donderdag 10 juli 2025

Vlaanderen slaagt er niet in de Europese natuurdoelstellingen te behalen, maar minister Brouns pleit desondanks voor versoepelingen

Vlaanderen slaagt er niet in de Europese natuurdoelstellingen te behalen, maar minister Brouns pleit desondanks voor versoepelingen                                                                                     

                                                                             © tjm                                                                                          

Op de volgende ministerraad zal minister van Landbouw en Omgeving Jo Brouns (CD&V) ervoor pleiten dat de Vlaamse regering een uitzonderingspositie vraagt bij Europa voor een aantal doelstellingen die Vlaanderen niet haalt.
Hij wil dat Europa soepelere regels toestaat voor “kleine, dichtbevolkte gebieden”.
De Standaard heeft deze nota kunnen inkijken en publiceerde er vandaag een artikel over, dat GroenRand met belangstelling heeft gelezen en graag wil becommentariëren.
Het gaat om drie Europese richtlijnen.
De habitatrichtlijn uit 1992 legt Vlaanderen op om Europees beschermde natuur in stand te houden en, intussen, te herstellen.
Uit die richtlijn volgde onder andere het stikstofdecreet, dat moet leiden tot minder stikstof in die Natura 2000-gebieden. De kaderrichtlijn water uit 2000 doet de minister vrezen voor een vergunningenstop in 2027. De nitraatrichtlijn uit 1991 is de basis van de opeenvolgende mestactieplannen.
De minister zou naar eigen zeggen het beschermingsniveau in Vlaanderen hoog willen houden en er tegelijkertijd voor willen zorgen dat de weg naar de doelstellingen haalbaar is en de Vlaamse competitiviteit niet verder in het gedrang komt.
Daarom vraagt hij de Vlaamse regering om bij de Europese Commissie een uitzonderingspositie te bepleiten. Zo wil hij de kaart van de natuurgebieden herzien en hertekenen, omdat onze ruimtelijke ordening en natuur sterk versnipperd zijn. 
GroenRand stelt dat de minister dringend een plan moet ontwikkelen om natuurgebieden met elkaar te verbinden.
Door natuurverbindingen ontstaat een netwerk van aangesloten leefgebieden, waardoor dieren zich makkelijker kunnen verplaatsen, voedsel kunnen vinden en zich kunnen voortplanten.
Vlaamse parken spelen hierin een sleutelrol voor de biodiversiteit.
Het creëren en beheren van zowel nationale als landschappelijke parken biedt ruimte aan diverse plant- en diersoorten en vergroot daarmee de biodiversiteit.  
Het verbinden en ontwikkelen van parken bevordert de mobiliteit en genetische uitwisseling van dieren, wat cruciaal is voor gezonde populaties.
Toch heeft de minister tot nu toe geen stappen ondernomen om nieuwe Vlaamse parken te realiseren of voor te bereiden. 

                                                              Jessika Roswall  © Xavier Lejeune                                                                    

Volgens minister Brouns zou Vlaanderen aan de Commissie tevens moeten vragen om te erkennen dat niet alle doelstellingen van de kaderrichtlijn water haalbaar zijn.
Volgens de nota van
minister Brouns kan er geen sprake zijn van een verslechtering van de waterkwaliteit als deze niet door menselijk handelen wordt veroorzaakt, maar door klimaatverandering.
Met andere woorden: een slechtere score voor waterkwaliteit is toegestaan als dit het gevolg is van uitzonderlijke droogteperiodes of overstromingen.
Wat betreft nitraten (meststoffen) zou Vlaanderen pleiten voor “doelfasering”: de optie om de gestelde doelen op een later tijdstip te realiseren.
Kan een afbeelding zijn van hert en gras                                                                 © Paul Van Dijck

Met de nota concretiseert Brouns het regeerakkoord, waarin de Vlaamse regering eerder overeenkwam om “een doelfasering” te vragen om een vergunningenstop te voorkomen. In het regeerakkoord staat ook dat “verplaatsingen van habitats worden onderzocht en bepleit op Europees niveau”.
Wat niet in de nota vermeld staat, is dat Brouns al op 6 februari een overleg had met Jessika Roswall, de Europese commissaris voor Milieu en Waterweerbaarheid. Uit het verslag van dat gesprek, dat De Standaard heeft ingezien, blijkt dat zij aangaf dat de doelstellingen van de Green Deal ongewijzigd blijven, “maar dat de weg erheen wordt aangepast door vereenvoudiging”.
Geen fotobeschrijving beschikbaar.                                              © Paul Van Dijck

Ze gaf ook aan “dat de Commissie voorzichtig is met het toestaan van uitzonderingen”. Ook bij de nitraatrichtlijn is er weinig speelruimte. Om natuurgebieden te verplaatsen, betrekt ze het internationale speelveld met termen zoals biodiversiteitsverdragen, de habitatrichtlijn en de natuurherstelwet.
Tegelijkertijd benadrukt ze dat er nauwelijks ruimte is voor zulke manoeuvres.
Ondanks alles wil Brouns maandag tijdens de ministerraad alsnog proberen dat Vlaanderen bij diezelfde Europese Commissie een pleidooi houdt voor versoepelingen en een uitzonderingspositie.
GroenRand is duidelijk in haar standpunt: de richtlijnen bestaan al ruim 25 jaar, maar minister Brouns gebruikt alsnog het excuus van 'te weinig tijd', wat volgens onze natuurvereniging onaanvaardbaar is.
Geen fotobeschrijving beschikbaar.
                                                   © Paul Van Dijck Minister Brouns stelt dat de natuur verslechtert omdat Vlaanderen dichtbevolkt is, maar juist het feit dat we met velen op een klein stukje grond wonen, zou volgens GroenRand een reden moeten zijn voor een natuurvriendelijker beleid.
In plaats van daadwerkelijk maatregelen te nemen om de doelen te bereiken, lijkt Vlaanderen te kiezen voor uitstel en afstel, wat niet goed wordt ontvangen door Europa.
GroenRand benadrukt dat Vlaanderen door de Commissie in de loop der jaren herhaaldelijk is bekritiseerd vanwege een gebrek aan ambitie en daadkracht. Vorig jaar daagde de Europese Commissie België nog voor het Hof van Justitie van de EU vanwege het Vlaamse nitraatbeleid. Eind vorig jaar startte diezelfde Commissie een inbreukprocedure tegen ons land wegens de gebrekkige uitvoering van de kaderrichtlijn water.
De nota zou bedoeld zijn als voorbereiding op interne besprekingen binnen de Vlaamse regering. De minister wil daar niet op vooruitlopen, aangezien er binnen de Vlaamse regering nog verdere afstemming nodig is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten