vrijdag 27 december 2024

GroenRand kijkt negatief naar 2025 omdat er geen budgetten voor natuurherstel zijn opgenomen in de begroting

GroenRand kijkt negatief naar 2025 omdat er geen budgetten voor natuurherstel zijn opgenomen in de begroting


In de Vlaamse begroting voor 2025 is geen specifieke financiering voorzien voor natuurherstel.
De bestaande budgetten en plannen voor natuur en klimaat moeten volstaan.
GroenRand waarschuwt dat zonder extra middelen de natuur zal achteruit en de Europese Natuurherstelwet een dode letter zal blijven.


De natuurherstelwet verplicht EU-lidstaten om tegen 2030 herstelmaatregelen in te voeren voor minstens 20 procent van de aangetaste gebieden, oplopend tot alle ecosystemen tegen 2050.
In het nieuwe Regeerakkoord kon je lezen dat er nog een lange weg te gaan is om de Europese natuurdoelen in het Natura 2000-netwerk te bereiken.
Vlaanderen heeft nog veel werk, erkent minister Jo Brouns.
Slechts 3 van de 44 habitattypen in Vlaanderen verkeren in een gunstige toestand.
Daarom zou er voortgebouwd worden op de versnelling die in de vorige legislatuur is ingezet, met als doel grote en samenhangende natuurgebieden te creëren.

Vlaamse parken kunnen daarbij helpen, maar ook hier spijtig genoeg geen vervolg en geen budget

Een Nationaal Park in de Voorkempen zou de heidegebieden en bossen aan de noordzijde (Brabantse Wal en Markiezaatsmeer) en aan de zuidzijde (militaire schietvelden en omliggende gebieden rondom de Antitankgracht) met elkaar verbinden, ecologisch versterken en verder ontwikkelen.
De Vlaamse Regering voorziet echter enkel de benodigde middelen voor het beheer van de huidige erkende parken en niet voor nieuwe. 


Omdat de status van Nationaal Park niet werd ingediend en er deze legislatuur geen nieuwe aanvraag kan worden gedaan, mist het project helaas veel budget om de natuur te versterken.
Ondanks de bevestiging dat er geen negatieve juridische gevolgen voor landbouwers en particulieren te vrezen waren, ontstonden heftige discussies met private eigenaren en de landbouwsector.
Dit leidde tot een beslissing van de Bijzondere Commissie om geen kandidatuur in te dienen als Nationaal Park Vlaanderen, vanwege het protest van deze groepen.
Het Masterplan zou wel de robuuste basis blijven voor toekomstige samenwerking binnen het Grenspark, zowel intern als met nieuwe partners.
Het lijkt misschien verrassend, maar voor GroenRand is het oprichten van een Nationaal Park momenteel niet noodzakelijk, mits er voldoende financiering is om dit Masterplan en Operationeel Plan te ondersteunen. 
GroenRand vindt het van cruciaal belang dat er een stabiel budget wordt verzekerd voor het herstel en de versterking van het grootste heidegebied in Vlaanderen.
Indien de term ‘Nationaal Park’ zorgen baart bij landbouwers en grondeigenaren, kan de benaming ‘Grenspark Kalmthoutse Heide’ behouden worden, mits het budget toereikend is om het Masterplan te ondersteunen.
Daarom pleit GroenRand voor een logische indexering van het huidige Grenspark-budget. 
Het is tevens voor GroenRand van belang dat er een meerjarenplan wordt opgesteld waarbij de nodige fondsen worden voorzien voor de verbinding Schietvelden (studie Herselteer /onderzoek), de versterking en het herstel van de Antitankgracht en de financiering voor het aanpakken van de prioritaire knelpunten via een ontsnipperingsplan (plan otter – Michiels / achtergrondrapport-SBP-otter). 
Er dient tevens een budget te worden toegekend aan het Grenspark om de samenwerking tussen landbouwers, grondeigenaars en natuurverenigingen te bevorderen.
Dit zou voor onze natuurvereniging een acceptabel compromis zijn. 

Geen extra budgetten voorzien voor de Natuurherstelwet

In Vlaanderen, met zijn sterk versnipperde ruimte, is natuurherstel bijzonder urgent en moeten er natuurverbindingen worden gerealiseerd
Extra middelen zijn volgens minister Jo Brouns echter niet voorzien, Vlaanderen zou enkel gebruik maken van bestaande budgetten.
Echter, dit is uiteraard onvoldoende, aangezien bijvoorbeeld het budget voor de Blue Deal  gehalveerd is .
Blijven de budgetten wat ze zijn, dan zal onze natuur blijven achteruitgaan.
Het GroenRand-projectgebied omvat belangrijke Natura 2000-gebieden, die door Europa erkend zijn als topnatuur. 
Deze gebieden moeten, samen met de aanleunende natuur- en bosgebieden, verder ontwikkeld en hersteld worden om hun ecologische waarde te behouden en te versterken.

In ons projectgebied is deze oefening volop aan de gang

Vanuit Departement Omgeving (
De Nieuwe Rand) werd een opdracht in de markt gezet i.v.m. een projectenportfolio voor de klimaatgordel.                                  
Het doel van de projectenportfolio is om via projectfiches concrete acties te visualiseren en de financiële kosten te schatten.
Projectfiches identificeren knelpunten en kansen, brengen concrete acties in kaart en maken een kosteninschatting.
Belangrijke stappen die meteen gezet moeten worden, zijn het in kaart brengen van de financieringsbehoeften, het opstellen van een natuurherstelplan met specifieke maatregelen en het opstarten van bijkomende monitoring. 
Ontsnippering via het soortenbeschermingsprogramma (Lees meer: 
SBP-ottervan de otter, met name gericht op het verminderen van verkeersslachtoffers en verbeteren van water door het verminderen van vervuilende stoffen, vormt de grootste uitdaging waarbij de Antitankgracht de drager is van de klimaatgordel rond Antwerpen.
Op het plannetje kan je de huidige otter-verbindingen op Vlaams en Nederlands grondgebied zien.  De Antitankgracht-regio vormt een belangrijke Noord-Zuid én Oost-West verbinding met zowel in het Westen (Opstalvallei, Ertbrand, Kalmthoutse Heide/Stapper/De Nol) als in het middengebied (Groot en Klein Schietveld, Inslag, maar ook het vliegveld van Malle plus omliggende privédomeinen, Schijnvallei, enz.) tot in het Oosten (Valleien van de Kleine en Grote Nete) potentiële leefgebieden.

Burgerverenigingen zetten zich intensief in voor deze klimaatgordel, maar moeten constateren dat er geen geld is voorzien om de natuur daar te herstellen.
Dat werkt uiteraard zeer demotiverend.


Foto's: Els De Backer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten