het totale Blue Deal-budget gereserveerd, wat echt weinig is.

Er wordt eveneens geïnvesteerd in het hergebruik van regen- en afvalwater, evenals in circulaire toepassingen binnen de industrie en landbouw. Voor de gemiddelde consument is vooral de hervorming van de waterfactuur van belang, die wordt gepresenteerd als een hervorming die ‘rechtvaardig is en het verbruik verantwoordt’. Tot slot omvat de Blue Deal ook een onderdeel over waterbeleving, zoals recreatie aan en op open water. GroenRand vindt dat de focus van de nieuwe Blue Deal goed ligt, maar dat er te weinig budget is voorzien. Professor Patrick Willems van de KU Leuven benadrukt dat er minstens 100 tot 150 miljoen euro per jaar nodig is om ons te beschermen tegen klimaatextremen. Met slechts 66 miljoen euro per jaar voor Blue Deal 2.0 blijven we ver onder dit minimum. Water is leven. Het stroomt door onze kranen, voedt de natuur en houdt de economie draaiende. Klimaatverandering brengt deze functies in gevaar. Om in de toekomst te kunnen blijven rekenen op zuiver drinkwater, gezonde rivieren, veilig water en voldoende water voor landbouw en industrie, moeten we nu actie ondernemen. Met de eerste Blue Deal in 2020 heeft Vlaanderen al belangrijke stappen gezet. De huidige uitdagingen vereisen echter meer: een structurele en geïntegreerde aanpak met heldere doelstellingen en gerichte acties, waarvoor extra financiering noodzakelijk is.

Download de nieuwe blue deal:

GroenRand is enthousiast over de ambitie van de Blue Deal om Vlaanderen te transformeren tot een ‘waterweerbare omgeving’.
Hierbij worden natuurgebaseerde oplossingen ingezet, zoals het geven van meer ruimte aan rivieren en het benutten van overstromingsgebieden.
Het vaststellen van meetbare 'sponsdoelen' tegen 2026, uitgedrukt in infiltratiehectares en bufferende kubieke meters, is een belangrijke stap vooruit.
We moeten veel meer water in de bodem laten infiltreren en vasthouden, in plaats van het snel naar zee af te voeren.
Op deze manier erkent de Vlaamse Regering de natuurlijke sponswerking als een sleuteloplossing.
Ondanks het gebrek aan toereikende budgetten voor dergelijke sponsordoelen, moeten we blijven benadrukken dat de overheid verantwoordelijk is voor het klimaatrobuust maken van onze omgeving.
Minister Brouns geeft aan dat hij tijdens de begrotingsopmaak in september zal aandringen op extra middelen, zodat er nog meer gerealiseerd kan worden op het terrein.
GroenRand is blij dat de minister nu al naar extra budget zoekt, maar stelt voor om het miljard euro natuurherstelgeld uit het stikstofakkoord in te zetten voor natte natuur en veenherstel.
De noodzaak om direct actie te ondernemen tegen droogte en overstromingen vraagt om een budget dat past bij de omvang van de uitdaging.

Provincie Antwerpen verzekert: wandelknooppunten blijven bestaan, maar worden veiliger gemaakt

Provincie Antwerpen verzekert: wandelknooppunten blijven bestaan, maar worden veiliger gemaaktwandelknooppunt.be

                                                                           © wandelknooppunt.be

In 2026 viert GroenRand zijn tienjarig bestaan op een unieke en speciale manier. Met het jubileumproject 'Greenconnect' wil GroenRand groengebieden verbinden tot grotere, samenhangende eenheden. GroenRand is een enthousiaste voorstander van wandel- en fietsknooppunten, die recreanten naar plekken leiden waar ze kunnen genieten zonder de rust van flora en fauna te verstoren. Een ideale connectie en wederzijds voordeel voor mens en natuur!


GroenRand heeft in een brief aan Gedeputeerde Mireille Colson gevraagd of de provincie Antwerpen het bestaande netwerk van wandel- en fietsknooppunten zal behouden en of het virtuele netwerk van WandelWijzer enkel een nuttige aanvulling op het huidige systeem zal zijn.
Bij GroenRand was er enige bezorgdheid over de geplande vervanging van de huidige wandelknooppunten in de provincie Antwerpen door het nieuwe systeem WandelWijzer, dat meer focust op wandellussen.
Lokale besturen, toeristische organisaties en GroenRand hebben hun zorgen geuit, omdat ze vrezen dat dit een achteruitgang is en de herkenbaarheid van de routes aantast. De provincie benadrukt dat de wandelknooppunten blijven bestaan, maar dat het systeem wordt verbeterd en veiliger gemaakt.

Een paar jaar geleden begon het provinciebestuur met een plan om het wandelknooppuntennetwerk uit te breiden. Sommige delen van de provincie hadden al een groot netwerk, terwijl andere gemeenten er helemaal geen hadden. Vanwege de kosten en het onderhoud konden niet alle extra knooppunten met borden worden aangegeven. Daarom werd ook een digitaal netwerk opgezet. Inmiddels is er 650 kilometer extra wandelnetwerk toegevoegd aan het bestaande.
"We wilden ook de kwaliteit van het bestaande netwerk verbeteren," zegt de gedeputeerde
Mireille Colson, verantwoordelijk voor Toerisme, aan VRT. "We hebben een evaluatie uitgevoerd en veel aandacht besteed aan de veiligheid. Daarom hebben we samen met de gemeenten gekeken of alles hetzelfde kon blijven of dat er aanpassingen nodig waren." In sommige gemeenten en verenigingen was er enige bezorgdheid, maar de wandelknooppunten blijven zeker behouden, tenzij het strikt noodzakelijk is om ze om veiligheidsredenen te verwijderen. "Zo willen we bijvoorbeeld wandellussen aanleggen op locaties waar men momenteel 2 tot 3 kilometer langs gevaarlijke stroken van gewestwegen moet lopen, wat onprettig en onveilig is. Hiermee creëren we ook meer variatie in het landschap".

Betere spreiding over de provincie                                                                               © wandelknooppunt.be

Er is momenteel een evaluatie van het wandelnetwerk aan de gemeenten voorgelegd. "Dit is geen eindpunt. De gesprekken met gemeentebesturen, lokale wandelverenigingen en Natuurpunt zijn volop in gang om mogelijke knelpunten op te lossen. Ook de horeca wordt hierin meegenomen. Hopelijk bereiken we voor het einde van dit jaar een oplossing. Ik vrees echter dat er al onnodige bezorgdheid is ontstaan, waardoor mensen denken dat het systeem van de knooppunten verdwijnt. Dat is absoluut niet het geval. We streven naar een betere spreiding over de hele provincie, zodat iedereen dicht bij huis kan genieten van kwalitatieve wandelingen." Bron - eigen redactie en Luc Milio

maandag 14 juli 2025

GroenRand vraagt Gedeputeerde Mireille Colson om verduidelijking over de plannen omtrent het terugschroeven van wandelknooppunten

GroenRand vraagt Gedeputeerde Mireille Colson om verduidelijking over de plannen omtrent het terugschroeven van wandelknooppunten

                                                                                                                 © RR

De natuur in de Voorkempen, waar GroenRand actief is, vormt een ware parel om te verkennen, te beleven en doorheen te wandelen of fietsen.
Naarmate meer mensen zich bewust worden van de waarde en schoonheid van deze natuur, zullen respect en trots ervoor toenemen.
Wie de natuur waardeert, begrijpt beter waarom het belangrijk is om maatregelen te nemen om haar te beschermen en te versterken.
In 2026 bestaan wij tien jaar, en dit willen wij gedurende het jaar met het jaarthema 'Greenconnect' op een unieke en bijzondere manier vieren.
De otter fungeert als ambassadeur voor het Greenconnect-project, omdat zijn aanwezigheid symbool staat voor een gezonder watermilieu en een connectie legt met het herstel van de biodiversiteit in de regio.
Met lezingen, fotoreportages en wandelingen wil onze vereniging niet alleen nieuwe plekken laten ontdekken, maar ook de verbinding met de natuur versterken.
GroenRand is een fervent voorstander van wandel- en fietsknooppunten: deze wijzen recreanten naar plekken waar ze kunnen genieten zonder de rust van flora en fauna te verstoren.
Een ideale win-win voor zowel mens als natuur!
Wandel- en fietsknooppunten zijn een perfecte manier om de natuur te verkennen en een band met de omgeving op te bouwen. 
Door de bewegwijzerde paden tussen knooppunten te volgen, kun je op een gestructureerde en ontspannen manier genieten van wandelingen en connectie maken met diverse landschappen.
Kortom, wandelknooppunten bieden een uitstekende manier om de natuur te ervaren, de gezondheid te verbeteren en een connectie met de omgeving te creëren. 


Tijdens verschillende webinars zouden de lokale besturen geïnformeerd zijn dat het knooppuntensysteem mogelijk gedeeltelijk of volledig wordt afgeschaft.
Toerisme Provincie Antwerpen overweegt volgens diverse lokale besturen om het huidige wandelknooppuntensysteem te vervangen door een beperkter aantal vaste lussen.
In plaats van een netwerk met genummerde knooppunten, waarmee wandelaars hun eigen route kunnen samenstellen, zouden er thematische wandelroutes worden geïntroduceerd.
GroenRand ziet geen dringende noodzaak of trends om het knooppuntensysteem te vervangen en vermoedt, en hoopt tevens, dat de provincie niet voornemens is het af te schaffen.
Het blijft een populaire en efficiënte manier om recreatieve routes te plannen.

                                                                                               © Westtoer
GroenRand ziet het als een uitstekend idee om wandelaars meer keuzemogelijkheden te bieden via lussen die beschikbaar zijn op de WandelWijzer-website of app. 
Deze kunnen aanvullende virtuele netwerken creëren, wat een waardevolle aanvulling is op de traditionele knooppuntroutes.
GroenRand vindt het belangrijk om de bestaande wandelknooppunten te behouden, omdat deze volgens ons hun functie moeten blijven vervullen.
Tegelijkertijd wordt er een extra laag aan opties toegevoegd.
Dankzij technologische innovaties zoals GPS en navigatieapps wordt het eenvoudiger om verbeteringen door te voeren, waardoor WandelWijzer een nog praktischere functie biedt voor het plannen en volgen van routes.
                                                    © Toerisme Provincie Antwerpen
Het plan om het wandelknooppuntensysteem te vervangen baart zorgen bij lokale overheden en toeristische diensten, die vrezen dat dit een stap terug in de tijd is, vergelijkbaar met de situatie in de jaren '70 toen knooppunten nog niet bestonden.
Ze maken zich zorgen dat wandelaars weer zelf routes moeten uitstippelen en markeren, wat haaks staat op het doel van het wandelnetwerk.
GroenRand heeft in een brief aan Gedeputeerde Mireille Colson gevraagd of de provincie Antwerpen de bestaande wandel- en fietsknooppunten zal behouden en of het virtuele netwerk van WandelWijzer uitsluitend een waardevolle aanvulling op het huidige systeem zal vormen.
We wachten nog steeds op een reactie.

donderdag 10 juli 2025

Lokale besturen maken zich zorgen over het plan van het provinciebestuur om de bekende wandelknooppunten te vervangen door lusvormige wandelroutes

Lokale besturen maken zich zorgen over het plan van het provinciebestuur om de bekende wandelknooppunten te vervangen door lusvormige wandelroutes


De natuur in de Voorkempen is een ware parel om te verkennen, te ervaren en doorheen te wandelen of fietsen. Hoe meer mensen zich bewust worden van wat deze natuur te bieden heeft, hoe groter het respect en de trots ervoor zullen zijn. We bewonderen vaak verre exotische bestemmingen, maar vergeten soms gewoon om naar buiten te kijken. Wanneer we dat wel doen, merken we dat de natuur in de Voorkempen minstens zo boeiend en indrukwekkend is. GroenRand nodigt iedereen uit om al wandelend en fietsend te genieten van deze schitterende natuur. Wie van de natuur geniet, begrijpt beter waarom maatregelen nodig zijn om haar te beschermen en te versterken. GroenRand is een grote voorstander van wandel- en fietsknooppunten: ze wijzen recreanten de weg naar plekken waar ze kunnen genieten zonder de rust van flora en fauna te verstoren. Een perfecte win-win voor mens en natuur!

                                                                                                    ©  Els de Backer

Toerisme Provincie Antwerpen overweegt volgens verschillende lokale besturen om het huidige wandelknooppuntensysteem te vervangen door een beperkter aantal vaste lussen.

In plaats van een netwerk met genummerde knooppunten, waarbij wandelaars hun eigen route kunnen samenstellen, zouden er thematische wandelroutes worden aangeboden. Het nieuwe systeem zou het eenvoudiger maken om routes te vinden en te volgen, met een betere afstemming op de omgeving en de wandelervaring.

GroenRand ziet geen dringende redenen of trends om het knooppuntensysteem te vervangen en vermoedt, en hoopt bovendien, dat de provincie niet van plan is het af te schaffen. Het blijft een populaire en efficiënte methode om recreatieve routes te plannen. Het idee om wandelaars een extra mogelijkheid te bieden door lussen aan te bieden die te vinden zijn op de WandelWijzer-website of app, vindt GroenRand een goed plan. Dit zouden virtuele netwerken kunnen zijn, wat betekent dat de routes niet fysiek gemarkeerd hoeven te worden met paaltjes of bordjes in het gebied. Volgens GroenRand moeten de huidige wandelknooppunten behouden blijven en hun functie blijven vervullen, terwijl er een extra laag aan mogelijkheden kan worden toegevoegd. WandelWijzer kan routes in een lusvorm mogelijk maken, wat een mooie aanvulling is op de traditionele knooppuntenroutes.

Volgens GroenRand maken technologische ontwikkelingen zoals GPS en navigatieapps het mogelijk om aanpassingen en verbeteringen door te voeren, waardoor WandelWijzer een extra handige functie biedt om routes te plannen en te volgen.
Het plan om het wandelknooppuntensysteem te vervangen heeft zorgen gewekt bij lokale overheden en toeristische diensten, omdat zij vrezen dat dit een stap terug in de tijd zou betekenen, vergelijkbaar met de situatie in de jaren '70 toen er nog geen knooppunten bestonden. Zij vrezen dat wandelaars zelf weer routes moeten uitstippelen en markeren, wat indruist tegen het doel van het wandelnetwerk. GroenRand hoopt dat de provincie Antwerpen de bestaande wandelknooppunten behoudt en dat het virtuele netwerk van WandelWijzer een waardevolle aanvulling vormt op het huidige systeem. Uiteraard blijven we het nauwlettend volgen, want waar rook is, is vuur.
Toekomstvisie