Menu

donderdag 10 juli 2025

Lokale besturen maken zich zorgen over het plan van het provinciebestuur om de bekende wandelknooppunten te vervangen door lusvormige wandelroutes

Lokale besturen maken zich zorgen over het plan van het provinciebestuur om de bekende wandelknooppunten te vervangen door lusvormige wandelroutes


De natuur in de Voorkempen is een ware parel om te verkennen, te ervaren en doorheen te wandelen of fietsen. Hoe meer mensen zich bewust worden van wat deze natuur te bieden heeft, hoe groter het respect en de trots ervoor zullen zijn. We bewonderen vaak verre exotische bestemmingen, maar vergeten soms gewoon om naar buiten te kijken. Wanneer we dat wel doen, merken we dat de natuur in de Voorkempen minstens zo boeiend en indrukwekkend is. GroenRand nodigt iedereen uit om al wandelend en fietsend te genieten van deze schitterende natuur. Wie van de natuur geniet, begrijpt beter waarom maatregelen nodig zijn om haar te beschermen en te versterken. GroenRand is een grote voorstander van wandel- en fietsknooppunten: ze wijzen recreanten de weg naar plekken waar ze kunnen genieten zonder de rust van flora en fauna te verstoren. Een perfecte win-win voor mens en natuur!

                                                                                                    ©  Els de Backer

Toerisme Provincie Antwerpen overweegt volgens verschillende lokale besturen om het huidige wandelknooppuntensysteem te vervangen door een beperkter aantal vaste lussen.

In plaats van een netwerk met genummerde knooppunten, waarbij wandelaars hun eigen route kunnen samenstellen, zouden er thematische wandelroutes worden aangeboden. Het nieuwe systeem zou het eenvoudiger maken om routes te vinden en te volgen, met een betere afstemming op de omgeving en de wandelervaring.

GroenRand ziet geen dringende redenen of trends om het knooppuntensysteem te vervangen en vermoedt, en hoopt bovendien, dat de provincie niet van plan is het af te schaffen. Het blijft een populaire en efficiƫnte methode om recreatieve routes te plannen. Het idee om wandelaars een extra mogelijkheid te bieden door lussen aan te bieden die te vinden zijn op de WandelWijzer-website of app, vindt GroenRand een goed plan. Dit zouden virtuele netwerken kunnen zijn, wat betekent dat de routes niet fysiek gemarkeerd hoeven te worden met paaltjes of bordjes in het gebied. Volgens GroenRand moeten de huidige wandelknooppunten behouden blijven en hun functie blijven vervullen, terwijl er een extra laag aan mogelijkheden kan worden toegevoegd. WandelWijzer kan routes in een lusvorm mogelijk maken, wat een mooie aanvulling is op de traditionele knooppuntenroutes.

Volgens GroenRand maken technologische ontwikkelingen zoals GPS en navigatieapps het mogelijk om aanpassingen en verbeteringen door te voeren, waardoor WandelWijzer een extra handige functie biedt om routes te plannen en te volgen.
Het plan om het wandelknooppuntensysteem te vervangen heeft zorgen gewekt bij lokale overheden en toeristische diensten, omdat zij vrezen dat dit een stap terug in de tijd zou betekenen, vergelijkbaar met de situatie in de jaren '70 toen er nog geen knooppunten bestonden. Zij vrezen dat wandelaars zelf weer routes moeten uitstippelen en markeren, wat indruist tegen het doel van het wandelnetwerk. GroenRand hoopt dat de provincie Antwerpen de bestaande wandelknooppunten behoudt en dat het virtuele netwerk van WandelWijzer een waardevolle aanvulling vormt op het huidige systeem. Uiteraard blijven we het nauwlettend volgen, want waar rook is, is vuur.
Toekomstvisie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten